Aristotelés ze Stageiry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Planeta Země.
Advertisements

VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Vznik státních útvarů III.
DEMOKRACIE PŘEDNÁŠKA.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L-4-000
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Starověké Athény Dějepis
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
Období klasické řecká filosofie II
ARISTOTELES FILOZOFIE
ARISTOTELES.
(384 – 322 př.n.l.) VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.09/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk CZ.1.07/1.5.00/
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Martina Jiříková C4B.  ŽIVOT  FILOSOFIE  SHRNUTÍ  ZDROJE.
Úvod do ekologie.
Epikurejská a stoická etika
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
STAROVĚK.
413 PŘ. N. L PŘ. N. L. Díogenés ze Sinopé Jakub Novák Filosof, skvělý řečník.
Filosofie křesťanského středověku
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Teorie státu.
Demokracie Seminář politologie.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
ŘECKÉ DĚJINY.
Platón & „objektivní idealismus“
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře  Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Dějiny evropského myšlení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE III.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Státověda.
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Stát Definice, funkce, typy.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Aristotelés ze Stageiry Julie Kovaříková C4B 30. 10. 2014

Obsah život myšlení uspořádání spisů Aristotelova logika zájmy otázky zdroje

Život 384 př. n. l. – 322 př. n. l. filosof vrcholného období řecké filosofie Platonův nejvýznamnější žák Platónova Akademie v Athénách 343 př. n. l. povolání od makedonského krále Filipa 335 př. n. l. filosofická škola Lykeion (peripatetická škola) vyhnanství do Chalkidy

Myšlení Platón člověk a společnost vychází z vlastního přemýšlení X Aristotelés snaha o uspořádání všeho předmětného (Země, obloha, příroda, jazyk, společnost, politika a umění) věcná zkušenost – lze se přesvědčit materialistická filosofie

Uspořádání spisů logické (Organon) - Kategorie, O vyjadřování přírodovědecké: Fysika, O nebi, O vzniku a zániku, Meteorologie, O duši metafysika etické a politické: Etika Nikomachova a Eudemova, Politika rétorika a poetika Athénská ústava (nalezená až v 19. století)

Aristotelova logika Sylogismus = „rozhodnutí,“ „logický důsledek“ → druh logického tvrzení, ve kterém je jeden z výroků (závěr) odvozen z ostatních dvou předpokladů (premis) tři části: 1. hlavní předpoklad 2. vedlejší předpoklad 3. závěr

Aristotelova logika Hlavní předpoklad: Všichni lidé jsou smrtelní. Vedlejší předpoklad: Sokrates je člověk. Závěr: Sokrates je smrtelný. „smrtelný“ - hlavní výraz „Sokrates“ - vedlejší výraz „člověk“ - společný výraz

Zkoumání živé hmoty teorie o tvaru a látce u živého organismu - tělo látkou a duše tvarem růst rostliny nebo živočicha - hlavní význam duše ! nižší živočichové vznikají samoplozením ! prozkoumal na 500 živočichů – chybná klasifikace ! zkoumání orgánů živočichů – centrum myšlení srdce jako první využil výhod skupinové práce

Přírodověda KOLOBĚH VODY spodní část atmosféry - sféra vzduchu a vody voda → pára → stoupání → ochlazení → srážení → padání v podobě deště nesouhlas s Platónem - řeky jsou napájeny z rozsáhlých podzemních rezervoárů, doplňovaných atmosferickými srážkami odmítá názor, že řeky vytékají z oceánů → pramení v horách, kde bývá nejvíce srážek

Obec a vláda člověk je živočich žijící v obci, nemůže tedy žít sám „Kdo však nemůže žít ve společenství nebo je ve své soběstačnosti nepotřebuje, není částí obce, ale buď divoké zvíře nebo bůh.“ dvě úrovně spolčování → RODINA nebo lépe hospodářství zajišťuje obživu a reprodukci → OBEC NEBO STÁT je soběstačný a je účelem a cílem lidského spolužití „Obec je soběstačné společenství rovných za účelem co nejlepšího života“

Pohled na otroky nutná součást každého hospodářství "... kdyby tkalcovský člunek sám tkal, ... nebyli by třeba otroci." je třeba odlišit otroky "přirozené" a zotročené násilně svobodný - dovede rozkazovat i poslouchat otrok - umí jen poslouchat „Kdo dává bezpečnosti přednost před svobodou, je právem otrok.“ nejlepší je, pokud se svobodní ve vedení střídají

Právní a pokleské formy obce monarchie - vláda jednotlivce ve prospěch všech občanů (nejlepší) aristokracie - vládnou ti nejlepší (vhodná) politea - na vládě se podílejí všichni svobodní občané (méně vhodná) stále přijatelná) tyranie - vláda jedince ve prospěch sebe samého (nepřijatelná) oligarchie - vláda bohatých pro svůj vlastní prospěch (lepší) demokracie - vláda lidu (nejmenší zlo)

Otázky Kdo byl Aristotelův učitel? Jakou filosofií se zabýval? Jaký pojem je stěžejní pro Aristotelovu logiku a na jaké tři části se dělí?

Zdroje http://antika.avonet.cz/article.php?ID=1304 30.10. 2014 http://www.gybon.cz/~rusek/zsv/filosofie/node28.html 30.10. 2014 http://leccos.com/index.php/clanky/aristoteles-ze-stageiry 30.10. 2014 http://cs.wikipedia.org/wiki/Aristotel%C3%A9s 30.10. 2014 http://cs.wikipedia.org/wiki/Sylogismus 31. 10. 2014