Lipidy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Lipidy.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Polysacharidy.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
Metody oddělování složek směsí
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
CZ.1.07/1.1.10/
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Puzzle – jehličnaté stromy
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název učebního materiálu
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Lipidy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Proč jsou lidé obézní? Mnoho civilizačních chorob dnešní doby, jako např.: obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak aj., je způsobeno nadměrnou konzumací potravin obsahujících tuky. Ty spolu s vosky patří do skupiny látek zvaných lipidy. 1

Jaké složení mají tuky? Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu (propantriolu). Úkol 1: a/ Napiš vzorce kyseliny palmitové, stearové a olejové. b/ Napiš vzorec glycerolu. 2

Kontrola úkolu 1 1a/ Kyselina palmitová: C15H31COOH, kyselina stearová: C17H35COOH, kyselina olejová: C17H33COOH. 1b/ Glycerol: CH2OH – CHOH – CH2OH.

Rozdělení tuků podle původu Živočišné tuky Rostlinné tuky 3 Zdroje 5 Zdroje 4 6 7 Autor © Mgr. Vlastimil Vaněk

Úkol 2: Zdroje tuků Podle snímku 5 napiš, jaké jsou zdroje živočišných a rostlinných tuků.

Kontrola úkolu 2 Zdroje živočišných tuků: mléko, maso. Zdroje rostlinných tuků: slunečnice, řepka olejka.

Skupenství tuků Podle skupenství lze tuky rozdělit na pevné (máslo, sádlo) a kapalné neboli oleje. Pevný tuk obsahuje nasycené kyseliny, olej kyseliny nenasycené. Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně cholesterolu, jenž se usazuje v cévních stěnách a způsobuje tzv. ucpávání cév. Rostlinné oleje se ztužují, čímž získáváme pevné margaríny (Hera, Stella, Rama). Úkol 3: Jaký je rozdíl mezi nasycenou a nenasycenou kyselinou? 8 Autor © Mgr. Vlastimil Vaněk

Kontrola úkolu 3 Nasycená kyselina neobsahuje v uhlíkovém řetězci žádné násobné vazby. Nenasycená kyselina obsahuje v uhlíkovém řetězci dvojné nebo trojné vazby.

Vlastnosti tuků Skupinová práce: Pozorujte vlastnosti stolního oleje – barvu, skupenství a zápach. Pak nalijte trochu oleje do zkumavky s vodou a do zkumavky s benzinem. Protřepejte je a pozorujte. A B C A/ Olej B/ Voda + olej C/ Benzin + olej Autor © Mgr. Vlastimil Vaněk

Úkol 4: Vlastnosti stolního oleje Svá pozorování zapište do tabulky. Látka Barva Skupenství Zápach Rozpustnost voda benzin

Kontrola úkolu 4 Látka Barva Skupenství Zápach Rozpustnost voda benzin Olej nažloutlá kapalné bez zápachu ne ano

Význam tuků Obsah tuků v potravinách Potravina 100g Tuk (g) Brambory 0,2 Čokoláda mléč. 32,1 Jablka 0,5 Mrkev syrová Olej stolní 98,2 Párky 16,7 Pomeranče Sýr Eidam 15,3 Vejce 11,0 Tuky jsou důležitou složkou potravy. Chrání organismus před ztrátou tělesné teploty, usnadňují vstřebávání vitamínů a podílejí se na tvorbě hormonů. Měly by však tvořit jen 30 – 35 % denní dávky živin. Rostlinné tuky jsou obsaženy v olejích, semenech, oříšcích. Živočišné tuky jsou máslo a sádlo. Obsaženy jsou v masných i mléčných výrobcích.

Úkol 5: Obsah tuků v potravinách Který druh potravin má v tabulce na snímku 13 nejméně tuku?

Kontrola úkolu 5 Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.

Vosky Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů. U rostlin je lze najít na povrchu těla v tenké ochranné vrstvě (kutikula), která je chrání před vysycháním a průnikem choroboplodných zárodků, u živočichů obvykle v srsti, kde brání jejímu promáčení. Včelí vosk slouží včelám k ukládání medu a pylu a k vývoji včelího plodu. Autor © Mgr. Vlastimil Vaněk

Vosky rostlinné a živočišné 11 9 12 10 13 Vosky živočišné ↑

Úkol 6: Výskyt vosků v přírodě Podle snímku 16 napiš: a/ Jak se nazývají dvě známé rostliny pokryté vrstvou vosku. b/ Jak se jmenuje včelí produkt a vosk obsažený v srsti ovcí používaný k výrobě mastí.

Kontrola úkolu 6 a/ Rostliny pokryté vrstvou vosku: voskovka (obr. 9) a aloe vera (obr. 10). b/ Včelí produkt je včelí vosk (obr. 11), vosk obsažený v srsti ovcí je lanolin (obr. 12).

Co se vyrábí z vosku? E901 Úkol 7: Napiš, co se vyrábí z vosku. 14 15 16 17 E901 Úkol 7: Napiš, co se vyrábí z vosku. Autor © Mgr. Vlastimil Vaněk

Kontrola úkolu 7 Z vosku se vyrábí: svíčky, krémy na boty, masti, lyžařské vosky, leštidla na nábytek a přísada do potravin E 901.

Úkol 8: Shrnutí učiva: Tuky jsou …… vyšších mastných kyselin a ……… Zdrojem rostlinných tuků je ………. a ….. olejka. Podle skupenství lze tuky rozdělit na ….. a kapalné neboli …….. Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně ……….. Tuky nejsou rozpustné ve …., zato jsou dobře rozpustné v ……. Vosky lze u rostlin najít na …… těla, u živočichů obvykle v ….., popřípadě slouží včelám k ukládání …., pylu a k vývoji včelího plodu.

Kontrola úkolu 8 Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu. Zdrojem rostlinných tuků je slunečnice a řepka olejka. Podle skupenství lze tuky rozdělit na pevné a kapalné neboli oleje. Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně cholesterolu. Tuky nejsou rozpustné ve vodě, zato jsou dobře rozpustné v benzinu. Vosky lze u rostlin najít na povrchu těla, u živočichů obvykle v srsti, popřípadě slouží včelám k ukládání medu, pylu a k vývoji včelího plodu.

Seznam použitých obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-07]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://www.wikimedia.org. Obrázek 1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edinburgh_1120569_nevit.jpg Obrázek 2, 3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butter_250_g.jpg Obrázek 4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg Obrázek 5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schweinebauch-2.jpg Obrázek 8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterschmalz-2.jpg Obrázek 9: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hoya_carnosa_(1).jpg Obrázek 10: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aloe_broomii_var_tarkaensis_2.jpg Obrázek 11: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honey_comb.jpg Obrázek 12: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fabova_ho%C4%BEa,_sedlo_Zbojsk%C3%A1,_ovce_01.jpg Obrázek 14: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Einzelne_Kerze.JPG Obrázek 15: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiwi_with_brush.jpg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-07]. Dostupné pod licencí Public domain na www: http://www.wikimedia.org. Obrázek 6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_sunflower.jpg Obrázek 7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapsfeld_bei_Wilsdruff-Grumbach.JPG Obrázek 13, 16: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lanolinezalf_Lansinoh.jpg Obrázek 17: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:M%26M%27s_Plain.jpg Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů autora prezentace - Mgr. Vlastimila Vaňka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.