Prezentace obsahuje: Pradávná minulost Původ názvu Povaha maltezáčků Něco o nás Jsou dobrými společníky? Kontakt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník původů jídel Výzkum studentů GPJP.
Advertisements

Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika III
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
Velký münsterlandský ohař
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
Pes …a jeho plemena.
American Staffordshire Terrier
Nedostatek času pro nás důchodce by již neměl existovat. ČAS důchodců.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Bišonek Frisé A ZAJÍMAVOSTI O NĚM.
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
Proč psi někdy napadnou svého pána aneb – jak jsme zdegenerovali vlky aneb – jak člověk, komik této planety, utváří přírodu k obrazu svému.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Češpivová Simona 8.A Koně. Historie Žádné zvíře na naší planetě není tak těsně spjato s člověkem, s jeho dějinami a jeho vývojem, jako kůň.
Pejsci.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
EVROPSKá UNIE.
Historie vzniku plemene - legendy - předchůdci plemene - pojmenování plemene Vlastnosti - míry - barvy Charakter.
Lama.
Historie Starověkého Řecka
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Kavalír king charles španěl. Původ a historie plemene Podobné typy španělů můžeme dohledat již v 15. století. Důkazem jsou nesčetné malby, kde byli tito.
Blokové vyučování 8. třídy
PORTUGALSKÝ PODENGO MALÝ (Podengo Portuguese pequeno)
Koukej a hodnoť ;).
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: střední Afrika Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes Využití dnes: společník Průměrná délka života: 12 let Další.
Velššpringršpaněl.
Jagdteriér.
S AMOJED. Rasa Samojed  Země původu je Rusko  Hmotnost je kg  Výška cm  Barva sněhově nebo krémově bílá  Velmi staré plemeno sibiřského.
KANÁRSKÝ CHRT-PODENGO
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Fenka křížence jorkširského teriéra a pražského krysaříka Ája
Historie je největší domestikovaná šelma a nejstarší domestikované zvíře vůbec, provázející člověka minimálně 14 tisíc let obecně se předpokládá, že se.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Izrael Doba vzniku: starověk Původní využití: pária, mrchožrout Využití dnes: dobytkářský pes, stopař, hlídač, zachránce, společník.
Za léta, po které se chovu věnujeme, jsme vyzkoušeli různé druhy „rádoby“ superprémiových krmiv a potravinových doplňků, ale naše leonbergřice chtěla ještě.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Itálie Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes-honič, slídič Využití dnes: lov drobné zvěře Průměrná délka života:
BORDER KOLIE Hedvika Kočendová R1.A kellyamuninka.blog.cz.
Jack russel teriér.
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Portugalsko Doba vzniku: starověk Původní využití: lov králíků a zajíců Využití dnes: společenský pes, lov králíků a zajíců.
IBIZSKÝ CHRT (Podenco Ibicenco) Pár chytrých otázek:
Psí Svět.
SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Nová Guinea Doba vzniku: starověk Původní využití: pária, odklízeč odpadků Využití dnes: pária, odklízeč odpadků, společník.
Víš o nás vše ?. Obecně Morče si bohužel nemůže vybírat,dojakých rukou se dostanou. Po celý život jsou odkázány na přízen člověka.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
P. uč. Zelinková a P. uč. Solnařová MATEMATIKA X MATEMATIKA.
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
Koně Arabský plnokrevník
Dvourozměrné geometrické útvary
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
PSÍ PLEMENA Bernardýn, milý obr.
Pes domácí Prezentace o psech.
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_04
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Nefertiti.
Náš mazlík Husky Autor: David Pšenička.
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
Blokové vyučování 8. třídy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Bílý švýcarský ovčák. Povaha plemene Je velice inteligentní a snadno se učí novým povelům. V rodině je klidný a přátelský společník, jeho vztahy s dětmi.
Evropa 4 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Prezentace obsahuje: Pradávná minulost Původ názvu Povaha maltezáčků Něco o nás Jsou dobrými společníky? Kontakt

ROMFIA chovatelská stanice Maltézských psíků

Pradávná minulost Maltézáček je plemeno velmi staré. Pokládá se za vůbec nejstarší evropské trpasličí plemeno, a proto se jeho původ ztrácí v temnu času. Odkud pochází, se přesně neví. Jeho prakolébkou bylo zřejmě území kolem Středozemního moře. podle některých vykopávek se usuzuje, že již kdysi dávno vyskytoval v jižních starořímských provinciích. Jsou domněnky, že v dávné minulosti ovlivnil svým zevnějškem vývoj malých plemen v Tibetu,Číně a Japonsku. Možné by to bylo, neboť obchodní styky mezi Blízkým a Dálným východem začaly velmi brzy. Při té příležitosti byly předávány zdvořilostní dary a mezi nimi psi. Nechybějí ovšem ani domněnky opačného směru.Někteří badatelé kladou původ Maltézáčka až do Mongolska nebo Tibetu a poukazují na obdobu, příbuznost a podobnost s plemenem Shih-tzu. TO jsou všechno jen dohady. Spolehlivé doklady chybějí. Musíme se proto spokojit s novobobým určením země původu, a tou je Itálie,která vypracovala standart, podle kterého se v celosvětovém měřítku plemeno nyní chová.

