Nutný úvod do histologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
ENZYMY = biokatalyzátory.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AZ-KVÍZ
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
LIPIDY.
LIPIDY.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_10.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
biomembrány a membránový transport
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Sloučeniny v organismech
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
LIPIDY 1.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Stavební kameny a stavební zákony
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
1. Biochemická propedeutika KPK/FYO Filip Neuls & Michal Botek.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_321_Buňka a chemické složení buňky Název školy Masarykova střední škola zemědělská a.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Lipidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Molekulární základy genetiky
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Stavební kameny a stavební zákony
Milada Teplá, KUDCH, PřF UK v Praze
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Transkript prezentace:

Nutný úvod do histologie Doc. MUDr. Marie Jirkovská,CSc. Ústav histologie a embryologie Fyzikální a chemické vlastnosti složek živé hmoty jsou základem pro jejich znázornění na histologickém preparátu.

DNA- deoxyribóza, kys. fosforečná, dusíkaté baze (A,G,C,T) méně více stabilní stabilní nukleotid dinukleotid vlákno DNA molekula DNA R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003

Od DNA k chromozomu Struktura DNA R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003

RNA- ribóza, kys. fosforečná, dusíkaté baze (A,G,C,U) mRNA - informační (mediátorová) rRNA – je součástí ribozomů tRNA - přináší aminokyselinu ke komplexu mRNA a ribosomu R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003 ATP, GTP - energeticky významné ribonukleotidy (obsahují makroergní fosfátové vazby)

Bílkoviny (proteiny) tvořeny L-aminokyselinami, které jsou spojeny peptidovou vazbou Amiokyseliny: esenciální (tělo je může získat pouze z potravy) neesenciální (tělo je vytváří) V závislosti na vlastnostech vedlejších řetězců aminokyselin (R) vytvářejí polypeptidy trojrozměrnou konformaci a mají elektrický náboj. Mohou mít navázaný oligosacharidový řetězec (glykoproteiny). Různé tvary proteinových molekul Alberts B et al. Essential Cell Biology, 1998 R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003

Tuky (lipidy) – látky nerozpustné ve vodě (mastné kyseliny, triacylglyceroly, steroidy, glykolipidy) Mastné kyseliny a) nasycené b) nenasycené (mají jednu nebo více dvojných vazeb ). Jsou součástí glykopilidů, fosfolipidů a triacylglycerolů. Triacylglyceroly - estery glycerolu a mastných kyselin  Steroidy - cholesterol a jeho deriváty (steroidní hormony, žlučové kyseliny) Glykolipidy - ke dvěma hydrofobním uhlovodíkovým řetězcům je připojena polární část, která obsahuje jeden nebo více cukerných zbytků. Esenciální mastné kyseliny lze získat pouze z potravy, tělo si je nedokáže vytvořit. Alberts B et al. Essential Cell Biology, 1998

Cukry (mono-, di-, oligo-, polysacharidy) Monosacharidy - součást nukleových kyselin (ribóza, deoxyribóza), zdroj energie (glukóza). Disacharidy - zdroj energie z potravy, vstřebávají se po rozštěpění na monosacharidy. Alberts B et al. Essential Cell Biology, 1998 Oligosacharidy a polysacharidy - řetězce z monosacharidů (přímé nebo větvené), např. glykogen (z jednoho druhu monosacharidu - glukózy).

Enzymy Látky, ze kterých se skládá organismus, neustále podléhají chemické přeměně. Každá z tisíců těchto chemických reakcí je katalyzována speciálním enzymem. Název enzymu má koncovku -áza (fosfatáza, dehydrogenáza). Enzym je tvořen velkou molekulou proteinu, její 3D uspořádání vytváří „aktivní centrum“, místo, kde se váže molekula substrátu ( = látka, jejíž přeměnu na produkt enzym katalyzuje). Vazba enzymu a substrátu („zámek a klíč“) Elliot H, Elliot D: Biochemistry and molecular biology, 2001 Funkce některých enzymů vyžadují kromě bílkovinné molekuly (apoenzym) přítomnost kofaktorů ( Mg+2 , Zn+2) nebo nebílkovinného koenzymu (např. deriváty vitamínů). Teplota a pH prostředí výrazně ovlivňuje funkci enzymů.