Astrofyzika – dálkové studium

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
VŠB – Technická univerzita Ostrava
INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
VÝPOČETNÍ TECHNIKA V PROJEKTOVÁNÍ PRO BAKALÁŘE
Astrofyzika – dálkové studium
VŠB – Technická univerzita Ostrava VŠB – Technická univerzita Ostrava Hezký den Hezký den.
STATISTIKA LS 2014 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Speciální teorie relativity (STR)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_12.
Business Intelligence
Matice David Hoznátko.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
I NFORMACE O VÝUCE, PODMÍNKY ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU, OSNOVA PŘEDMĚTU.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Cvičení I. Ing. Martina Hedvičáková, Ph.D. 16. –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_664.
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
1 Systémové pojetí hospodářské organizace (SHO) část 2. Stanislav Horný VŠE, katedra Systémové analýzy
pro navazující magisterské studium TVS
Podmínky pro získání zápočtu Podmínky pro získání zkoušky.
Fyzika I Marie Urbanová.
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Stavové veličiny hvězd
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA Mgr. J. Urzová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_662.
KONTROLA A MĚŘENÍ Zkoušky mechanických vlastností ZKOUŠKA TVRDOSTI
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
BRVKA. BRVKA ZKOUŠKA  ZÁPOČET:  aktivní účast na cvičeních (max. 3 absence)  úspěšně zvládnutý test na 6. a 13. cvičení (aspoň 40%) (bude 5 příkladů.
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA 1 Mgr. J. Urzová.
Bakalářská práce - zpracování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
Měření fyzikálních veličin – Hustota
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Gympláci Gymnázium Jiřího Ortena Středočeský kraj.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
Početní seminář F úvodní informace
2. přednáška Databáze, využití MS Excel
PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA Úvod, kombinatorika
Fyzika 1 pro KME 2014 nejistoty
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Mechanika a kontinuum NAFY001
Harmonogram letního semestru 2014/2015 Fyzika pro terapii – A6M02FPT ALDEBARAN.FELD.CVUT.CZ FYZIKA PRO TERAPII.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Harmonogram zimního semestru 2013/2014 Biofyzika – A6M02BFY ALDEBARAN.FELD.CVUT.CZ BIOFYZIKA.
Z0026 Fyzická geografie Vyučující: Prof. RNDr. Rudolf Brázdil DrSc.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Astrofyzika – kombinované studium Studijní materiály: … tato prezentace Základní literatura:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Počítače a programování 2
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Astrofyzika – dálkové studium
STR Mgr. Kamil Kučera.
Astrofyzika – kombinované studium
Z0026 Fyzická geografie Vyučující: Prof. RNDr. Rudolf Brázdil DrSc.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oceňování nemovitostí
Oceňování nemovitostí
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
Transkript prezentace:

Astrofyzika – dálkové studium Rozsah: 7×konzultace, ve středu sudé týdny 9:30-10:50 Vyučující: Martin Žáček zacekm@fel.cvut.cz katedra fyziky, místnost 49 Zakončení: klasifikovaný zápočet proběhne 20. 5. 2015 pokud se nedohodneme jinak, písemný test, 10 otázek, hodnocení: E ... od 50%, A ... 100 %, Témata: zvolena po dohodě jako: - fyzika hvězd + plazmový Vesmír, nebo kosmologie a interakce Studijní materiály: http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/ … tato prezentace Základní literatura: http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/ … učební text k přednáškám http://www.aldebaran.cz/studium/astrofyzika.pdf … skriptum s příklady Doplňková literatura: http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/download/2015_astrofyzika.pdf … slajdy ke cvičením (prezenční studium) http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/download/2015_astrofyzika_cviceni.html … úkoly (prezenční studium) http://media.avc-cvut.cz/ARCHIV/AVC/Prednasky_FEL/02ASF/ … záznamy přednášek profesora Kulhánka (2003) https://slideslive.com/38891104/asf-2-zaverecna-stadia-vyvoje-hvezd-bily-trpaslik-neutronova-hvezda-cerna-dira … záznamy přednášek profesora Kulhánka (2013)

2. Část – speciální teorie relativity Otázky k zápočtovému testu a odkazy na studijní materiál, bude se průběžně doplňovat: 1. Část – základní pojmy http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/download/2015_astrofyzika.pdf snímky 2-14 http://www.aldebaran.cz/studium/astrofyzika.pdf příklad I.4. (umět jen výpočet, matematický aparát je středoškolský ale rozmyslet si, jak to funguje fyzikálně, doplňkově další příklady z kapitoly I. do příkladu 6.) Jaké používáme v astronomii jednotky vzdálenosti a jak jsou definované? Co je paralaxa, jak je definován parsec, jaký je vztah mezi vzdáleností hvězdy a její paralaxou? Co je magnituda, luminozita, absolutní magnituda? Jak se změní magnituda pozorovaného objektu s jeho vzdáleností? Jak se změní magnituda pozorovaného objektu se změnou průměru objektivu či zrcadla dalekohledu? Odvoďte vztah mezi relativní a absolutní magnitudou. 2. Část – speciální teorie relativity http://fyzika.feld.cvut.cz/~zacek/download/2015_astrofyzika.pdf snímky 15-19 http://www.aldebaran.cz/studium/astrofyzika.pdf Kapitola VI. Příklady 1.–3. Dpolňkove kdo chce: http://media.avc-cvut.cz/ARCHIV/AVC/Prednasky_FEL/02ASF/02ASF-2003-2004-prednaska_07.avi Přednáška z astrofyziky z roku 2004, David Břeň: úvod do speciální teorie relativity. Co je souřadnicová a co je vztažná soustava? Napište Lorentzovu transformaci v maticovém tvaru a vysvětlete její fyzikální význam, jaká je inverzní transformace? Jaký je její determinant a co to matematicky znamená? Jaké jsou nejznámější důsledky Lorentzovy transformace? Vysvětlené některé (dilatace času, kontrakce délek, relativita současnosti událostí, skládání rychlostí).