Laserové tiskárny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC Výstupní periferie.
Advertisements

Jehličkové tiskárny.
Laserová tiskárna barevná
Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Inkoustové tiskárny.
Periferní zařízení počítače
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY VY_32_INOVACE_E3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren.  8, 9 nebo 24 jehliček  Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body, čímž vzniká na papíře obraz.
Počítačové tiskárny.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Informační a komunikační technologie
Výstupní zařízení počítače
Počítačová grafika.
Tiskárny.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Periferní zařízení.
Rozdělení podle principu tisku
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Tiskárny (1) Tiskárny jsou výstupní zařízení sloužící pro výstup údajů z počítače v tištěné podobě Prostřednictvím tiskárny je možné data ucho- vaná.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
Informatika - Tiskárny akademický rok 2013/2014
Počítače XVIII – tiskárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Laserová tiskárna První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Strarweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce První laserová tiskárna určená.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Vítám Vás u prezentace na téma:. I když většinu času pracujeme s daty přímo na počítači, často je potřeba je nějak reprezentovat širšímu okolí. Ne vždy.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
Tiskárny Josef Maleček učo:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Vendula Smékalová VŠLG
Laserové tiskárny Laserová tiskárna pracuje na obdobném principu jako kopírka – využívá fotoelektrických vlastností polovodičů (selenu), který je nanesen.
TISKÁRNY-HISTORIE AŽ SOUČASNOST
Podle principu tisku se dělí na:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 2. část Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čeština Datum vytvoření:21.
Selen v rámci technologie kopírek a tiskáren (xerox)
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TISKÁRNY SIMONA LESCHINGEROVÁ 4.Z. TISKÁRNY 4 JEHLIČKOVÉ TISKÁRNY 4 LASEROVÉ TISKÁRNY 4 TRYSKOVÉ TISKÁRNY 4 BAREVNÉ TISKÁRNY 4 VOSKOVÉ TISKÁRNY.
TISKÁRNY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.
Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Laserová tiskárna Základní přehled
Tiskárny, skener NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Autor:Lea Bučková. KKdybychom se měli dozvědět něco o tisku musíme zabrousit do minulosti 15 století.V tomto století vynalezl brusič drahokamů Johannes.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
Periferní zařízení počítače - opakování
PC Výstupní periferie.
LASEROVÉ TISKÁRNY.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
TISKÁRNY Anna Hošková Máme 3 druhy tiskáren.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Laserová tiskárna
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Výstupní hardware.
Transkript prezentace:

Laserové tiskárny

Úvodem Podobně jako inkoustové , jsou také laserové tiskárny velmi universální a rozšířené. Najdeme je v kancelářích i domácnostech Mají rychlý velmi kvalitní a trvanlivý tisk, při nízkých provozních nákladech Pokud však chceme tisknou barevně, musíme počítat s vyšší pořizovací cenou. Další nevýhodou jsou (díky technické složitosti) větší rozměry a hmotnost

Princip tisku Před vlastním výkladem připomenu některé pojmy z elektrostatiky. V podstatě to je nauka o elektrickém náboji. Ten může mít dvě polarity: Kladnou či zápornou a různou velikost. Opačné náboje se přitahují a souhlasné odpuzují, což je využíváno v laserovém tisku. Dalším pojmem nutným k pochopení práce laserových tiskáren je toner. Jedná se o velmi jemný prášek skládající se z umělé hmoty, barviva a železa. Zjednodušeně řečeno je to barva nanášená na papír. Základem technologie je světlocitlivý (či fotocitlivý) válec. Ten je před začátkem tisku bez elektrostatického náboje. Otáčí se konstantní rychlostí a je postupně osvětlován. Ozářená místa ztrácejí svojí elektrickou neutralitu – nabíjejí se kladně. Kladný náboj určitých míst válce přitahuje záporně nabitý toner. Z válce se toner obtiskne na papír do kterého je zažehlen – na světě je vytištěný dokument.

Konstrukce tiskáren Papír je ze vstupního zásobníku pomocí podávacích válečků vtažen do tiskárny. Zde je posunován k světlocitlivému válci, který je jádrem každé tiskárny. Válec má několik vrstev – horní je citlivá na světlo a na ozářená místa proniká z vnitřní vrstvy kladný elektrický náboj. Na povrch válce je laserovým paprskem “vysvícen” tištěný text (či obraz). Osvětlené části válce jsou kladně polarizovány a připraveny k přitažení záporně nabitého toneru ze zásobníku. Válec s prášky toneru se přibližuje k papíru. Papír je nabit kladným nábojem, vyšším než je ten, který přidržuje částečky toneru na světlocitlivém válci a toner je přitažen k papíru. + + - + Na papíře je již nanesen výsledný obraz. Jednotlivá zrníčka toneru jsou však k papíru “připevněna” pouze elektrostaticky a tak by se pouhým dotykem prstu setřela. Posledním krokem laserového tisku je zažehlení toneru do papíru. Na starost to mají dva válce, které papír mezi sebou stlačí a zahřejí. Toner je do papíru zažehlen a papír skončí ve výstupním zásobníku.

Toner Jemný prášek, který se používá při tisku, se do tiskárny vkládá ve speciální tonerové kazetě. Pokud toner dojde, vyměníme celou kazetu.

Světlocitlivý válec Válec je jádrem tiskárny, pokud se poškodí (stačí drobné škrábnutí) projeví se to na kvalitě tisku (mohou se objevovat čáry, pravidelně so opakující fleky...). Podobně jako inkoustová tisková hlava může být v tiskárně používán několika způsoby: Válec je součástí kazety s tonerem – jde o nejčastější použití. Při výměně toneru automaticky měníme také válec. Válec je součástí tiskárny – jde o drahý válec s dlouhou životností. Tonerové kazety jsou levnější a tím se zlevní také tisk. Pokud se však válec poškodí, je jeho výměna drahá a často se již nevyplácí. Kazeta s tonerem Světlocitlivý válec

Barevný tisk Princip barevného tisku je u laserových tiskáren stejný jako u inkoustových. Používá se subtraktivní metoda CMYK Technicky je nutné použít 4 světlocitlivé válce se čtyřmi tonery Tiskárna je složitější, mohutnější a dražší Příklad uspořádání barevné tiskárny

Souhrn vlastností Rychlost tisku záleží na kvalitě tisku a na tom zda tiskneme barevně, nebo pouze černobíle, text či obrázky. Pohybuje se v rozsahu 10 ÷ 20 str. za minutu. Zapékací pec laserové tiskárny se musí před tiskem prohřát, proto tisk první stránky trvá déle než stránek dalších. Kvalita tisku je vysoká, samozřejmě se liší u tiskáren různých cenových kategorií, konstrukcí a provedení. Kvalitu tisku vyjadřuje hustota tiskových bodů na palec (dots per inch) – DPI. Čím vyšší je, tím je tisk kvalitnější. Díky zapečení toneru do papíru mají laserovky nejtrvanlivější tisk. Barevnost tisku – je možný a používaný, ale barevné jsou dražší než černobílé. Tisková média – laserový tisk je přece jen složitější, než inkoustový a proto je výběr médií přece jen menší. Papíry, fólie, ale na CD disky a jiná tvrdá média tisknout nemůžeme Hluk – tiskárny pracují tiše, ale o málo hlučněji než inkoustové Provozní náklady – jsou nízké, zhruba mezi inkoustovými a jehličkovými tiskárnami. Pro výpočet provozních nákladů můžeme použít vztah: cena jedné stránky = cena papíru + (cena tonerové kazety/počet vytisknutelných stran)