Kulatý stůl 4. prosince 2008 „Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání“ (projekt ČR/RF v rámci programů vědeckotechnické spolupráce MŠMT 1 –PO5ME816)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Výstupy projektu Ing. Jaroslav Jasanský.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Jak se učí inovační podnikání
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Strategické plánování při zakládání spin-off
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Evaluace inovací Prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
1 Pedagogické kolegium Program 1. Dislokace FPH v rajské budově Dislokace FPH v rajské budově 2. Informace o setkání studentů s vedením.
Závěrečný tutoriál 4. semestru Setkání s proděkanem pro pedagogiku a informatizaci
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání; vysoké školy a inovace Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR INOVACE 2007 Plenární sekce 4.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Struktura podnikatelského plánu
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Ekonomika malých a středních podniků
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Kulatý stůl 4. prosince 2008 „Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání“ (projekt ČR/RF v rámci programů vědeckotechnické spolupráce MŠMT 1 –PO5ME816) Prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky Praha, prosinec 2008

Zahájení projektu : duben 2008 Ukončení projektu : prosinec 2008 Řešitelé : Česká strana : VŠMIE ve spolupráci s AIPČR a s dalšími českými vysokými školami (VŠE, VUT, ZČU a další) Ruská strana : Státní univerzita řízení Moskva ( ) RINKCE ( 2006) Ruská Mendělejevova chemicko-technologická univerzita ( 2007 – 2008) Cíle projektu : - analýza přípravy odborníků pro oblast inovací v ČR i ve světě - příprava studijních materiálů (publikace, skripta a další) - příprava a realizace studijního kurzu - hodnocení výsledků projektu, doporučení

Výsledky řešení projektu a) analýza výuky inovací na více než 50 VŠ v Evropě, USA a Austrálii ( viz pracovní sešity č. 1, 6, 8 a sylaby) b) studijní materiály: skripta: J. Dvořák a kol.-(ze 7 českých VŠ a AIP ČR): Management inovací pracovní sešity: 1.Výuka inovací na českých vysokých školách 2.Vytváření firemní kultury nepřetržité inovace. Inovační sítě. 3.Informatika a inovace 4.Inovace a ICT 5.Informace pro analýzy inovačních procesů 6.Výuka inovací na univerzitách v anglicky a německy mluvících zemích (I.) 7.Proinovační firemní kultura 8. Výuka inovací na univerzitách v anglicky a německy mluvících zemích (II.) 9.Nové trendy inovací ICT 10.Finanční otázky inovačních projektů 11.Procesní inovace a agilnost podniku 12.Inovace výuky inovací 13.Tvorba inovačních projektů Ostatní aktivity: - spolupráce s nakladatelstvím C.H.Beck při vydání překladu publikace: V.Trommsdorff – F.Steinhoff: Innovationsmarketing - spolupráce s VUT Brno při prezentaci překladu publikace : F.P.Boer: The Valuation of Technology

c) příprava a realizace studijního kurzu ( ) - pro 10 účastníků z ČR - rozsah : 10 modulů, celkem 88 hod. - obhajoba závěrečné práce - vydání certifikátů d) návrh osnov pro výuku inovací na VŠ, studiu MBA a v profesních kurzech (viz dále) e) prezentace výsledků a doporučení - mezivládní komise pro česko-ruskou vědecko-technickou spolupráci - Salon inovací a investicí Moskva - vedení a plenární zasedání AIP ČR - Akademické plénum a Akademická rada VŠMIE - vedení PIBS - vědecká rada strojní fakulty ZČU Plzeň - pedagogické kolegium Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze

Ad d) návrh osnov pro výuku inovací na VŠ, studiu MBA a v profesních kurzech 1.Návrh vedlejší specializace „Inovační podnikání“ Rozsah : 30 kreditů ECTS, celkem 6 předmětů 1.1 : Management inovací (6 ECTS ) Definice inovací a inovačního procesu. Inovace, ekonomika a vládní politika. Kvalitativní a kvantitativní stránka inovačního procesu. Timing inovací. Modely inovačního procesu a jeho strukturování Organizační uspořádání inovační funkce v podniku. Proinovační podniková kultura. Aktéři inovací (promotoři, oponenti, šampioni). Financování a podpora inovací. Soukromé a veřejné zdroje financování. Nefinanční podpora inovačního procesu. Efektivnost a evaluace inovačního procesu. Inovace jako investice. Metodické přístupy ke zjišťování úspěšnosti inovací. Omezenost přístupů založených na zjišťování současné hodnoty budoucích výnosů. Bariéry inovací. Faktory úspěšnosti inovací. 1.2 : Marketing inovací (3 ECTS) Pojetí, informační základna, faktory úspěšnosti inovací, CIA analýza, strategický výzkum trhu, strategická situační analýza, analýza trhu a zákazníků, analýza okolí a technologií, hledání námětů na inovace (kreativita), selekce námětů, segmentace, operativní vývoj, uvedení na trh.

