ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Projekt Bolzanova kreativní škola • Vývoj školního vzdělávacího programu • Informační centrum (knihovna) • Zvýšení kvality výuky cizích jazyků • Elektronický.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Mechatronika v okresu Plzeň-sever (a nejen tam) Ing. Jiří Prantner, Klastr Mechatronika o.s., prezident Tel: Mail:
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
1 Národní kulatý stůl k problematice vyššího odborného vzdělávání Praha, 25. únor 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118.
Integrovaná střední škola technická a ekonomická Sokolov Cheb 23. června 2010 Jednoty 1620, Sokolov.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ STROJÍRENSTVÍ A AUTOMATIZACE ÚNOR 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI.
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Aktivity Sdružení automobilového průmyslu v oblasti vzdělávání Předkladatel: Jiří Černý, viceprezident TPCA Czech a viceprezident AutoSAP 75. zasedání.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Nástroje daňových úlev
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.1.00/ Ing.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Aktivity na podporu středního odborného školství v JMK
2015 – uzavření smlouvy o spolupráci ve výzkumu a vzdělávání
Budoucnost odborného školství
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Krajský akční plán vzdělávání ÚK
Polytechnické vzdělávání v praxi
Hlavní manažér SP Kvalita I
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Změny na trhu práce?.
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Zapojíte se letos se svou akcí i Vy?
Transkript prezentace:

ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ 2015 ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ SPOLEČNĚ ZMĚNÍME VNÍMÁNÍ PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

PREMIÉR ČESKÉ REPUBLIKY A PREZIDENT SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR KONCEM ZÁŘÍ OFICIÁLNĚ VYHLÁSILI ROK 2015 ROKEM PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ. PŘIPOJILI SE K NIM I JEDNOTLIVÍ MINISTŘI. STALO SE TAK NA SVĚMU SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY NA MEZINÁRODNÍM STROJÍRENSKÉM VELETRHU 2014 NA BRNĚNSKÉM VÝSTAVIŠTI.

DOVOLTE NÁM NYNÍ PROJEKT VÁM PŘEDSTAVIT 2015 ROK PRŮMYSLU DOVOLTE NÁM NYNÍ PROJEKT VÁM PŘEDSTAVIT

MÁME BÝT NA CO HRDÍ Průmysl má mezi občany ohromné renomé. Cení si značek a osobností jako byl Baťa, Škoda, Kolben a Daněk, Lauren a Klement, Křižík, Tesla. Až 90% považuje za klíčovou jeho tradici.

Pohled české společnosti na průmysl JAKÁ JE SITUACE NYNÍ? Pohled české společnosti na průmysl Negativní aspekty: Není moderní Přispívá ke znečištění Málo podporuje rozvoj vzdělanosti Pozitivní aspekty: Vytváří nová pracovní místa Přínos pro HDP Stabilizuje ekonomiku

DISPROPORCE NA TRHU PRÁCE V technických oborech chybí v ČR až 100 000 pracovníků Více jak 500 000 nezaměstnaných 8 z 10 firem je vystaveno problému nedostatku technicky vzdělaných lidí Šetření SP ČR v krajích zjistilo, že chybí až 100 000 pracovníků v technických oborech Zájem o technické obory mezi mladými lidmi je nedostatečný Klesá kvalita vzdělání.

ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ 2015 ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Cíle projektu: Spojme síly v celoročním marketingovém projektu - změňme pohled veřejnosti na průmysl. Inspirujme příběhy Ukažme, že průmysl je moderní a inovativní a že potřebuje technicky vzdělané lidi Podpořme existující projekty a aktivity. Ukažme, že věci se dějí Vytvořme platformy spolupráce Změňme legislativu SPOLEČNĚ ZMĚNÍME VNÍMÁNÍ PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

Dítě Učitel Ředitel V TECHNICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ komunikujeme se všemi zainteresovanými skupinami Žák Rodič Média

NÁPADY PROJEKTU Informujme o úspěšných a inspirativních příbězích PR aktivity týkající se podpory průmyslu a technického vzdělávání NÁPADY PROJEKTU Vytvořme společnou celonárodní diskuzní platformu podpory technického vzdělávání Dejme prostor Vašim aktivitám na společném interaktivním webu pod jedním logem

KONKRÉTNÍ AKTIVITY Výběr Do Roku průmyslu zapojujeme všechny významné již existující akce Almanach technického vzdělávání Celostátní online kampaň Aktivující jednotlivé cíle v celé ČR Týden techniky Velký projekt na pražské Letné Dny otevřených dveří z ČR Propojené na jedné platformě KONKRÉTNÍ AKTIVITY Výběr Kulaté stoly, besedy Aktivující jednotlivé cíle v celé ČR Kniha o vývoji průmyslu Očima kapitánů průmyslu Nyní vyjednáváme: c Setkání průmyslu Pro významné osobnosti průmyslu Letní business škola Pro nejtalentovanější studenty z ČR

SYSTÉMOVÉ ZMĚNY c Smluvní vztah žák-škola-firma Daňové úlevy pro zaměstnavatele, kteří vzdělávají žáky na svých pracovištích Realizace praktické výuky SŠ na reálných pracovištích, vliv firem na obsah výuky Financování ZŠ a SŠ Statut pedagogického pracovníka pro instruktory a odborníky z praxe Smluvní vztah žák-škola-firma SYSTÉMOVÉ ZMĚNY Vytvoření systému regionálních predikcí potřeb trhu práce Změna školského zákona – povinnost krajů nastavovat kapacity SŠ podle predikcí Zájmové technické vzdělávání c Maturitní zkoušky, vč. povinné matematiky Závěrečné zkoušky a Mistrovské zkoušky (učni)

ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ 2015 VYZDVIHUJE VŠECHNY JIŽ FUNGUJÍCÍ VÝZNAMNÉ PROJEKTY V OBLASTI PODPORY PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Například úžasný ostravský projekt Svět techniky

Organizátorem projektu jsou: KDO ZA PROJEKTEM STOJÍ? Podporován a zaštítěn resorty: Organizátorem projektu jsou: Svaz průmyslu a dopravy ČR a jeho členové A partneři c

NYNÍ MÁTE MOŽNOST STÁT SE SOUČÁSTÍ PROJEKTU 2015 2015 Informujte nás o Vašich vlastních akcích, dáme jim informační a komunikační prostor Podpořte nás finančně, pomůžete nám ukázat, že společně můžeme věci pohnout správným směrem ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ www.rokprumyslu.cz www.rokprumyslu.cz SPOLEČNĚ ZMĚNÍME VNÍMÁNÍ PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

KONTAKTNÍ INFORMACE Milan Mostýn Svaz průmyslu a dopravy ČR TEL: +420 739 452 816 MAIL: mmostyn@spcr.cz WEB: www.spcr.cz

ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ 2015 ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Aktivity v MSK Hlavní cíle projektu: Spojit všechny iniciativy v regionu v jeden cílený společný tlak na podporu techniky Vytvořit síť průmyslových škol a s nimi spolupracujících škol Podpořit matematickou třídu Wichterlova gymnázia Podpořit posílení technických dovedností u dětí na ZŠ Pomoci prohloubit spolupráci mezi SŠ,VŠ a zaměstnavateli Uspořádat Den průmyslu SPOLEČNĚ ZMĚNÍME VNÍMÁNÍ PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

Děkuji za pozornost! Petr Holica Svaz průmyslu a dopravy ČR TEL: +420 733 643 510 MAIL: pholica@spcr.cz WEB: www.spcr.cz