Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Aktivita 05 projektu „Efektivní vnitřní kontrola v rezortu Ministerstva obrany“
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Vzdělávání k problematice boje s korupcí.
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Strategie řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Ministerstvo financí ČR
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Interní postupy MAS Brdy
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Problematika boje s podvody a korupcí v rámci čerpání ESI fondů v období 2014 – 2020 z pohledu MMR

Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce. Údaje z roku 2011 (The OLAF Report 2011): 28 % podnětů nahlášených podezření na podvodná jednání se týkalo SF, vyšetřováno 55 případů v hodnotě 295 mil. EUR (0,21 % celkového rozpočtu EU) Nové požadavky nařízení č. 1303/2013. Apel na provádění protikorupční strategie v pozičním dokumentu EK. Reflexe situace a zkušeností v programovém období 2007-2013 v ČR. Poškozování vnímání přínosu EU fondů.

Vnímání korupce

Východiska při tvorbě Strategie Pokyn EK pro řízení rizik podvodu a efektivní a proporční systém zamezující podvodům. Strategie vlády v boji s korupcí 2013-2014. Na vládní strategii navazuje Strategie pro boj s podvody a korupcí v rámci čerpání fondů SSR v období 2014 – 2020 (Strategie). Opatření a kroky ve vztahu k realizaci ESI fondů v ČR.

Strategie Příprava Strategie Připravena na jaře 2013. Diskutována s EK. Předcházení a minimalizace zneužití prostředků. Zaměření strategie Subjekty implementační struktury na národní úrovni. Nepokrývá činnost EK či jiných subjektů implementace mimo ČR.  Nepokrývá subjekty na národní úrovni, které nespadají do implementační struktury.

Podvody Podvod je podmnožinou nesrovnalostí a zahrnuje pouze úmyslné jednání. Korupce je jedním z typů podvodu.

Strategie Principy Strategie Nulová tolerance podvodů na všech úrovních implementace ESI fondů Transparentnost. Snižování administrativní zátěže, jasné a jednoduché postupy. Efektivnost, účelnost a hospodárnost. Omezování politických vlivů.   Minimalizace podvodů při implementaci ESI fondů v období 2014 – 2020 v ČR

Dílčí cíle Strategie

Oblasti nejvíce náchylné k podvodům Výběr a hodnocení projektů. Zadávání veřejných zakázek. Provádění kontrolní činnosti. Nastavení řídících procesů na úrovni jednotlivých subjektů implementace.

Strategie a Akční plán Implementace Strategie navazuje na přípravu Jednotného metodického prostředí (JMP) Cíle JMP: prostřednictvím standardizace procesů a pravidel dosáhnout: efektivnosti a hospodárnosti při nakládání s finančními prostředky z fondů EU; transparentnosti procesů a přehlednosti pravidel poskytování podpory; to vše při nízké administrativní zátěži kladené na subjekty IS. Opatření ze Strategie jsou rozpracována při přípravě metodických dokumentů v Akčním plánu pro implementaci Strategie (Akční plán).

Akční plán Nastavení pravidel čerpání s prvky zamezující podvodnému a korupčnímu jednání. Příklad implementovaných aktivit: Elektronizace systému; Příprava vzoru Etického kodexu s prvky zaměřenými na korupci; Nastavení systému vzdělávání a přenosu informací o korupčních rizicích; Specifikace indikátorů podvodu Stanovení pravidel a lhůt pro hodnocení a výběr projektů, opravné prostředky; Databáze hodnotitelů a členů hodnotících komisí…

Další kroky Příprava jednotlivých metodických dokumentů a kontrola zapracování opatření ze strategie do těchto dokumentů. Kontrola zahrnutí relevantních protikorupčních opatření z metodických dokumentů do řídicí dokumentace jednotlivých ŘO. Příprava a realizace systému vzdělávání subjektů implementace na rizika korupce a podvodu. Implementace systému řízení rizik v programovém období 2014-2020 – pravidelné informování MMR o řízení rizika podvodu a korupce na úrovni IS. Pravidelné vyhodnocování plnění cílů Strategie.

Děkuji za pozornost. Ing. Daniel Braun, M. A. 1 Děkuji za pozornost. Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek, Ministerstvo pro místní rozvoj www.mmr.cz www.strukturalni-fondy.cz