Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Pevné látky a kapaliny.
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Změny skupenství látek
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Vypařování , var LC.
Kapaliny.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování a kapalnění
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Vypařování a kapalnění
Látky mohou mít tři skupenství:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Sytá pára. Var.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Skupenské změny 2 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Vypařování a kapalnění
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák pozná podstatu přeměny skupenství kapalného na plynné (vypařování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Interaktivní test na změny skupenství látek
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Změny skupenství látek
Vypařování a kapalnění
Změny skupenství.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá přeměna kapaliny na páru. vypařování probíhá pouze z povrchu kapaliny Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá pri každé teplotě.

Vypařování: Pokud chceme kapalinu s danou hmotností m změnit na páru se stejnou teplotou, musí kapalina přijmout sku- penské teplo vypařování LV. lV - měrné skupenské teplo vypařování m - hmotnost vypařené kapaliny

Var: - je vypařování z celého objemu kapaliny. tv - teplota varu Zahříváním kapaliny se při určité teplotě (při daném okolním tlaku) uvnitř tvoří bublinky páry.

Mají uvařený čaj při nižší teplotě Teplota varu tv je teplota, při které za daného vnějšího tlaku na- stává var. Horolezci Tlakový (Papinův) hrnec Maso se dříve uvaří při vyšší teplotě varu Mají uvařený čaj při nižší teplotě Teplota varu závisí na vnějším tlaku - se zvyšují- cím se tlakem se zvyšuje.

Rychlost vypařování závisí na -velikosti povrchu kapaliny -rychlosti odvádění par -okolním tlaku a teplotě Kapalinu opouštějí nejrychlejší molekuly, zmenšuje se vnitřní energie kapaliny - kapalina se ochlazuje.

Prádlo uschne rychleji při teplém a větrném počasí. Voda v nádobě zůstává chladná díky poréznímu povrchu, skrz který se část kapaliny odpařuje.

Pocení je součástí termoregulace tělesné teploty, zabraňuje přehřátí organizmu. Kapky potu si při odpařování odebírají z povrchu těla teplo a tím snižují jeho teplotu.

Počet vypařených molekul za určitý čas je roven počtu V uzavřené nádobě pourčitém čase nastane stav... dynamické rovnováhy. Počet vypařených molekul za určitý čas je roven počtu molekul které se do kapaliny za stejný čas vrátí.

Nasycená pára je v každé uzavřené nádobě za přítom- nosti kapaliny. Pára, která je ve stavu dynamické rovnováhy se svojí kapalinou se nazývá nasycená pára. Nasycená pára je v každé uzavřené nádobě za přítom- nosti kapaliny.

Kapalnění (kondenzace) Při kondenzaci plynná látka odevzdá svému okolí skupenské kondenzační teplo. Za jakých podmínek se na oknech vytvoří situace, jako je na obrázku?

Jestliže dojde k ochlazení nasycených par, nastává přeměna par na kapalinu. Takto vzniká při ranním ochlazení rosa.

Pokud chceme kapalinu s danou hmotností m pře- Test Pokud chceme kapalinu s danou hmotností m pře- měnit na páru se stejnou teplotou, musí kapalina: a) přijmout měrné skupenské teplo vypařování lV, b) odevzdat skupenské teplo vypařování LV, c) přijmout skupenské teplo vypařování lV, d) prijmout skupenské teplo vypařování LV. 1

Vyberte správne tvrzení: Test Vyberte správne tvrzení: a) Var je nejúčinnější forma vypařování kapaliny. b) Var je přeměna plynné látky na kapalnou. c) Var je přeměna kapalné látky na tuhou. d) Var je vypařování v celém objemu kapaliny. 2

Při vypařování kapalinu opouštějí: Test Při vypařování kapalinu opouštějí: a) nejrychlejší molekuly, zmenšuje se vnitřní energie kapaliny – kapalina se ochlazuje b) nejrychlejší molekuly, zvětšuje se vnitřní energie kapaliny – kapalina s ochlazuje c) nejpomalejší molekuly, zmenšuje se vnitřní energie d) nejpomalejší molekuly, zvětšuje se vnitřní energie 3