Helena Zmatlíková (19. 11. 1923 – 4. 4. 2005) autor: Kateřina Marková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ILUSTRÁTOŘI DĚTSKÝCH KNIH
Advertisements

Vlastní jména DUM 9/1.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
Na mudly zde nehleďte Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem Marta Staníková
d r a č í s t r o m kombinovaná technika dagmar p e t r á š k o v á.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
VY_III/2_INOVACE_88_Bohumil Říha
malíř a ilustrátor 19.stol.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_11.
Oficiální portál ČR Kateřina Zachová, Marek Tupý.
Zdeněk Smetana (nar ) autor: Kateřina Marková.
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Pergamská knihovna byla vybudována ve městě Pergamon.
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Ilustrace oblíbené knihy
Jiří Trnka ( – ) autor: Kateřina Marková.
ILUSTRACE Vytvořila: Klára Tlamková Konzultant: Mgr. Věra Chlupová.
Knihy Astrid Lingrenové
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
dagmar p e t r á š k o v á d r a č í s t r o m kombinovaná technika.
Autorská pohádka Aneta Škrabánková
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
VY_III/2_INOVACE_93_Helena Zmatlíková
Český jazyk – Urči autory a názvy děl– 9. ročník.
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_33.
VY_III/2_INOVACE_96_Astrid Lindgrenová
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Heleny Zmatlíkové Anotace: Seznámení s ilustracemi Heleny Zmatlíkové Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Zdeňka Smetany Anotace: Seznámení s ilustracemi Zdeňka Smetany Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Ondřeje Sekory Anotace: Seznámení s ilustracemi Ondřeje Sekory Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
AUTOR: Světlana Havránková
Děti z Bullerbynu 10 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_31.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
HELENA ZMATLÍKOVÁ Životopis a díla
AUTOR: Světlana Havránková
Děti z Bullerbynu 16 Autor: Mgr
Děti z Bullerbynu 11 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Děti z bullerbynu 1 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 13 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 7 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 4 VY_32_INOVACE_05_10 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 3 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_HELENA_ZMATLIKOVA Název materiálu:
DĚTI Z BULLERBYNU 18 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová Vytvořeno: květen 2012 Ročník: 3. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: jazykové a komunikační dovednosti.
Děti z Bullerbynu 6 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 12 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_JOSEF_LADA Název materiálu: Josef Lada
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Transkript prezentace:

Helena Zmatlíková (19. 11. 1923 – 4. 4. 2005) autor: Kateřina Marková

Helena Zmatlíková česká malířka a ilustrátorka Ilustrovala asi 250 knížek, hlavně pro děti. Studovala nejprve na soukromé Ukrajinské akademii Grigorije Musatova, později přešla na Rotterovu školu kresby a propagační grafiky. Své studium dokončila ve škole volné a užitné grafiky, knižního a reklamního umění Officina Pragensis. Již během studií si přivydělávala jako módní kreslířka. Po studiích nejprve pracovala v ateliéru Melantrich, pak se osamostatnila, ale nakonec přešla pod nakladatelství Albatros jako jeho kmenová ilustrátorka.

Helena Zmatlíková Vydáváním knížek s jejími ilustracemi se soustavně věnuje nakladatelství Artur. Za svá díla získala řadu ocenění za nejkrásnější knížku. Známé jsou její ilustrace Honzíkovy cesty Bohumila Říhy. Podobně známé jsou i Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenová. Kromě knih ilustrovala i mnoho leporel pro nejmenší. Pracovala i na animovaných filmech, např. na příběhu o kocouru Modroočkovi. Knihy, které ilustrovala, byly překládány do mnoha jazyků a vycházely v zahraničí i s původními ilustracemi, takže je znají děti takřka na celém světě.

Ilustrace Heleny Zmatlíkové:

Ilustrace Heleny Zmatlíkové:

Ilustrace Heleny Zmatlíkové:

Ilustrace Heleny Zmatlíkové:

Ilustrace Heleny Zmatlíkové:

Použité zdroje: http://www.cojeco.cz/index.php?id_desc=108901&s_lang=2&detail=1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Helena_Zmatl%C3%ADková http://www.czech-books.com/catalog/all/fiction_and_literature_czech_authors/honz%C3%ADkova_cesta http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=139e35af-2a51-470d-9f33-80e69bf6c8d5 http://www.knihy-pro-deti.cz/Knihy-pro-starsi-deti/Deti-z-Bullerbynu.html http://www.tyden.cz/rubriky/media/internet/take-internetovy-dorost-ma-moc-rad-deti-z-bullerbynu_198600.html http://knihy.heureka.cz/o-letadelku-kaneti-2-vydani-riha-bohumil/galerie/ http://www.evershop.cz/katalog.php?vyrobek=5459 http://www.antikvariat-domecek.cz/?5597,zacek-j.-zmatlikova-h.-slabikar http://www.bux.cz/knihy/34298-z-deniku-kocoura-modroocka-9-vydani.html http://knihy.heureka.cz/o-svatbe-krale-jana-vaclav-riha-helena-zmatlikova/galerie/