Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Výchova k občanství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Kardio pulmonální resuscitace B.Szücsová sestra specialistka
Základní kardiopulmonální resuscitace
NEODKLADNÁ RESUSCITACE
Základní neodkladná resuscitace
ABLS Základní neodkladná resuscitace dospělých /Adult Basic Life Support (ABLS) pro studenty 3. ročníku před nácvikem Tomáš Janota Koronární jednotka.
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
Pediatrická KPR únor ‘06 1.
Jednotný postup při poskytování první pomoci
První pomoc Zhodnocení stavu vědomí
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Algoritmus použití AED
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Základy první pomoci 7. ročník.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Elektronická učebnice – II
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Laická první pomoc.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Zásady první pomoci Lenka Kraváčková.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Neodkladná resuscitace
Zdravotní záchranná služba
Adult Basic Life Support (ABLS)/ Základní podpora života dospělých
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Školení první pomoci
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DOSPĚLÝ 17
Základní životní funkce vědomí
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
2. První pomoc – bezvědomí
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Co se stalo? Výuková prezentace s využitím dotykového zařízení ročník ZŠ Vypracovala: Lucie Kováčová.
PRVNÍ POMOC VY_32_INOVACE_2C_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo12 Označení materiálu evo12_resuscitace.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ První pomoc při úrazu el.proudem
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
Resuscitace = oživování, kříšení
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vyšetření v PP.
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Zdravotnická první pomoc
Základy první pomoci.
Kurz základní resuscitace
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Transkript prezentace:

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství Ročník : 6. Téma : První pomoc Autor : Mgr. Zuzana Dosedlová, DiS

PRVNÍ POMOC

První pomoc Co je to první pomoc? první pomoc je soubor skutečně jednoduchých a velice účelných opatření a úkonů na sebe navazující pomocí těchto úkonů je možné v případě náhle vzniklého akutního stavu (úrazu) zabránit závažným zdravotním důsledkům a případně i smrti člověka většinou se jedná o laickou první pomoc před příjezdem Zdravotnické záchranné služby, nebo jiného kvalifikovaného odborníka poskytnout první pomoc je povinen každý, pokud tím neohrozí svoje zdraví či život.

První pomoc - dělení Technická první pomoc odstranění příčiny úrazu a zajištění bezpečného prostředí pro poskytnutí PP může se jednat o vytáhnutí postiženého z hořícího domu, umístění výstražného trojúhelníku při dopravnách nehodách nebo odstranění kontaktu vodiče pod proudem s postiženým Laická první pomoc soubor základních odborných a technických opatření, která lze provést bez specializovaného vybavení do laické PP spadá zavolání odborné zdravotnické PP, péče o postiženého do příjezdu zdravotnické záchranné služby, případně improvizovaný transport

První pomoc - dělení Odborná zdravotnická první pomoc úkony prováděné zdravotnickým personálem (lékaři, sestry, záchranáři, apod.) spadá sem aplikace léků, použití diagnostických (např. EKG) a léčebných (např. defibrilátor) přístrojů

Základní činnosti prioritní je zajištění průchodnosti dýchacích cest záklonem hlavy a předsunutím dolní čelisti a zastavení masivního krvácení, v nouzi stlačením rány holými prsty nejpozději v tomto okamžiku voláme zdravotnickou záchrannou službu do příjezdu provádíme nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání z úst do úst prioritu má srdeční masáž umělé dýchání provádíme většinou jen u dětí (2× za minutu 1 vdech), u dospělých jen v případě, že záchranu poskytují dva lidé masáž srdce pokud možno NEPŘERUŠUJEME.

