IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRYSTALIZACE KOVŮ Název školy
Advertisements

KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
PEVNÉ LÁTKY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Pevné látky a kapaliny.
CHEMIE
Krystalové soustavy krystaly můžeme třídit podle středu souměrnosti, os souměrnosti a rovin souměrnosti do 7 krystalových soustav.
1. Struktura 1.1 Struktura molekul.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Krystalové mřížky Většina technicky důležitých kovů krystalizuje v soustavě krychlové plošně středěné (fcc), krychlově tělesně středěné (bcc) a šesterečné.
1.3 Struktura krystalů.
Chemie technické lyceum 1. ročník
PŘÍRODOPIS - 9. ročník VNITŘNÍ STAVBA KRYSTALŮ.
Krystaly Jaroslav Beran.
Rovinné útvary.
síť, objem, povrch opakování
1 ÚVOD.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
Strojírenství Strojírenská technologie Krystalické mřížky (ST11)
Struktura a vlastnosti
MGR. LADISLAVA PATEROVÁ
Stensenův zákon - zákon o stálosti úhlů hran.
Mgr. Ladislava Paterová
Skupenské stavy látek Obvykle se rozlišují 3 skupenské stavy látek: pevné, kapalné a plynné. Někdy se uvádí ještě čtvrtý skupenský stav - plazma (plazma.
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Nerosty Filip Bordovský.
Krystalové mřížky.
Krystalové mřížky Většina technicky důležitých kovů krystalizuje v soustavě krychlové plošně středěné (fcc), krychlově tělesně středěné (bcc) a šesterečné.
Tvary nerostů Krystaly (dostatek místa) Drůzy (málo místa)
Vnější tvar krystalů - lze popsat pomocí os a rovin souměrnosti
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Digitální učební materiál
Vnitřní stavba pevných látek
Tato prezentace byla vytvořena
Ideální krystal:  je nekonečný  přesně periodický 2 přístupy lokální (Hauy,...)globální (Laue,...)  postupné vyplnění prostoru opakováním téhož elementu.
STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Elektron v periodickém potenciálovém poli - 1D
Pevné látky. Druhy látek Pevné stálý objem a tvar, který je určen silnými přitažlivými silami mezi částicemi Plastické při dodání energie či změny tlaku,
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Krystalové soustavy Vladislava Zubrová.
Částicová stavba látek
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Stavová rovnice pro ideální plyn
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vlastnosti pevných látek Opakování. 1)Látka složená z elementárních struktur, které se pravidelně opakují v celém objemu se nazývá a) polykrystalb) monokrystal.
STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
JEHLAN Popis, povrch, objem. JEHLAN Popis, povrch, objem.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Horniny versus nerosty
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Fyzika kondenzovaného stavu
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Základní pojmy.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství.
Fyzika pevných látek Úvodní informace
Fyzika kondenzovaného stavu
Matematika pro 9. ročník Povrch jehlanu.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Krystalové soustavy krystaly můžeme třídit podle středu souměrnosti, os souměrnosti a rovin souměrnosti do 7 krystalových soustav.
IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Nerosty.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Tělesa NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_301_Tělesa Téma: Geometrie.
Transkript prezentace:

IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA

Geometrický popis uspořádání částic v krystalu Polohu částic, z nichž se skládá krystal, je vhodné udávat vzhledem k trojrozměrné soustavě rovnoběžek, jež rozděluje prostor na shodné rovnoběžnostěny. Mezi nejjednodušší patří rovoběžnostěny pravoúhlé, z nichž nejjednodušší je krychle.

Geometrický popis uspořádání částic v krystalu Základní (elementární) buňka Základní buňka je základní útvar (rovnoběžnostěn) obsazený určitým způsobem částicemi.

Geometrický popis uspořádání částic v krystalu Ideální krystalová mřížka Ideální krystalová mřížka je soustava pravidelně rozlože- ných částic pevné látky v prostoru, utvořená z velkého počtu základních buněk.

Geometrický popis uspořádání částic v krystalu Ideální krystalová mřížka Ideální krystalová mřížka vznikne posouváním základní buňky podél jejích prodloužených hran.

Druhy krystalových mřížek se od sebe odlišují tvarem buněk, jejich rozměry, polohami částic apod. Elementární buňkou je rovnoběžnostěn, který je charakterizován dálkami hran a, b, c a úhly  ,  , . Tyto parametry určují vlastnosti příslušné krystalické látky.

