Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
NEROSTY A HORNINY Rozhodněte, zda dané výroky o nerostech a horninách jsou pravdivé či nepravdivé. (správná odpověď se zbarví do zelena) Nepravdivé výroky.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
RISK Minerály.
HORNINY.
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Křemičitany (silikáty)
© copyleft Jiří Trávník
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Horniny přeměněné.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Horniny Vladislava Zubrová.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MINERÁLY
CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Geologie věda o zemi.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
Nerosty Markéta Smetanová
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Dělení hornin Podle vzniku.
MINERALOGIE 2 * Krystal a jeho podoby * Krystalová mřížka
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list
Uhličitan vápenatý.
Tvary nerostů Krystaly (dostatek místa) Drůzy (málo místa)
Práce geologa v terénu.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
nejdůležitější minerály
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kyslík.
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Chemické vlastnosti nerostů závisí na chemickém složení a krystalové struktuře slouží k určování a technické praxi Odolnost vůči vodě ve vodě rozpustné.
Přeměněné horniny.
GEOLOGICKÉ VĚDY PRÁCE GEOLOGA (1)
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
Přeměněné horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Horniny versus nerosty
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Atlas minerálů.
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Mineralogie.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
část pevná, část polotekutá
MINERALOGIE.
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály považujeme také rtuť a geologickými procesy vytvořené látky amorfní(limonit,opál),jež nemají krystalovou strukturu.Minerály jsou základními stavebními jednotkami hornin,které tvoří litosféru.

Jak minerály vznikají? V přírodě neustále probíhá látková výměna,při nichž minerály vznikají,přeměňují se na jiné anebo se zcela rozkládají.

A ) Krystalizace z magmatu Magma si můžeme představit jako roztavenou křemičitanovou horninu.Jak tavenina postupně chladne,krystalizují z ní jednotlivé minerály,třeba olivín nebo živec.Vykrystalizováním všech minerálů končí tuhnutí magmatu.

Krystalizace(srážení)roztoků V jeskynních,tunelech nebo v metru často kape ze stropů voda.Na stěnách puklin krystalizují z těchto roztoků minerály,např..jako jsou galenit,sfalerit nebo pyrit.Pukliny vyplněné minerály nazýváme žíly.

Přeměna (metamorfoza) Při změně teploty nebo tlaku přestávají být minerály stálé a mění se na nové,které odpovídají nově vzniklým podmínkám.Příkladem je přeměna jílových minerálů na slídy při zvýšení teploty a tlaku.

CHemické zvětrávání Minerály zvětrávají,jsou-li vystaveny působením vody a vzduchu.Dochází k chemickým reakcím,kterých se účastní voda ,kyslík a oxid uhličitý.

Činnost organismů Každý zná schránky měkkýšů obsahující uhličitan vápenatý,nejčastěji v podobě kalcitu.

Vypracoval : Daniel Budka