Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu."— Transkript prezentace:

1

2 HORNINY PŘEMĚNĚNÉ

3 Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu prostředí, kterým jsou horniny v zemské kůře vystaveny. Stavba hornin se přizpůsobuje novým podmínkám, které jsou odlišné od podmínek, za kterých vznikaly. Výsledný stupeň přeměny závisí na délce působení a velikosti těchto činitelů. Od magmatických procesů je přeměna odlišná tím, že horninový materiál zůstává v průběhu metamorfózy v pevném stavu (nevzniká magma). Při metamorfóze horniny vznikají nové, metamorfní minerály.

4 Příklady přeměněných hornin:
Fylit: Fylit je metamorfovaná hornina, která vznikla částečnou přeměnou jílových usazených hornin, především břidlice. Je složen z chloritu, živce, křemene a tmavé slídy, je jemně zrnitý. Dobře se štípe, proto se využívá jako střešní krytina.

5 Svor: Je složen ze zřetelných šupin světlé slídy a hrubších zrn křemene, je druhem krystalické břidlice. Vzniká silnou metamorfózou, nejčastěji jílovitých sedimentů. Svor se skládá ze slídy, křemene, granátu, kyanitu či turmalínu. Vyskytuje se běžně v horách Českého masívu, např. v Hrubém Jeseníku.

6 Rula: Ruly vzniklé z vyvřelin se nazývají ortoruly, ruly vzniklé metamorfózou sedimentů jsou pararuly. Je silně pravděpodobné, že rula tvoří velký podíl z hlubší části kontinentální kůry. Ruly se vyznačují rovnoběžnou stavbou (břidličnatostí). Zrno mají ruly jemné až hrubé. Jedna z nejhrubších rul je např. rula vyskytující se na Liberecku, tzv. ještědská rula. Barva je světle šedá, šedá, tmavošedá, žlutavá, hnědá až červenavá. Podstatnou součástí ruly je křemen, slída (muskovit, biotit) a živec (ortoklas, plagioklasy).

7 ortorula pararula

8 Ruly tvoří u nás rozsáhlá tělesa v oblastech krystalinik (Šumava, Orlické hory, Českomoravská vrchovina aj.) Pevné, nezvětralé ruly se místně používají jako stavební kámen. Rula však snadno zvětrává, proto jako stavební materiál není příliš vhodná. Přesto se zejména pro svou dekorativnost ve stavebnictví používá na schody a chodníky nebo jako štěrk. Mramor: Mramor je hornina, která obsahuje více než 95 % kalcitu. Přimíšeny mohou být jílové hmoty, různé nerosty (grafit, limonit, hematit aj.) i organické látky, které původně bílý mramor zabarvují. V širším slova smyslu se slovem mramor označuje každý vápenec, který se dá leštit.

9 Mramor vzniká přeměnou (metamorfózou) vápenců
Mramor vzniká přeměnou (metamorfózou) vápenců. Vlivem vysokého tlaku a teploty v zemské kůře došlo k překrystalování kalcitu původní horniny - většinou organogenního vápence. Proto v mramoru nenajdeme schránky živočichů nebo rostlin. Jako materiál na stavby slouží mramor i v současnosti. Díky své rozmanité struktuře a barevnosti se používá k dekorativním účelům. Z důvodu vysoké ceny originálu je často napodobován. Na podlahy není příliš vhodný, protože je málo odolný proti otěru. Nařezaný na kostky se mramor používá při dláždění chodníků. Jemný mramorový prach se používá jako brusivo v brusných pastách, plnidlo při výrobě křídového papíru.

10 Pantheon

11

12 Použité odkazy:


Stáhnout ppt "HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu."

Podobné prezentace


Reklamy Google