1.3 : Oceňování technologií ( 6 ECTS) Podnikatelské a finanční aspekty výzkumu a vývoje ( VaV), hodnotový model firmy, účinky VaV na kapitál, inovace jako investice, evaluace inovací,výběrová kriteria pro výzkumné projekty, zvažování rizika VaV, růst a hodnota pro akcionáře, tvorba hodnoty v konkurenčním prostředí, model diskontovaných peněžních toků a jeho omezení, řízení hodnoty a rizik v portfoliu VaV, skutečné a reálné opce, kreativita jako rámec opcí, metriky výzkumu a vývoje. 1.4 : Projektový management ( 6 ECTS) Pojetí, životní cyklus a fáze projektu, věcný obsah plánovacího procesu projektu, realizace a kontrola projektu, obecné a doplňkové metody projektového řízení, řízení životního cyklu projektu, projektové role, kontinuum projektu, projektový trojimperativ, zvláštnosti inovačních projektů.

1.5: Tvořivost a inovace ( 6 ECTS) Podstata a postavení tvořivosti v podniku. Tvořivost jako konkurenční výhoda. Původ a druhy tvořivosti. Klíčové modely tvořivosti. Vnitřní a vnější podmínky tvořivosti. Zákonitosti kognitivních procesů. Tvořivost a inovace individuální, týmové, organizační. Tvořivost a celková kvalita života. 1.6: Právo duševního a průmyslového vlastnictví ( ECTS 3) Duševní vlastnictví jako součást firemního majetku, funkce práva duševního vlastnictví v inovačních procesech, funkce autorského práva v inovacích, počítačové programy, databáze, podmínky pro udělení právní ochrany na technická řešení, obchodní jména, licenční smlouvy, ochranné známky, vynálezy a užitné vzory, zlepšovací návrhy, nekalá soutěž. 2. Zaměření studia MBA „Inovační podnikání” U obligatorních předmětů ( jako např. Finanční management, Základy marketingu, Personální management, Organizační architektura a další) posílení důrazu na otázky, související s inovacemi.) Mezi výběrové předměty zařadit ( s dotací 10 hodin za předmět) tyto discipliny 1. Management inovací 2. Projektový management 3. Právo duševního a průmyslového vlastnictví a informačních technologií 4. Marketing inovací 5. Oceňování technologií 6. Komercionalizace inovací 7. Tvořivost a inovace 8. TRIZ (Tvorba a řešení inovačních zadání)

3. Zaměření manažerských kurzů 1. Technologičtí zpravodajové (Technology Scouts) 2. Manažeři inkubátorů a technologických parků 3. Manažeři finančních nástrojů podporujících inovační projekty (pre-seed, seed, rizikový kapitál) 4. Manažeři podniků a inovačních firem, připravujících a realizujících inovace Manažeři v těchto podnicích nemají zpravidla ekonomické vzdělání. Proto jsou pro ně úvodem určeny přednášky, kde tyto základní znalosti získají ( např. z oblasti založení podniku, finančního a manažerského účetnictví, úvodu do marketingu, právní podoby podniku apod. Na tyto předměty potom navazují specializované předměty, jako je úvod do managementu inovací, marketing inovací, TRIZ a financování firmy a inovačního procesu, efektivnost inovací a finanční analýza. Rozsah: 9 modulů po 10 výukových hodinách. 5. Manažeři pro specializované oblasti inovační činnosti Jedná se o pilotní kurz připravený v rámci programu mezinárodní spolupráce Příprava odborníků pro inovační podnikání. Jeho účastníci se seznamují se zkušenostmi z inovačního podnikání z České republiky, Ruska, některých zemí EU, popř. dalších teritorií. Rozsah: 10 modulů, celkem 88 hod.

Přehled modulů: Základní pojmy managementu inovací. Efektivnost inovací (8 hod.) Financování výzkumu, vývoje a inovací (6 hod.) Oceňování technologií (4 hod.) Řízení projektů v praxi (12 hod.) Inovace jako zdroj konkurenční výhody (8 hod.) Marketing inovací pro malé a střední podniky (16 hod.) Komercionalizace inovací (14 hod.) Inovace v Ruské federaci (4 hod.) Inovační zdroje vysoké školy ( na příkladě Ruské Mendělejevovy chemicko- technologické univerzity- RCHTU) (6 hod.) Komercionalizace a transfer inovačních technologií v podmínkách RF (10 hod.)