Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Astrofyzika – dálkové studium

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Astrofyzika – dálkové studium"— Transkript prezentace:

1 Astrofyzika – dálkové studium
Rozsah: 2×konzultace, vždy ve středu a 4.4. Vyučující: Martin Žáček katedra fyziky, místnost 39 Zakončení: klasifikovaný zápočet (proběhne pravděpodobně 14. týden, písemný test, 10 otázek hodnocení: E ... od 50%, A %, témata zvolena po dohodě na první konzultaci, jsou dvě možnosti: fyzika hvězd + plazmový Vesmír, - částicová fyzika a interakce + kosmologie) Studijní materiály: … tato prezentace … učební text k přednáškám … skriptum s příklady … slajdy ke cvičením (prezenční studium) … samostatné úkoly (prezenční studium) … záznamy přednášek profesora Kulhánka (2003)

2 Otázky k zápočtu Hvězdy Základní informace k předmětu najdete zde
Hvězdy příklad III.10. strana 23 (jen princip, nebudu po Vás chtít umět výpočet) Co je to konvektivní zóna? Ce je to zóna zářivé rovnováhy? Co je to erupce? Co je to protuberance? Co je to sluneční vítr? Co je to koróna a jakou má teplotu oproti slunečnímu povrchu? Co jsou sluneční skvrny a čím jsou způsobeny? slajd 8 až 14 Co je to magnituda? Jaké jsou její hodnoty pro objekty viditelné na obloze? Jak se změní magnituda, přiblíží-li se k nám objekt 10×? Jak je definována absolutní magnituda? Jak se změní dosah dalekohledu v magnitudě, zvětšíme-li průměr objektivu či zrcadlo 10×? Co je to spektrální třída a jak souvisí s teplotou hvězdy? # 256,12,Statistics of stars Co je to Herzsprungův Russelův diagram? Jaké veličiny má na vodorovné a na svislé ose? Co je to hlavní posloupnost? Co je to PP řetězec a v jakých hvězdách probíhá? Co je to CNO cyklus a v jakých hvězdách probíhá?

3 Otázky k zápočtu 2. část Vyjmenujte základní závěrečná stádia hvězd, jak se liší průměrem a hmotností původní hvězdy? Co je to pulzar? Jaký pulzar byl objeven jako první a co se v jeho okolí nachází? Co je to nova? Co je to supernova? první odstavec Co je to černá díra? Co je to Schwarzschildův poloměr a jaká je jeho přibližná hodnota u typické hvězdné černé díry? Co jsou to galaxie a jaké jsou jejich typické rozměry? Vyjmenujte některé typy galaxií. Plazmový vesmír Co je to plazma? Jak se liší plazma od ostatní látky? Jak je procentuálně zastoupena plazma ve vesmíru? Kde všude se nachází plazma ve vesmíru? Co jsou plazmová vlákna a stěny? Co je to plazmový pinč? Co je to magnetické zrcadlo? Co víte o polární zaři? Kolik je typů magnetoakustických vln? Jaké dva typy elektromagnetických vln se mohou vyskytovat v plazmatu? (32 otázek)


Stáhnout ppt "Astrofyzika – dálkové studium"

Podobné prezentace


Reklamy Google