! UPOZORNĚNÍ ! Všechny barvy, obrázky a následné zrakové odchylky způsobené touto prezentací, jsou čistě výplodem vaší mysli. Ve skutečnosti sedíte v učebně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Odpadové hospodářství
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Sluneční elektrárna.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Úspora elektrické energie
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Společenské a hospodářské prostředí
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energie budoucnosti: suchá fermentace
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Temelín.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
její znečištění a důsledky
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Vojtěch Razima Societas Rudolhpina
Německo skončí s uhlím do roku 2038 ČTK, Redakce v 13:43
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

! UPOZORNĚNÍ ! Všechny barvy, obrázky a následné zrakové odchylky způsobené touto prezentací, jsou čistě výplodem vaší mysli. Ve skutečnosti sedíte v učebně a šilháte na strohou černobílou prezentaci, zjevně vytvořenou člověkem bez kapky fantazie.

Odpady 2004/11 Témata byla vybrána, zpracována a vlídným okem ohodnocena autorskovývojářským týmem, tvořeným: Lukášem Jankem Austinem Powersem & Adamem Rampáčkem

Co vzbudilo náš zájem. Konference Montrealského protokolu Kogenerace skládkového plynu Lososi Alternativní paliva Biologické odpady

Konference Montrealského protokolu v Praze Montrealský protokol se zabývá ochranou ozónové vrstvy Země. Jeho konference se zúčastnili zástupci výrobců chladírenských a klimatizačních zařízení. Díky úmluvě se již podařilo výrazně omezit produkci látek poškozujících ozónovou vrstvu z 1,1 milionu tun takzvaných tvrdých freonů ročně, na 7000 tun. A to se vyplatí!!! V České republice se již nevyrábějí, ročně si však přivezeme 200 tun měkkých a 10 tun tvrdých freonů. Konference smluvních stran v Praze se týkala hlavně zemí třetího světa, které by v příštích letech měly omezit výrobu tvrdých freonů.

Kogenerace ze skládkového plynu Nebudete tomu věřit, ale na skládce v Jirkově byla do zkušebního provozu na poloviční výkon uvedena kogenerační jednotka, která vyrábí elektřinu ze skládkového plynu. Za jednu hodinu spálí zhruba třicet metrů kubických plynu a vyrobí asi třicet kilowatt elektřiny, avšak při plném provozu by měl být výkon dvojnásobný.Skládka by měla produkovat plyn zhruba patnáct až dvacet let. Plyn má poměrně vysoký obsah metanu – až 60 %, přičemž hranice využitelnosti je kolem 50 %. Kogenerační jednotka stála necelých devět milionů korun, a to českých. Tato investice by se měla vrátit během pěti let!

Lososi: jíst nebo nejíst? Obsah škodlivých látek v těle lososů je stále předmětem rozporů mezi odborníky. Vědci ze State University of New York publikovali v časopise Science zjištění, že úroveň polychlorovaných bifenylů (PCB) v tělech chovaných lososů je v průměru desetkrát vyšší, než u volně žijících lososů. Koncentrace PCB u chovaných lososů se pohybovala mezi 20 až 50 ppb, zatímco u volně žijících byla menší než 5 ppb. Americké ministerstvo životního prostředí (EPA) vydalo směrnici, že u ryb chycených rekreačně by jejich konzumace neměla nikdy překročit úroveň 50 ppb bifenylů – to znamená maximálně jednoho lososa měsíčně. Naproti tomu americké ministerstvo zemědělství (FDA) vydalo nařízení, že komerční ryby s obsahem PCB vyšším než 2000 ppb by neměly být prodávány. Dále představitelé FDA prohlašují, že tato úroveň kontaminantů v tělech lososů nepředstavuje žádné zdravotní nebezpečí.

Místo benzínu možná budeme jezdit na vodík Závislost na ropě nutí rozvinuté země hledat adekvátní náhradu. Světové automobilky již představily několik projektů vozů na vodíkový pohon,většímu rozšíření však brání relativně nízká cena ropy a špatná dostupnost vodíku jako paliva. Vodík se nyní vyrábí petrochemickou cestou, tedy zplynováním uhlí, což je z hlediska ochrany životního prostředí problematické a naprosto, ale naprosto nepřijatelné. Naproti tomu jaderné elektrárny by mohly část své elektřiny využívat k elektrolytickému rozkladu vody na vodík a kyslík, a to zejména v období nízké spotřeby. „Jestliže vyrobíme z přebytků elektřiny vodík, získáme vlastně takovou energetickou konzervu,“ uvedl v tisku prezident České nukleární společnosti Václav Hanus. Do výzkumu, hodlá Evropská unie investovat v letech 2002 až 2006 přes 300 milionů eur. Spojené státy na stejný výzkum věnují 100 milionů dolarů ročně. Autorský tým vřele děkuje Václavu Hanusovi za vtipný komentář.

Stanovení biologické stability pro potřeby odpadového hospodářství Jedním z důležitých kvalitativních ukazatelů biologicky rozložitelných odpadů je jejich biologická stabilita. Tento parametr předurčuje, do jaké míry budou hodnocené materiály podléhat biolog. rozkladu. Biologický rozklad je doprovázen řadou nepříjemných jevů (metan, teplo, smrad). Podle návrhů Evropské unie nebudou stabilizované bioodpady považovány za bioodpady. Bude je tedy možno skládkovat bez rizika. Biologická stabilita tedy může být důležitým kritériem budoucího nakládání s komunálními odpady. Proto začala skupina odborníků z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a České zemědělské univerzity pracovat na výběru a prověření některých metod stanovení tohoto parametru. Parametr stability: vhodnou metodou stanovení biol. stability je dynamický respirační index (DRI). Tato Italská metoda je založena na sledování respirační aktivity mikroorganismů. Hodnoty DRI se stanoví z obsahu spalitelných látek v reaktoru. Výsledky jsou potom vyjádřeny v miligramech spotřeby kyslíku na kilogram spalitelných látek za hodinu.

PRO VELKÝ ÚSPĚCH ZDE MÁME DROBNÝ PŘÍDAVEK

Výstavby bioplynových stanic v ČR ?proč? V přepočtu na jednotku energie je elektřina „nejšpinavější“ energií. Proto by se mělo její největší množství vyrábět z obnovitelných zdrojů a zvyšovat účinnost při jejím generování. Tyto požadavky v nižších a středních výkonech velice dobře splňuje naše stará známá kogenerační jednotka. Ta přeměňuje energii v bioplynu na energii elektrickou a tepelnou. Po pokrytí vlastní spotřeby je elektřina dodávána do rozvodné sítě jako „zelená, až světle zelenkavá“ energie, teplo je využíváno na udržení teploty technologie vývinu plynu a zbylou část je možné využívat pro velké množství aplikací. A to se taky vyplatí!