VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Planetky, měsíce planet
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Země ve vesmíru.
HISTORIE ZEMĚ.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
VESMÍR.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Vesmír Jana Střechová.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Planetky ve vesmíru.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
VESMÍR.
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VESMÍR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Sluneční soustava.
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

VESMÍR Obrázek: http://en.wikipedia.org/wiki/File:The_Orion_Nebula_M42.jpg A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy

Co je to VESMÍR? Vesmír je soubor všech kosmických těles, které na sebe vzájemně působí. Skládá se z jednotlivých galaxií, seskupení velkého počtu hvězd. Takovou galaxií je i Mléčná dráha, ke které patří naše sluneční soustava. Celý vesmír je v neustálém pohybu.

Jak vznikl vesmír? Podle současných představ vznikl vesmír před asi 15 miliardami let ohromnou explozí nazývanou Velký třesk (Big Bang). Od toho okamžiku se neustále rozpíná. Po této explozi začaly vznikat jednotlivé hvězdy a planety.

Galaxie Galaxie je souhrn všech hvězd, planet, mlhovin, měsíců, komet, prachů a ostatních částí, které si udržuje pomocí gravitační síly. Převážná část galaxie je tvořena obalem, který obíhá kolem velice svítivého jádra, kde podle nejnovějších teorií a pozorování, nalezneme obří černou díru, která udržuje gravitací ostatní hmotu na oběžných drahách.

Ukázky galaxií Spirálová galaxie – takovou galaxií je i Mléčná dráha Obr.1: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ssc2003-06c.jpg Obr.2: http://www.fotopedia.com/items/flickr-256755929

Ukázky galaxií Prstencová galaxie Obr.: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sombrero_Galaxy_in_infrared_light_(Hubble_Space_Telescope_and_Spitzer_Space_Telescope).jpg

Ukázky galaxií Nepravidelná galaxie Obr.: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hubble_Interacting_Galaxy_NGC_6240_(2008-04-24).jpg

HVĚZDY Základním stavebním prvkem vesmíru jsou hvězdy. Všechny mají kulový tvar a tvoří je žhavé plyny. Do prostoru trvale vyzařují tepelné a světelné záření. Hvězdy tvoří galaxie. Lidé pozorovali hvězdy od pradávna, spojovali je do obrazců, které nazýváme souhvězdí (Orion, Velký vůz atd.). Naše Slunce je také hvězdou.

Slunce Slunce je hvězda, je základním kamenem naší sluneční soustavy. Obr.: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Sun_with_Prominence.jpg

Černá díra Černá díra je tak velká hvězda, že její gravitace nepropustí ani světlo. Obr.: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Black_Holes_-_Monsters_in_Space.jpg

Komety Většina z miliard komet se ve sluneční soustavě nalézá v jejich vzdálených oblastech, ale některé se pohybují po drahách, na kterých se přiblíží ke Slunci a mohou tak vytvářet úchvatné úkazy na noční obloze. Komety mají jádro, složené z ledu a prachu o průměru obvykle 20 km. Během přiblížení ke Slunci se jádro odpařuje a vzniká zářící koma a dlouhý chvost . Nejznámější kometou je Halleyova kometa s dobou oběhu kolem slunce asi 76 let.

komety Obr.:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Comet_ISON_Oct_08_2013.jpg AUTOR: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Planety a planetky Planety jsou vesmírná tělesa z různých látek. Známe planety pevné (Země, Venuše), plynné (Jupiter,Saturn) a planety jejichž povrch pokrývá led (Pluto). Planety obíhají kolem své hvězdy a některé mají i své oběžnice tzv. měsíce. Planetky malé planety. V naší sluneční soustavě se nacházejí např. v pásu mezi Marsem a Jupiterem.

Planety a planetky Jupiter Merkur Země Saturn Neptun Obr.1: http://www.flickr.com/photos/kevinmgill/7369771816/ AUTOR:Kevin Gill Obr.2: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Reprocessed_Mariner_10_image_of_Mercury.jpg Obr.3: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jupiter.jpg Obr.4: http://www.flickr.com/photos/kevinmgill/7369771816/ Obr.5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neptune_Full.jpg Saturn Neptun

Odkazy www.hvezdarna.cz www.astro.estranky.cz Původ obrázků je uveden v poznámkách jednotlivých snímků.

Josef Koumar ml. 2006