Zavolání záchranné služby je možno zavolat na tísňovém telefonním čísle ZZS 155 nebo za použití jednotného evropského čísla tísňového volání 112 je nutné sdělit pokud možno co nejstručněji a nejpřesněji co nejvíce informací o místě nehody a rozsahu zranění v případě nouzového volání je dobré uvést tyto informace: Kde se událost stala nejlépe přesnou adresu nehody (jméno, město, místo ulice, číslo popisné) v otevřené krajině je nutné popsat významné orientační body, v případě více zachránců se může jeden ze zachránců vydat záchranné službě naproti Pokud došlo k nehodě v místech nedostupných pro vozidla

Zavolání záchranné služby Co se stalo jedná-li se o úraz, otravu, autonehodu atp., popište rozsah zranění, případně sdělte počet zraněných osob, zda se jedná o dítě či dospělého člověka, jsou-li zranění při vědomí a zda dýchají Kdo volá uveďte své jméno a telefonní číslo, ze kterého voláte umožňuje-li to stav postiženého, vydržte na telefonu a řiďte se pokyny dispečera záchrannou službu voláme ještě před poskytnutím první pomoci v případě, že je postižen dospělý člověk je-li postiženým dítě mladší 8 let, voláme Záchrannou službu až po 1 minutě srdeční masáže a umělého dýchání

Hloubka bezvědomí Hodnocení hloubky bezvědomí můžeme rozlišit takto: Bdělost nemocný či zraněný má otevřené oči, vnímá své okolí, nemusíme jej oslovovat, abychom se ujistili o jeho vědomí Reaguje na slovní podnět na naše oslovení reaguje Reakce pouze na bolestivý podnět (štípnutí apod…) nemocný je v nebezpečí ucpání dýchacích cest zapadnutím jazyka Nereaguje ani na bolestivé podněty odborný termín kóma, který je hojně laiky používán i pro předchozí stavy

Vyšetření dýchání nejdříve bychom měli zjistit,jestli postižený nemá něco v dutině ústní, poté mu uvolnit dýchací cesty a nakonec zkontrolovat jestli sám dýchá pokud bychom první krok provedli na druhém místě nebo až naposled, nečistoty z dutiny ústní by zapadly do uvolněných dýchacích cest a postižený by se nám udusil pacientovi otočíme hlavu na stranu, otevřeme ústa a podíváme se, zda-li v nich není žvýkačka, bonbon, zubní protéza, zvratky či něco jiného co tam nepatří → pokud ano, pomocí prstů obalenými např. v kapesníku postiženému opatrně od jednoho koutku k druhému dutinu ústní vytřeme musíme si dávat pozor abychom nečistoty nezatlačili hlouběji do dýchacích cest

Vyšetření dýchání když máme čistou dutinu ústní, tlakem na čelo a tahem za bradu postiženému zakloníme hlavu tím jsme uvolnili dýchací cesty sledujeme hrudník - pokud nevidíme dýchací pohyby nebo vidíme jen ojedinělé nádechy, zahájíme resuscitaci

Vyšetření krevního oběhu vzhledem k velkému zdržení (u pacienta bez pulsu až minuta) se podle současných návodů u nereagujících a nedýchajících pacientů hledání pulsu neprovádí u laika existuje totiž riziko, že cítí svůj vlastní puls, který falešně považuje za puls postiženého z tohoto důvodu není hmatání pulzu u osob v bezvědomí doporučováno a vyšetřování pulzu není součástí postupů laické první pomoci puls je nejlépe hmatný na krkavici, na tepně na zápěstí, na stehenní tepně - pod tříselným vazem

Stabilizovaná poloha jejím cílem je udržení průchodných dýchacích cest a snížení rizika vdechnutí zvratků ani jedno ani druhé tím není definitivně zajištěno bezvědomý jedinec musí být trvale kontrolován a jeho poloha korigována Popis poloha je na boku je zajištěna pokrčením dolní končetiny strany, na níž postižený leží druhá dolní končetina je natažena horní končetina strany, na níž tělo spočívá je natažena a zapažena zakloněná hlava spočívá na druhé horní končetině, která je skrčena v lokti

Seznam použitých zdrojů [online]. [cit ]. První pomoc. Dostupné z WWW:. [online]. [cit ]. Obrázek. Dostupné z WWW:. [online]. [cit ]. První pomoc. Dostupné z WWW:. [online]. [cit ]. Defibrilátor. Dostupné z WWW [online]. [cit ]. První pomoc. Dostupné z WWW