Tání grafy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství.
Advertisements

Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8.
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Skupenské změny samostudium © Petr Špína 2011 začni VY_32_INOVACE_B
Kdo chce být milionářem ?
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Skupenství látek a vnitřní energie
Procenta.
Vodorovný vrh Graf trajektorie Mgr. Alena Tichá.
Změny skupenství látek
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Určení měrných skupenských tepel vody.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Skupenství látek.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Kapalnění Sublimace Desublimace
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Látky mohou mít tři skupenství:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Výpočet tepla při vypařování
FYZIKA Změny skupenství.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Transkript prezentace:

Tání grafy

Graf tání - závislost teploty na čase t [°C] t [min] 1 5 4 3 2 -3 -2 -1 6 10 20 Graf tání - závislost teploty na čase voda se ohřává z 0°C na 4°C dodáváme teplo Q2 změna skupenství (led taje) teplota se nemění 0°C dodáváme teplo Lt led se ohřává z -3°C na 0°C (tt) dodáváme teplo Q1 Led má počáteční teplotu -3°C (t0= -3°C) 4 minuty se ohřává na teplotu tání (tt= 0°C) 10 minut taje 6 minut se ohřává na 4°C (t1= 4°C)

graf Z následujících údajů sestav graf přeměny ledu na vodu a odpověz na otázky: teplota na začátku ohřívání ledu byla - 15 °C - tání ledu začalo po 10 minutách zahřívání teplota na konci ohřívání byla 40 °C - tání skončilo po 35 minutách zahřívání - celková doba zahřívání byla 65 minut graf Otázky: Jak dlouho trvalo tání ledu? b) O kolik °C změnil svoji teplotu led? c) Jak dlouho existoval v soustavě led? d) O kolik °C změnila svoji teplotu voda? e) Kolik minut existovala v soustavě pouze voda? f) V jakém skupenství je látka ve 13. minutě? g) V jakém skupenství je látka v 8. minutě? h) V jakém skupenství je látka v 36. minutě? 25 min o 15°C 35 min o 40°C 30 min voda, led (změna) led voda

t [°C] 20 10 30 t [min] 40 -20 -10 50 60 70

Řešení Odpovědi na otázky přečti z grafu. O jakou látku se jedná? b) O jakou jde skupenskou přeměnu? c) Jak dlouho trvala skupenská přeměna? d) V jakém skupenství je látka při 1000 °C? e) V jakém skupenství je látka při 100 °C? f) V jakém skupenství je látka v 10. minutě? g) V jakém skupenství je látka v 53. minutě? h) V jakém skupenství je látka v 70. minutě? Odpovědi na otázky přečti z grafu. teplota (°C) čas (min) 2200 962 30 24 58 80 Řešení

Správné odpovědi: tt = 962°C – stříbro tání 34 min kapalném pevném probíhá přeměna – kap. + pevná l. Zpět na graf