Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Var, sublimace a desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Kinematika Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
20. Změny skupenství látek
Digitální učební materiál
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Změny skupenství látek
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Znaménková konvence Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Autor:Ing. Bc. Pavel Kolář Předmět/vzdělávací oblast: Základy přírodních věd - Fyzika Tematická oblast:Termika Téma:Kruhový děj Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Digitální učební materiál
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Digitální učební materiál
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Změny skupenství látek Autor:
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Zobrazovací rovnice Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Lom světla - příklady Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1.
Tuhnutí, sublimace a desublimace
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Vypařování a kapalnění
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Změny skupenství látek
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Ing. Bc. Pavel Kolář Předmět/vzdělávací oblast: Základy přírodních věd - Fyzika Tematická oblast: TERMIKA Téma: Změny skupenství 2 Ročník: 2. Datum vytvoření: leden 2013 Název: VY_32_INOVACE_08.2.20.FYZ Anotace: Učební materiál se zabývá změnami skupenství látek a praktickým využitím získaných poznatků. Vysvětleny jsou vypařování a var, kondenzace, sublimace a desublimace látek. Metodický pokyn: Prezentace je primárně určena ke zkvalitnění výuky v hodinách fyziky, ale může být využita i k samostudiu nebo pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověří u žáků pochopení probíraného učiva. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků (PC a dataprojektoru).

Vypařování, var a kondenzace Sublimace a desublimace Změny skupenství Vypařování, var a kondenzace Sublimace a desublimace

Obrázek 20.1. Vypařování, var a kondenzace Vypařování – přeměna kapaliny v páru; Kondenzace – přeměna pevné látky v kapalinu. Obrázek 20.1. Vypařování, var a kondenzace

Vypařování Kapalina se z volného povrchu vypařuje za každé teploty; Vypařování probíhá rychleji při vyšší teplotě ; Vypařování urychlí také zvětšení volného povrchu kapaliny nebo proudící vzduch, který odnáší vzniklé páry; Skupenské teplo vypařování Lv : Teplo, které je potřeba k přeměně kapaliny o hmotnosti m v páru; lv měrné skupenské teplo tání (důležitá tepelná konstanta látky).

Var Při varu se kapalina vypařuje nejen na povrchu, ale i uvnitř kapaliny; V kapalině vznikají bubliny páry, které vystupují k hladině; Kapalina se při teplotě varu za určitého tlaku přemění v páru téže teploty, jestliže přijme skupenské teplo varu; S rostoucím tlakem se teplota varu zvyšuje; Voda: Normální atmosférický tlak pn=101,325 kPa - bod varu vody 100°C; Vyšší tlak - Papinův hrnec (200 kPa) - bod varu vody 120°C; Nižší tlak – Mount Everest (26,4 kPa) - bod varu vody 69 °C;

Kondenzace Kondenzace (kapalnění) je přeměna plynné látky v kapalinu; Při kondenzaci odevzdává látka do okolí skupenské teplo kondenzační, které je rovné skupenskému teplu vypařování Lv; Pokud je počet molekul opouštějících kapalinu roven počtu molekul, které se do kapaliny navracejí, nastal rovnovážný stav a vznikla sytá pára (například mezi kapalinou a párou v uzavřené lahvi); Již malé snížení teploty syté páry má za následek její zkapalnění. Takto vzniká například mlha nebo orosení oken ve vlhké místnosti.

Obrázek 20.2. Kondenzace vodní páry

Obrázek 20.3. Sublimace a desublimace Sublimace – přeměna pevné látky v látku plynnou; Desublimace – přeměna plynné látky v látku pevnou. Obrázek 20.3. Sublimace a desublimace

Sublimace a desublimace Sublimace je přeměna pevné látky v látku plynnou; Za normálního tlaku sublimuje například jod, naftalen, pevný oxid uhličitý (suchý led), led nebo sníh. Desublimace Syté páry některých látek se po ochlazení přeměňují v pevnou krystalickou látku → desublimace; Desublimací vzniká například jinovatka při prudkém ochlazení vodní páry nebo vločky pevného oxidu uhličitého při adiabatické expanzi.

Shrnutí nejdůležitějších poznatků Vypařování je přeměna kapalné látky v látku plynnou, která probíhá na povrchu kapaliny při libovolné teplotě. Var je vypařování, které probíhá v celém objemu kapaliny, při teplotě varu. Teplota varu je závislá na vnějším tlaku. Kondenzace je přeměna pevné látky v kapalinu. Sublimace je přeměna pevné látky v látku plynnou. Desublimace je přeměna plynné látky v látku pevnou.

Otázky a úkoly Proč má suché dřevo větší výhřevnost než dřevo syrové? U syrového dřeva se část tepla spotřebuje na přeměnu vody v páru. Jeho výhřevnost je tedy nižší o skupenské teplo vypařování vody. Vysvětlete, proč v tlakovém (Papinově) hrnci uvaříme pokrmy rychleji. Protože se s rostoucím okolním tlakem zvyšuje teplota varu vody. V Papinově hrnci bude teplota varu vody 120 °C. Proč se rosa tvoří v noci nebo brzy ráno? Dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na chladných předmětech. Zdůvodněte, proč se v zimě tvoří na kovových předmětech jinovatka. Při kontaktu vlhkého vzduchu s chladnými předměty, dochází k jeho prudkému ochlazení a desublimaci vodních par.

Použité zdroje LEPIL, Oldřich, BEDNAŘÍK, Milan, HÝBLOVÁ, Radmila. Fyzika pro střední školy I. 4. vyd. Praha: Prometheus, 2004, 266 s. Učebnice pro střední školy. ISBN 80-7196-184-1. BEDNAŘÍK, Milan, KUNZOVÁ, Vlasta, SVOBODA, Emanuel. Fyzika II pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: SPN, 1986, 216 s. Učebnice pro střední školy. CHYTILOVÁ, Marta, KLUVANEC, Daniel, ŽAMPA, Karel. Fyzika pro 8. ročník základní školy, studijní část A. 3. vyd. Praha: SPN, 1985, 160 s. Učebnice pro základní školy. MIKLASOVÁ, Věra. Sbírka úloh z fyziky pro SOŠ a SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2005, 298 s. Učebnice pro střední školy. ISBN 80-7196-135-3. Autorem obrázků, pokud není uvedeno jinak, je autor výukového materiálu.