Elektronegativita VY_32_INOVACE_G1 - 15

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: Určování oxidačních čísel
Advertisements

Chemické reakce III. díl
Látkové množství - procvičování
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Látkové množství v úlohách Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Částicové složení látek - atom a prvek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_191.
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
 A, A  B, Z  C, X  A, v matematicko-fyzikálních tabulkách  B, v tabulce PSP u každého prvku  C, musíme je znát zpaměti.
Chemická vazba, elektronegativita
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemická vazba v látkách II
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chemická vazba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_28.
Chemická vazba.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
PaedDr. Ivana Töpferová
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Molekuly a sloučeniny VY_32_INOVACE_G1 - 13
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
VY_32_INOVACE_15_IONTY Anotace Vznik iontů Autor Mgr. Květuše Horáková
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví sulfidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Chemická vazba 8.ročník.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Typy vazeb.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Vznik chemické vazby.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
VY_32_INOVACE_G Chemická vazba
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
VY_32_INOVACE_Slo_II_13 Halogenidy 2 ppt.
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Druhy chemické vazby.
Transkript prezentace:

Elektronegativita VY_32_INOVACE_G1 - 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Elektronegativita (X) - je síla, která vyjadřuje schopnost atomů přitahovat elektrony. Čím má atom větší elektronegativitu, tím více přitahuje elektrony a tím snadněji vytváří vazbu.

Najdeme ji v PSP, např. XH = XO = XCl = Zjistěte sami pomocí tabulek elektronegativitu atomu draslíku, železa, bromu: XK = 0,91 XFe = 1,64 XBr = 2,74

1) vazba nepolární – rozdíl je do 0,4 např. XO2 = XO-XO = 3,5-3,5 = 0 Podle rozdílu elektronegativit u atomů v molekule rozlišujeme 3 typy vazby: 1) vazba nepolární – rozdíl je do 0,4 např. XO2 = XO-XO = 3,5-3,5 = 0 Pozn.: - tato vazba je souměrně rozložena k oběma jádrům atomů - molekuly se nazývají nepolární

2) vazba polární – rozdíl je do 1,7 např 2) vazba polární – rozdíl je do 1,7 např.XHCl = XCl-XH = 2,83 – 2,20 = 0,63 Pozn.: - elektrony jsou více přitaženy ke chlóru – molekuly se nazývají polární

3) vazba iontová – rozdíl je od 1,7 výš např 3) vazba iontová – rozdíl je od 1,7 výš např. XKF = XF – XK = 4,10 – 0,91 = 3,19 Pozn.: - elektrony jsou úplně přitaženy k silnějšímu atomu – vznikají ionty

Zjisti výpočtem a pomocí tabulek, o jaký typ vazby se jedná u sloučenin KCl, N2, CuO Řešení: X(KCl) = 2,83 – 0,91 = 1,92 … iontová X(N2) = 3,07 – 3,07 = 0 … nepolární X(CuO) = 3,50 – 1,75 = 1,75 … iontová X(AgS) = 2,44 – 1,42 = 1,02 … polární