MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA LÁTKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Advertisements

VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM
Já vím, že je něco horké, ale proč?
Mechanika kapalin a plynů
ZÁVISLOST ELEKTRICKÉHO ODPORU NA VLASTNOSTECH VODIČE
Měření a výpočet přijatého a odevzdaného tepla
Měrná tepelná kapacita látky
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI
VÝPOČET PRÁCE Z VÝKONU A ČASU. ÚČINNOST
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Téma: JAK LZE ZMĚNIT ODPOR POLOVODIČŮ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem.
Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/F12
Silvie Řehoříková 9.A v Otrokovicích
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ50 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Teplo Ing. Radek Pavela.
zpracovaný v rámci projektu
Tepelné jevy.
Digitální učební materiál
TEPLO, MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA, TEPELNÁ VODIVOST
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrické teplo - základy Teplo 1 Elektrické teplo - základy.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Výpočet přijatého a předaného tepla
Téma: VAR  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Měrná tepelná kapacita
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
 Téma:  TEPLO  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu
Teplo ZŠ Velké Březno.
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZMĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA KONÁNÍM PRÁCE.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení třetí závislosti tepla. K přímé úměrnosti tepla na hmotnosti.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
TEPLO.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
VY _52_INOVACE_A_08_Hustota látky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
zpracovaný v rámci projektu
Třída 3.A 15. hodina.
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA LÁTKY 2.11.2012 Téma: MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA LÁTKY Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

1.12 Měrná tepelná kapacita látky

Něco ke studiu…

Teplo, které musí těleso k zahřátí přijmout, závisí na jeho hmotnosti a na tom, o kolik se má změnit jeho teplota, dále také na druhu látky.

2 nádoby, v jedné glycerol a v druhé voda o stejné hmotnosti 2 nádoby, v jedné glycerol a v druhé voda o stejné hmotnosti! (ne objemu – glycerol je těžší) Stejná počáteční teplota – 20 °C Po 1 minutě vždy odečítáme z teploměru teplotu obou látek. Přijaté teplo je stejné, avšak zjišťujeme, že glycerol má teplotu vyšší.

Přijmou-li dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti stejné teplo, zvýší se jejich teplota RŮZNĚ! Měrná tepelná kapacita látky: Veličina, která nám slouží k porovnání, jaké teplo jsou různé látky schopny pojmout ke stejnému zvýšení teploty. Značíme…c

Měrná tepelná kapacita látky udává, kolik tepla přijme 1kg určité látky, aby se ohřál o 1°C. Voda o hmotnosti 1kg se zahřeje o 1°C, přijme-li teplo 4,2kJ! Platí:

Z tohoto vztahu můžeme vyjádřit: Udává se v jednotkách Joule na kilogram a Celsiův stupeň.

Zajímavosti z tématu… http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Brn%C3%A1_tepeln %C3%A1_kapacita http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/578-merna- tepelna-kapacita http://tahaky.lam.cz/f17.html http://www.techmania.cz/edutorium/art_exponaty.php?x kat=fyzika&xser=4d6f6c656b756c6f76e12066797a696b61 h&key=323 http://mvt.ic.cz/jedna/zfm-mt/zfm-mt-11.pdf !!! http://if.vsb.cz/Veda/foto1/tepelna_kapacita.pdf

Tajenka…

1) Typické české jídlo připravující se ve vroucí vodě 1) Typické české jídlo připravující se ve vroucí vodě. 2) …… Einstein 3) Nejznámější jezera v Chorvatsku. 4) Nepřesné pojmenování tělesa, které se správně nazývá planetka. 5) Občan, který není státním příslušníkem EU, EHS nebo ESVO je pro nás… 6) Náhrada orgánu nebo tkáně odborně. 7) Klávesa posouvající kurzor o více než jednu pozici… 8) Kdo pije čaj o páté?

1) Knedlík 2) Albert 3) Plitvická 4) Asteroid 5) Cizinec 6) Implantát 7) Tabulátor 8) Angličané

Slovo závěrem… Objem tepla závisí na hmotnosti tělesa, druhu látky a počtu stupňů, o který se má látka zahřát. Měrná tepelná kapacita….c vzorec pro výpočet tepla.