ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Vít Richter 6. září 2005 Národní knihovna ČR +420/603.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Názory uživatelů a veřejnosti na přínosy informačních a komunikačních technologií ve veřejných knihovnách v ČR a EU Výsledky průzkumu Vít Richter Národní.
Průzkum mzdové, věkové a vzdělanostní struktury v knihovnách Plzeňský kraj Plzeň, Mgr. Zlata Houšková Mgr. Vladana Pillerová.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
PISA 2012 – oblast řešení problémů
ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – signály Zlata Houšková Celostátní porada vysokoškolských knihoven.
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Profese učitele – referenční rámec Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek Praha
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
IVIG 2005, Praha, 22. září
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Knihovnické profese v NSP
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
1 Priority budoucího vývoje knihoven - jak je financovat? Vít Richter Knihovny a strukturální fondy EU II Vsetín 24. dubna 2007 Vít Richter Národní knihovna.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Vít Richter Národní knihovna ČR Brno 23. dubna 2002.
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
KISK MU Metody knihovnické práce 1. Vývoj knihovnictví po roce Knihovnická legislativa, normy, standardy 3. Organizace knihovnictví,
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Knihovníci dneška pro knihovny zítřka BUDOUCNOST KNIHOVNICKÝCH PROFESÍ V ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
jednání Sekce pro regionální funkce Vít Richter
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Funkce krajských knihoven při zavádění RDA
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlata Houšková, Vít Richter
Transkript prezentace:

ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Vít Richter 6. září 2005 Národní knihovna ČR +420/

Rozsah průzkum Opakovaný průzkum Osloveno: 1200 knihoven (všechny veřejné profesionální knihovny + specializované knihovny Návratnost: 905 knihoven (569) Údaje se týkají 6514 pracovníků knihoven (veřejné k. 4776, specializované k. 1738)

Veřejné knihovny Obecní knihovny MěK (do 5000 obyvatel) MěK (5000 – obyvatel) MěK (20000 – obyvatel) 499 MěK (nad obyvatel) 43 Krajské knihovny (+ MZK+NK) 149 CELKEM592406

Specializované knihovny Ústřední specializované knihovny 65 Vysokoškolské knihovny 6135 Knihovny ústavů AV ČR 4223 Lékařské knihovny 6017 Knihovny muzeí a galerií 65 Vojenské knihovny 14 Školní knihovny 29 Ostatní knihovny 349 CELKEM 31189

Na co jsme se ptali? 1.Zákládní údaje o knihovně 2.Pracovní kapacita, pohlaví, věk, vzdělání 3.Zdroje vzdělávání, spokojenost s nabídkou 4.Jazykové znalosti 5.Podpora vzdělávání 6.Úroveň znalostí a dovedností ICT 7.Mzdové ohodnocení, zařazení do tříd

Složení pracovníků knihoven

Složení pracovníků dle pohlaví

87% 93%

Věkové složení knihovníků % 30% 35%

Věkové složení knihovníků

Dosažené vzdělání 2004

Dosažené vzdělání – srovnání

Přes 10 let v knihovně

Přes 10 let v knihovně %

Počítačová gramotnost

Zdroje vzdělání ICT gramotnosti Veřejné knihovnyMuzejní knihovny

Problémy v nabídce vzdělávání

Kdo by měl zajišťovat vzdělání

Jazykové znalosti knihoven – za 5502 knihovníků Angličtina1389 Němčina948 Francouzština197 Ruština1660 Ostatní jazyky256 Celkem4450

Jazykové znalosti %

Jazykové vzdělání – hodnocení

Podpora profesního vzdělávání

Podpora vzdělávání ICT

Podpora jazykového vzdělávání

Preference témat mimoškolního vzdělávání Jmenná katalogizace včetně AACR2, MARC Vývoj řízení sbírek (knihovní fond a el. zdroje)131 Práce s databázemi - tvorba, vyhledávání, rešerše109 Katalogizace speciálních dokumentů108 Věcná katalogizace, Konspektus96 Ochrana fondu93 Organizace fondu62 Referenční a informační služby51 Příprava projektů a žádostí o dotace110 Kooperace knihoven79 Public Relations59 Komunikace v organizaci41 Digitalizace115 Vyhledávací nástroje a infční zdroje na internetu89 Automatizovaný knihovnický systém59 Práce systémového knihovníka50

Rozložení do tříd - úvazky 2004

Průměrný měsíční plat 2004 (knihovníci) Středoškoláci Vysokoškoláci

Srovnání s celostátním průměrem

12 závěrů pro další rozvoj 1.Zvýšuje se podíl kvalifikovaných pracovníků 2.Nepatrně poklesla úroveň feminizace profese 3.Pokračuje nepříznivý trend stárnutí struktury pracovníků knihoven 4.Došlo k poklesu počtu pracovníků se základním vzděláním 5.Zvýšil se podíl pracovníků, kteří nemají knihovnické vzdělávání 6.Pracovníci knihoven zůstávají své instituci věrni 7.Stoupl význam vzdělávacích center krajských knihoven 8.Stoupla spokojenost s nabídkou vzdělávání. Na vzdělávání chybí čas 9.Vedení knihoven podceňuje význam jazykových znalostí 10.Chybí provázanost mimoškolního vzdělávání s odměňováním. Malá motivace pracovníků 11.Zvýšila se schopnost pracovat a využívat ICT 12.Knihovníci jsou podprůměrně odměňováni

ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Vít Richter 6. září 2005 Národní knihovna ČR +420/