Druhy krystalových mřížek se od sebe odlišují tvarem buněk, jejich rozměry, polohami částic apod. Podle parametrů elementární buňky rozlišujeme krystalové soustavy: 1. Trojklonná soustava, 2. Jednoklonná soustava, 3. Kosočtverečná soustava, 4. Klencová soustava, 5. Čtverečná soustava, 6. Šesterečná soustava, 7. Krychlová soustava.

1. Trojklonná (triklinická) a  b  c  a,        2. Jednoklonná (monoklinická) a  b  c  a,  = 90°       3. Kosočtverečná (ortorombická) a  b  c  a,  =  =  = 90° 4. Klencová (trigonální rombická) a = b = c,  =  =   90° 5. Čtverečná (tetragonální) a = b  c,  =  =  =90° 6. Šesterečná (hexagonální) a = b  c,  =  = 90°,  = 120° 7. Krychlová (kubická) a = b = c,  =  =  = 90°

Krychlová (kubická) soustava Základní buňka má tvar krychle. aPo = 0,334 nm aAl = 0,405 nm aFe = 0,287 nm Mřížková konstanta a - udává délku hrany krychle.

Krychlová (kubická) soustava Základní buňka: - primitivní (prostá), Primitivní buňka má částice ve vrcholech krychle. V přírodě se toto rozložení vyskytuje vyjímečně.

Krychlová (kubická) soustava Základní buňka: primitivní (prostá), plošně centrovaná, Kovy Al, Ni, Cu, Ag, Au … Plošně centrovaná buňka má částice umístěné ve vrcho- lech krychle a ve středech jejích stěn.

Krychlová (kubická) soustava Základní buňka: primitivní (prostá), plošně centrovaná, prostorově centrovaná. Kovy Fea, Li, Na, Cr, W... Prostorově centrovaná buňka má částice umístěné ve vrcholech krychle a v jejím středu.

Hustota látky je dána podílem hmotnosti tělesa a jeho objemu. Částice ve vrcholu krychle patří 8 elementárním buňkám. Částice ve středu stěny krychle patří 2 elementárním buňkám. Částice ve středu krychle patří 1 elementární buňce.

Hustota látky Krychlová prostá soustava Z částice ve vrcholu krychle na objem jedné elementární buňky připadá 1/8. Na objem elementární buňky připadá 1 atom.

Hustota látky Krychlová prostorově centrovaná soustava Z částice ve vrcholu krychle na objem jedné elementární buňky připadá 1/8 a jedna částice je v její středu. Na objem elementární buňky připadají 2 atomy.

Hustota látky Krychlová plošně centrovaná soustava Z částice ve vrcholu krychle na objem jedné elementární buňky připadá 1/8 a z částice ve stěně krychle 1/2. Na objem elementární buňky připadají 4 atomy.

Test 1 Krystalické pevné látky jsou charakterizovány: a) přibližně pravidelným rozložením nejbližších částic kolem vybrané částice, b) pravidelným rozložením nejbližších částic kolem vybrané částice, c) pravidelným uspořádáním částic, z nichž se skládají, d) nepravidelným uspořádáním částic, z nichž se skládají. 1

Test 2 Uvnitř monokrystalu jsou částice uspořádané tak, že: a) částice nejbližší k vybrané částici jsou kolem ní uspořádané pravidelně, b) se skládají z velkého počtu krystalků, c) určité rozložení částic se periodicky opakuje v celém krystalu, d) jsou nepravidelně uspořádány. 2

Test 3 Základní nebo elementární buňka je: a) základní útvar obsazený částicemi určitým způsobem, b) atom, z něhož je daná látka vytvořena, c) oblast, v níž se nacházejí atomy, d) vždy krychle s objemem V = a3. 3

Test 4 Na objem elementární buňky krychlové soustavy plošně centrované připadají: a) dva atomy, b) jeden atom, c) čtyři atomy, d) osm atomů. 4

Test 5 Na objem elementární buňky krychlové soustavy prostorově centrované připadají: a) dva atomy, b) jeden atom, c) čtyři atomy, d) osm atomů. 5

Test 6 Na objem elementární buňky krychlové soustavy prosté připadají: a) dva atomy, b) jeden atom, c) čtyři atomy, d) osm atomů. 6