FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Tepelná výměna prouděním
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tepelná výměna prouděním
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplo.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
Šíření tepla Pavlína Králová, Jana Neuhauserová, Vladislav Orna, Jan Láska, Zdeněk Vrňák.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Šíření tepla prouděním a zářením
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FYZIKA 8. ROČNÍK PRÁCE Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Vedení tepla (kondukce)
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
VY_32_INOVACE_05-46 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla prouděním Jméno.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
VY_32_INOVACE_05-51 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Hospodaření s teplem Jméno.
VY_32_INOVACE_05-45 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla vedením Jméno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
Energie ohně.
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Tepelná výměna prouděním
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Vytápění Teplo.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Transkript prezentace:

FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Šíření tepla vedením prouděním zářením

VEDENÍ TEPLA probíhá ve všech látkách (pevných, kapalných, plynných) nastává při dotyku dvou těles různé teploty látky, které vedou teplo dobře tepelné vodiče kovy látky, které vedou teplo špatně tepelné izolanty sklo, dřevo, plasty, vzduch, voda

PROUDĚNÍ TEPLA probíhá v kapalinách a v plynech teplejší části kapaliny nebo plynu stoupají vzhůru a chladnější klesají dolů dochází k samovolnému promíchání kapaliny nebo plynu

TEPELNÉ ZÁŘENÍ probíhá ve vakuu, v průhledných prostředích (vzduch, sklo) zdroj záření pro Zemi Slunce viditelné – světlo infračervené ultrafialové – ohřívá místo, kam dopadá – většinu atmosféra zadrží jestliže těleso pohlcuje tepelné záření, jeho teplota se zvyšuje, zvýšení teploty závisí na: teplotě a vzdálenosti zdroje záření barvě a úpravě povrchu tělesa

Vysvětli, proč … … se studené kovové předměty zdají být chladnější než korkové o stejné teplotě? … se u pánviček, žehliček zhotovují držadla z plastů? … je nová vatová přikrývka s kyprou vatou teplejší než stará s ulehlou? … máme v bytech dvojitá okna? … papír na kovové tyči po vložení do kahanu nezačne hořet? … se topení dává do podlahy? … pociťujeme prohřívání těla od slunečních paprsků? … se zahřeje rychleji lžička z hliníku než z oceli? … se ohřeje na vařiči i větší množství vody? … mají nákladní automobily s vnitřním chlazením určené k dopravě čerstvých potravin bílý nebo lesklý nátěr na vnějších stěnách?

Vysvětli, proč … … se studené kovové předměty zdají být chladnější než korkové o stejné teplotě? Kov je dobrý tepelný vodič, rychleji tedy odvádí teplo do dalších částí, zatímco korek je tepelný izolant, teplo vede špatně, hromadí se v místě styku dvou těles. … se u pánviček, žehliček zhotovují držadla z plastů? Plasty patří mezi tepelné izolanty, proto špatně vedou teplo, které vzniká zahřátím pánviček, žehliček a člověk se nespálí. … je nová vatová přikrývka s kyprou vatou teplejší než stará s ulehlou? V nové přikrývce je vrstva vzduchu, který špatně vede teplo, to zůstává „pod peřinou“, funguje jako izolant.

Vysvětli, proč … … máme v bytech dvojitá okna? Ve vrstvě mezi dvěma okenními tabulemi je vzduch nebo vakuum, což jsou tepelní izolanti. … papír na kovové tyči po vložení do kahanu nezačne hořet? Vznikající teplo při hoření odvádí kovová tyč do koncových bodů, kov je tepelný vodič. … se topení dává do podlahy? Teplo vznikající topením se šíří prouděním, teplý vzduch proudí směrem nahoru, studený pak dolu, vzduch cirkuluje. … pociťujeme prohřívání těla od slunečních paprsků? Teplo se šíří zářením.

Vysvětli, proč … … se zahřeje rychleji lžička z hliníku než z oceli? Hliník je lepší tepelný vodič než ocel. … se ohřeje na vařiči i větší množství vody? Teplo vznikající v místě dotyku hrnce a vařiče se dále šíří prouděním, teplá voda stoupá vzhůru, studená klesá dolů, dochází k cirkulaci vzduchu. … mají nákladní automobily s vnitřním chlazením určené k dopravě čerstvých potravin bílý nebo lesklý nátěr na vnějších stěnách? Bílé a lesklé plochy pohlcují mnohem méně tepelného záření.

Zdroje: RAUNER, K.; PETŘÍK J.; PROKŠOVÁ, J.; RANDA, M.; Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vyd. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80 – 7238 – 525 – 9. s. 8 KOLÁŘOVÁ, R.; BOHUNĚK J.; Fyzika pro 8. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 80 – 7196 - 149 – 3