Jiří Schwarz a prezident Liberálního institutu děkan Fakulty národohospodářské VŠE odborná konference 29. 6. 2005 Senát Parlamentu ČR Antimonopolní politika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Firma a odvětví. Koncentrace odvětví
Advertisements

Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Firma a jejich cíle.
Popularizace vědy: Matematika a logika jako klíčové faktory úspěchu Karel Janeček Praha, 22. února 2011.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Ekonomický růst v interakci se mzdovým vývojem (ČR vs. eurozóna) Smilovice, 2006 Gabriela Smrčková.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
Věčný brouk a jeho příbuzenstvo
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Strategické plánování při zakládání spin-off
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Demografická prognóza
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
1 Měření efektů manažerských vzdělávacích a rozvojových aktivit Štěpán Galbavý Partner Inventa,s. r. o.
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
Zadání případové studie
Soutěžní právo.
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Podnikatelský plán struktura plánu.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Regionální politika EU v období
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Analýza hodnot zákazníka
Rozvoj inovací v EU.
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Selhání trhu: Monopoly TNH1 (S-6)
Transkript prezentace:

Jiří Schwarz a prezident Liberálního institutu děkan Fakulty národohospodářské VŠE odborná konference Senát Parlamentu ČR Antimonopolní politika a Lisabonská strategie

Obsah: 1.Srovnání ekonomické výkonnosti: EU vs. USA. 2.Dohnat a předehnat! 3.Může být soutěžní politika nástrojem k dosažení cílů Lisabonské strategie? 4.Čeho se bát? 5.Závěr.

HDP / obyv. (přepočtený pomocí parity kupní síly) 1.Srovnání ekonomické výkonnosti: EU vs. USA USAEU (15) %73 % %70 %

Trend růstu reálného HDP v USA a vybraných zemí EU v letech Zdroj: OECD (2004) pozn předpověď – trend získání vyhlazením ročních dat pomocí Hodrickova-Prescottova filtru (vyhlazovací parametr = 100).

Průměrný roční růst reálného HDP v letech Zdroj: OECD (2005)

Ekonomický růst: Dominance USA od 80. let – cca 3% ročně X EU (eurozóna) od 90. let – necelá 2% ročně EU má ohromné mezery ve využití pracovní síly.

CÍL: EU – nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější na znalostech založená ekonomika do roku Dohnat a předehnat! Podíl investic do výzkumu:  USA: 2,75 % HDP  EU: 2% HDP USA – výrazně nižší podíl státu na financování vědy a výzkumu! TRH – jediným nástrojem k dosažení prosperity.

a)DOMINANTNÍ POSTAVENÍ – definice závisí na určení relevantního trhu – příklad automobilového trhu: Škodovka podle vymezení trhu může mít podíl až 100 % v jediném městě, 48 % má v ČR, méně než 2 % má na evropském trhu a 0,77 % na světovém trhu. Co je relevantní konkurencí Octavie? - Audi A3, BMW 1, ojetý Mercedes třídy S? - Anebo motocykly, vlaky, autobusy? 3.Může být soutěžní politika nástrojem k dosažení cílů Lisabonské strategie?

Historická porážka antimonopolního přístupu EK – rozhodnutí Evropského soudního dvora (2002) ve věci zrušení zákazů fúze cestovních kanceláří First Choice a My Travel. b)JEDNÁNÍ VE SHODĚ – podnikatelé se domluví na něčem, co podle teoretiků antimonopolu poškozuje ostatní: např. na vysokých cenách. Škoda, pak ale nespočívá v samotné domluvě, ale v následném jednání – účtování vysokých cen. Tím se případ redukuje na možné zneužívání dominantního postavení – tentokrát vzniklého koluzí.

Dominantní postavení – žádný problém. Velká firma maximalizuje svůj zisk  nikoho nepoškozuje. Problém: monopolní postavení jako privilegium udělené státem. Je třeba odlišovat mezi dominantním postavením a monopolní mocí, tj. mocí nad zákazníky – kdy se stávají „rukojmí podnikatelů“, protože nemohou odejít k jiným podnikatelům, kteří by rádi poskytovali produkt, ale je jim v tom násilně bráněno. Problém monopolu – problém státem udělených privilegií. 4.Čeho se bát?

a)Boj proti monopolům je racionální strategií k naplnění cílů Lisabonské strategie. b)Je potřeba uvědomit si, proti čemu bojovat a co jsou skutečné monopoly! (Medializované případy zásahů Antimonopolních autorit (našich i EU) nenapovídají, že by toto vědomí v Evropě vládlo.) 5.Závěr.