Nutný úvod do histologie Doc. MUDr. Marie Jirkovská,CSc. Ústav histologie a embryologie Fyzikální a chemické vlastnosti složek živé hmoty jsou základem pro jejich znázornění na histologickém preparátu.
DNA- deoxyribóza, kys. fosforečná, dusíkaté baze (A,G,C,T) méně více stabilní stabilní nukleotid dinukleotid vlákno DNA molekula DNA R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003
Od DNA k chromozomu Struktura DNA R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003
RNA- ribóza, kys. fosforečná, dusíkaté baze (A,G,C,U) mRNA - informační (mediátorová) rRNA – je součástí ribozomů tRNA - přináší aminokyselinu ke komplexu mRNA a ribosomu R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003 ATP, GTP - energeticky významné ribonukleotidy (obsahují makroergní fosfátové vazby)
Bílkoviny (proteiny) tvořeny L-aminokyselinami, které jsou spojeny peptidovou vazbou Amiokyseliny: esenciální (tělo je může získat pouze z potravy) neesenciální (tělo je vytváří) V závislosti na vlastnostech vedlejších řetězců aminokyselin (R) vytvářejí polypeptidy trojrozměrnou konformaci a mají elektrický náboj. Mohou mít navázaný oligosacharidový řetězec (glykoproteiny). Různé tvary proteinových molekul Alberts B et al. Essential Cell Biology, 1998 R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003
Tuky (lipidy) – látky nerozpustné ve vodě (mastné kyseliny, triacylglyceroly, steroidy, glykolipidy) Mastné kyseliny a) nasycené b) nenasycené (mají jednu nebo více dvojných vazeb ). Jsou součástí glykopilidů, fosfolipidů a triacylglycerolů. Triacylglyceroly - estery glycerolu a mastných kyselin Steroidy - cholesterol a jeho deriváty (steroidní hormony, žlučové kyseliny) Glykolipidy - ke dvěma hydrofobním uhlovodíkovým řetězcům je připojena polární část, která obsahuje jeden nebo více cukerných zbytků. Esenciální mastné kyseliny lze získat pouze z potravy, tělo si je nedokáže vytvořit. Alberts B et al. Essential Cell Biology, 1998
Cukry (mono-, di-, oligo-, polysacharidy) Monosacharidy - součást nukleových kyselin (ribóza, deoxyribóza), zdroj energie (glukóza). Disacharidy - zdroj energie z potravy, vstřebávají se po rozštěpění na monosacharidy. Alberts B et al. Essential Cell Biology, 1998 Oligosacharidy a polysacharidy - řetězce z monosacharidů (přímé nebo větvené), např. glykogen (z jednoho druhu monosacharidu - glukózy).
Enzymy Látky, ze kterých se skládá organismus, neustále podléhají chemické přeměně. Každá z tisíců těchto chemických reakcí je katalyzována speciálním enzymem. Název enzymu má koncovku -áza (fosfatáza, dehydrogenáza). Enzym je tvořen velkou molekulou proteinu, její 3D uspořádání vytváří „aktivní centrum“, místo, kde se váže molekula substrátu ( = látka, jejíž přeměnu na produkt enzym katalyzuje). Vazba enzymu a substrátu („zámek a klíč“) Elliot H, Elliot D: Biochemistry and molecular biology, 2001 Funkce některých enzymů vyžadují kromě bílkovinné molekuly (apoenzym) přítomnost kofaktorů ( Mg+2 , Zn+2) nebo nebílkovinného koenzymu (např. deriváty vitamínů). Teplota a pH prostředí výrazně ovlivňuje funkci enzymů.