ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Advertisements

Revize Nového přístupu
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Nová směrnice o energetické účinnosti
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Úloha PPS při zajištění bezpečnosti a dostupnosti energie Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jarní konference AEM
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Aktuální problematika - Energetika
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Akreditační systém v ČR a v EU
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
ČEPS v podmínkách nové legislativy
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Implementace Evropské energetické legislativy
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy

Obsah II. Liberalizační balíček a jeho implementace III. Balíček po posledním jednání Rady Klimatický balíček

II. Liberalizační balíček Směrnice 2003/54/EC – pravidla vnitřního trhu s elektřinou Nařízení 1228/2003/EC – přístup k síti pro přeshraniční přenosy elektřiny Rozhodnutí 1229/2003/EC – pravidla pro transevropské přenosové sítě

Směrnice 2003/54/EC Plně otevřený trh s elektřinou je podmínkou pro jednotný vnitřní trh i se zbožím a službami Hlavním problémem při otevírání je přístup k síti (volný, nediskriminační, za férové ceny) Efektivní a nediskriminační regulace Ochrana zranitelných zákazníků Zajištění rozvoje investic do zdrojů a dostatku výkonu

Současný stav po 5 letech Rozdílné podmínky přístupu na národní trhy (licence, autorizace) Tendence k zneužívání ochrany zákazníků k regulaci cen elektřiny (Slovensko, Maďarsko, Španělsko) Právní unbundling kritizován jako nedostatečný k zajištění nezávislosti TSO Zcela rozdílné kompetence a pravomoci národních regulátorů nezajišťují harmonizovanou a efektivní regulaci Investice do zdrojů i sítí považovány za nedostatečné

Nařízení 1228/2003/EC S cílem zajistit jednotný a nediskriminační přístup k přeshraničním kapacitám a podpořit rychlý rozvoj mezinárodního obchodu jako zdroje konkurence na národních trzích

Nařízení 1228/2003/EC Kompenzační mechanismus Pravidla pro stanovení tarifů za přístup k síti Transparency Congestion management Speciální pravidla pro nové interkonektory Prováděcí předpisy Sankce

5 let poté Prováděcí předpis pro CMT vydán 11/06, jeho požadavky nejsou dodnes v plném rozsahu implementovány (Koordinace, Intraday) Prováděcí předpis pro ITC nevydán, existuje dobrovolný mechanismus který však je částečně v rozporu s požadavky Nařízení Prováděcí předpis pro harmonizaci tarifů nevydán, harmonizace se nekoná, už se o ní ani moc nehovoří

Současný stav 1228 Tarify za přeshraniční přenosy uplatněny krátkodobě v několika státech, v platnosti na Slovensku Kapacita na profilech PSE-O prakticky zmizela, politické vlivy jsou zřejmé Kompenzační mechanismus kompenzuje náklady i zemím, které prakticky nic nepostavily (AT)

Současný stav 1228 Národní sankční mechanismy neexistují, komise doposud sankce neuplatnila Tarify nereflektují lokační signály (exportní země mají většinou G=0) Intraday přeshraniční doposud existuje pouze ojediněle

Rozhodnutí 1229/2003/EC Transevropské sítě Cíl : Podpořit rozvoj propojení evropských sítí Nástroje  Identifikace klíčových projektů  „Vytvoření vstřícného prostředí pro rozvoj sítí“  Podpora projektových přípravných prací z rozpočtů EU (cca 5 až 7 % nákladů stavby)

Rozhodnutí 1229/2003/EC realita 20 z 32 projektů Evropského významu je zpožděno Z toho 12 projektů má zpoždění více než jeden rok, 8 projektů více než 3 roky

III. balíček Unbundling  Protikladná rozhodnutí EP a ER vedou k dohodovacímu řízení Buď balíček nebude ( s ohledem na volby do EP a novou komisi v roce 2009 docela možné) Nebo bude přijat v kompromisní a tedy vyprázdněné podobě (z pohledu původních cílů) Spolupráce TSO  V administrativní a plánovací oblasti pomalu postupuje bez ohledu na balíček  V oblasti centralizace řízení ??? (kdo a kde ??) Harmonizace a posílení regulace  Rozpory ohledně pravomocí ACER budí obavy o její akceschopnost a tedy přidanou hodnotu

Klima balíček Chybné směřování v oblasti biopaliv již přiznávají i reprezentanti EK Cíle v oblasti úspor jsou s pohledu statistik a zkušeností nejméně uvěřitelné Naplnění cílu v oblasti OZE vyvolává pochybnosti od počátku Poslední nastíněné ústupky v oblasti povolenek a důsledky finanční krize zpochybňují sílu a účinnost balíčku

Závěr Nebojme se balíčků. Zkušenosti zatím hovoří pro to že :  Státy EU které byly v čele změn a změny realizovaly by tyto změny realizovaly stejně  Státy které změnám odporovaly a protlačily oslabenou kompromisní verzi většinou žádné zásadní změny neudělaly a využily mezí kompromisu a neurčitých ustanovení  Přestože oblastí neplnění je více, žádná sankční procedura EK v elektroenergetice nebyla dovedena až k sankcím

Děkuji za pozornost