PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA RYB – FILETOVÁNÍ RYB

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování prodeje materiálu
Advertisements

Dorado (Koryféna velká)
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Základní škola Kladruby
Autor:Mgr.Alena Shánělová
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy.
PŘÍPRAVA RYB KE ZPRACOVÁNÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
OPRAVY A KONTROLA ÚČETNÍCH ZÁPISŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A NAPĚTÍ
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI POŘÍZENÍ prosinec 2012VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková,
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_11_ODV_651_Str
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Nadívaná drůbež červen 2013 VY_32_INOVACE_TECH_130319
Nádory - mezenchymové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Potřebný inventář Žák si přinese: ostrý vykosťovací nůž utěrku
Excel – Grafy 18. května 2013VY_32_INOVACE_080210_Excel_Grafy_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková. Obchodní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Excel – Podmíněné formátování 1. června 2013VY_32_INOVACE_080213_Excel_Podminene_formatovani_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
OBRATLOVCI RYBY.
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování pstruha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
DUŠENÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130105
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ 1 říjen 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130211
Preparace savců Balky – stažené kůže vycpané vatou, sešité, v nataženém stavu Kožky – stažená kůže v ploše Dermoplastické preparáty – náročné.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI_A_ UPRAVA _VLASU_ A_ VOUSU_13 Název školy Střední škola služeb,
D RANŽÍROVÁNÍ Nejstarší způsob dohotovování pokrmů u stolu hosta. Souhrnný název pro porcování, krájení, filírování, dělení, vykošťování. U stolu hosta.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_627_ROUBOVÁNÍ-POSTUP_PRÁCE Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA RYB – FILETOVÁNÍ RYB červen 2013 VY_32_INOVACE_TECH_130302 PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA RYB – FILETOVÁNÍ RYB Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Odstřihnutí ploutví Rybu opláchneme pod tekoucí vodou. Ploutve odřízneme nožem nebo odstřihneme nůžkami.

Škrábání šupin Klasické odšupení kapra provádíme nejlépe těžším tupým nástrojem. Tím, že šupiny shrnujeme, nelétají okolo. Rybu můžeme také dát pod plastickou fólii. obr. 1

Rozříznutí břicha K otevírání břišní dutiny používáme krátký nůž, který při práci co nejvíce sklopíme do podélné polohy. Špičku ostrého nože vložíme do řitního otvoru a rozřízneme břicho ryby až k hlavě. Řez vedeme těsně pod povrchem, abychom nepoškodili vnitřnosti. obr. 2

Vykuchání vnitřností Rybu pootevřeme, prsty podebereme vnitřnosti a vyjmeme je. Nožem oddělíme všechny úpony a napojení vnitřností. Poté roztrhneme na jedné straně páteře membránu, která přiléhá k břišní dutině, abychom si mohli vyškrábnout nahromaděnou krev. Břišní dutinu a oblast žeber pečlivě opláchneme. obr. 3

Řez za hlavou Ostrým nožem provedeme příčný řez za hlavou ryby až k páteři.

Řez podél páteře Rybu umístíme na pracovní plochu tak, aby ocas směřoval k nám. Rybu pevně přidržujeme a nůž umístíme přímo nad kostnatý vrchol páteře. Provedeme asi 1 cm hluboký řez podél páteře od hlavy k ocasu. Dlouhým ostrým filetovacím nožem kopírujeme páteř.

Odříznutí filetu Nůž vložíme do řezu a krátkými řezy odřezáváme maso od žeber. Řezy jsou vedeny rovnoběžně s kostmi. Druhou rukou odtahujeme odříznuté maso, až se dostaneme k ocasu a v ruce nám zůstane celý filet. Rybu obrátíme, otočíme hlavou k sobě a celý postup zopakujeme.

STAŽENÍ KŮŽE Z FILETU Na pracovní plochu položíme filet kůží dolů. Z ocasní části odřízneme malý kousek masa. Chytneme za kůži, která se nám takto objevila, a umístíme nůž mezi kůži a maso. Ostří nože bude směřovat v mírném úhlu dolů. Nožem jedeme po kůži, a tak maso od ní oddělujeme. obr. 4

CITACE ZDROJŮ obr. 1 až 4: ŠTĚPNIČKA, M. Velký rybí receptář. DONA s.r.o. 2003. s. 48-49. ISBN 80-7322-035-0.