Původ názvu Abychom objasnili název plemene a jeho osudy, musíme se vrátit opět do starověku. Na jedné amfoře z Vulci, jejíž stáří se odhaduje na dva a půl tisíce let a která pochází z athénské umělecké školy, je vyobrazen malý dlouhosrstý psík a pod ním nápis,, Meaitisie'' Strabon nazývají tohoto psa Melitaeus catullus, Plinius ho jmenuje Catulus melitaeus. Staří němečtí spisovatelé rovněž nazývají Maltézáčka melitaeus. Pokud se používalo latiny, bylo vše v pořádku. Platil název melitaeus, čili melitský. Pak se začalo používat jiných jazyků a docházelo k nedopatřením. Anglický lékař dr. John Caye ( Johanes Cajus ), žijící v 16. stol., si popletl ostrov Melitäa (Melita ) s ostrovem Maltou a tím se stalo, že od té doby bylo označení Canis melitaeus překládáno jako pes maltézský místo správného pes melitajský. Označení maltézský pinč je proto nesprávné,ale natolik se vžilo, že se stalo běžně a všeobecně používaným. Tímto názvem byl označen pes, pocházející z ostrova Malitaa, později nazývaného Mellita,dnes Mljet. Je to velký ostrov, ležící mezi Dubrovníkem a Korčulou v Jaderském moři. Názvu Melita se užívalo pro ostrov Maltu, ležící ve Středozemním moři, i pro sicilské město Meledu ( Melitu ).Jméno Maltézáčka se začalo spojovat s ostrovem Melita na základě zmínky Kalimachose ( př. n l ), který uvedl, že název bílého trpasličího psa se odvozuje od ostrova Melita. Shodně s ním to opakoval také Plinius.

Povaha maltezáčků Povrchní pozorovatel by se mohl domnívat, že je to pouhé klubíčko bílých chlupů a jinak bezduchý tvor bez temperamentu a vnějších povahových projevů. To by však byl hrubý omyl. Je to sice pes, který byl po mnoho staletí hýčkán a obklopován péčí a přepychem, a přesto to není zhýčkanný pes. Je to spíše pes ješitný. Činí dojem, jako by byl hrdý a pyšný na svůj zevnějšek a úpravu, a vůči cizím lidem to dává najevo očivividnou nepřístupností. Prostředí, ve kterém od nepaměti žil, způsobilo, že si potrpí na pohodlí a příjemný život. Nepotřebuje mnoho výběhu, je skromný na prostor,a proto se znamenitě hodí do malého bytu. V chování je příjemný, vysoce přítulný, veselý a čilý a je velmi inteligentní. Bystře pozoruje veškeré dení v rodině kolem sebe a často přispěje k tomu, aby zavládla dobrá nálada.Ne nadarmo se o něm tvrdí, že je to malý rodinný klaun, plný roztodivných rozveselovacích nápadů. Není citlivý vúči suchému chladu ani na pohybu ve volné přírodě. Co je jaksi v rozporu s jeho zevnějškem, je skutečnost, že je výborným ostražitým hlídačem. Není to tedy jen hezká hříčka, nýbrž je to také opravdový pes. Škarohlídové o něm tvrdí, že bývá občas náladový, vznětlivý, samolibý a až příliš sebevědomý a že feny jsou někdy až kousavé, zvláště vůči mužským osobám. To se však může vytýkat psu každého plemene, neboť pes je vždy takový, jakým ho udělá člověk, který ho výchovou ovlivňuje.Nikdy není svéhlavý,je stále ve střehu a veselém pohybu. Nedůvěřuje cizím lidem, ale zbožňuje všechny členy své rodiny.

Něco o nás Našeho prvního Maltezáčka jsme si pořídili v roce Byla to poslední dcera Pillowtalk's Schatzi My Love, jenž patřil k zakladatelům chovu maltézských psíků v Čechách. Dožila se úctyhodných 18 let. Bohužel nám nedala štěňátka. Naše první chovná fena byla Antea Fredina, která dala základ společně se slovenským pejskem Iksi Perla Melity základ jedné naší chovné linii. Druhou chovnou linii tvoří pejskové z chovné stanice Bílá kamelie a Mary Evan. Tato linie je roky utvářená importovanými psy z Anglie, Francie, Německa a USA. Naše štěňátka žijou i v Rakousku, Německu, Polsku, Řecku, USA. Mnozí dosáhli významných výstavních úspěchů a významně přispívají ke zkvalitnění chovu Maltézáčků u nás i v zahraničí.

Maltézáčci jsou mimo jiné příjemnými společníky a domácími mazlíčky. Jsou vhodní k dětem, milují svou rodinu, kterou dokáží i ohlídat a bránit.

Kontaktujte nás kdykoliv: Mobil: Tel.: