Komety.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Advertisements

Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Planety sluneční soustavy
Uran.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Komety Komety jsou malá tělesa Sluneční soustavy. Zajímavé jsou tím, že vytvářejí komu a ohon, což z jasných komet činí objekty, na které je vcelku pěkná.
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Země ve vesmíru.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Registrační číslo projektu
KOMETY A METEORY Gabriela Kristová.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Meteority, komety, planety
David Hnátek A Radka Střihavková
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Autoři : Tadeáš, Barča, Andrej, Patrik Název skupiny : JÁDROVCI.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Mars. Mars obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti mezi km. Doba jednoho oběhu kolem Slunce je 686,9601 pozemského dne. Kolem své osy se Mars otočí.
Galaxie.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR.
Planetky, měsíce, komety, meteory
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír a sluneční soustava
Adam Stibůrek Monika Vančurová
VENUŠE.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
Tajemství deváté planety. Historie ● 1929 Lowell – poruchy v draze Uranu ● Tombaugh – objev Pluta ● 1999 zařazeno Pluto mezi planety ●
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Pluto.
Galaxie Mléčná dráha.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP
Neptun.
VESMÍR.
Sluneční soustava.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA MALÁ TĚLESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Venuše
Planety sluneční soustavy
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
KOMETY.
Saturn Planeta s prstenci.
Saturn.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Planeta nejblíže Slunci
Komety, meteority a jiná vesmírné tělesa
Saturn.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
KOMETY A METEORY -Prezentace do fyziky – Pracovali: Kryštof Klapal
PLUTO KOMETY VY_32_INOVACE_XVII-C-10.
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Sluneční soustava.
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Komety

z velké části je tvoří zmrzlý oxid uhličitý, metan a voda smíchaná s prachem a různými nerostnými látkami. objekt složen z ledu, prachu a zmrzlých plynů. Když se přiblíží ke Slunci, unikající plyny vytvoří dlouhý ohon (koma). Některé komety se do sluneční soustavy vrací. Zdrojem komet je převážně tzv. Oortovo mračno - na okraji SS. Nejznámější kometa je Halleyova kometa,

Halleyova kometa Je to nejznámější kometa. Lze ji jednou za 75 let. Je pojmenovaná po Edmondu Halleyovi. Už nás oběhla asi 30x. Další průlet bude asi 28. července 2061.  Kometu již navštívilo pět meziplanetárních sond. Jednalo se o sovětské sondy Vega 1 a  Vega 2, evropskou sondu Giotto a  japonské sondy Suisei a Sakigake. Nejúspěšnější z nich byla sonda Giotto, která prolétla dne 8. září 1986 jen 600  km od jádra a pořídila první snímky. Vůbec poprvé bylo zblízka pozorováno jádro komety

Hale-Boppova kometa Tato kometa byla jedna z nejjasnějších komet minulého století. Objevili jí 1995 astronomové Allan Hale a Tom Bopp. Její jádro mělo rozměr cca 50 km a vykazovalo mimořádnou aktivitu. Jedná se o dlouhoperiodickou kometu s periodou 3800 let. Kometa předvedla velkolepou podívanou n začátku roku 1997. S tím, Jak se zmenšovala její vzdálenost od Slunce, od února 1997 byl pozorován rostoucí dvojitý ohon, jeden modrý plynový a druhý nažloutlý prašný. 9. března došlo k zatmění Slunce v Mongolsku a ve východní Sibiři, což umožnilo na severní polokouli pozorovat kometu i ve dne.

Ikeya-Seki Byla objevena 18. září 1965 astronomy-amatéry Kaorem Ikeyem a Tsutomem Sekim. Tato kometa patří do Kreutzovy rodiny komet, nejblíže k Slunce byla 21. října roku 1965 – pouhých 0,008 AU. V této době procházela koronou Slunce. Zde byla vystavena vysokým teplotám a slapovámu působení Slunce, takže se okolo 26. října 1965 kometa rozpadla na dvě části.

Borrellyho kometa Borrelly je krátkoperiodická kometa s oběžnou dráhou 6,86 let. První záznam o této kometě je z 28. prosince 1904. její největší přiblížení ke Slunci je 203 miliónů km. 22. září 2001 proletěla kolem komety sonda NASA Deep Space 1 a zjistila, že kometa má jádro dlouhé 8 km a tvar podobný kuželce. Kometa odráží pouhá 3% dopadajícího slunečního záření, proto má nejtmavší známý povrch z komet ve vnitřní části sluneční soustavy. Led v jádru je skrytý pod vrstvou horkého, suchého a jako uhel černého povrchu.