Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P r o s t ě j o v v datech Olomoucký kraj obyvatel
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Projektové řízení Modul č.1.
Statistické řízení procesů
12 Celková efektivita zařízení (CEZ)
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Zlepšování jakosti.
Je to metoda využívající principů týmové práce, která zvyšuje účinnost tvůrčího myšlení cílem je získat co nejvíce nápadů k řešenému problému, které budou.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
UČEBNÍ ÚLOHY Je to široká škála všech učebních zadání a to od nejjednodušších úkolů, vyžadujících pouhou pamětní reprodukci poznatků, až po složité úkoly,
Metoda FMEA, FMECA Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Analýza a popis pracovního místa
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
INTERNÍ GRANTOVÁ AGENTURA FLD
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Statistická přejímka Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
1 6 Predikce potřeby Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Technická fakulta ČZU v Praze Katedra jakosti a spolehlivosti strojů
Proces řízení rizik.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Regulační diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Paretův diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Harmonogram cvičeních Podmínky pro zápočet Informační zdroje
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
6 Řízení zásob a sortimentu analýzou ABC
Diagram příčin a následku
Příkaz switch Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou s více možnými hodnotami. Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ: Semestrální projekt Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Optimalizace účinnosti elektrického pohonu s AM pomocí fuzzy logiky
Checklandova metodologie
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
Metoda QFD Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Vedení týmů a týmová práce
Poradenský proces Plánování akce. Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného problému Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Obhajoba maturitní práce Automatizované řízení MSP Filip Došlov DPE4.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Pracovní debata Jméno.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Optimalizace výrobního procesu s využitím principů štíhlé výroby
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Checklandova metodologie
Kreativní soustředění
Kreativní soustředění
Transkript prezentace:

Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram) Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Systémy řízení jakosti – cvičení Katedra jakosti a spolehlivosti strojů, TF, ČZU Praha

Vyhledávání nápadů (brainstorming) a diagram příčina-následek (Ishikawův diagram) Vyhledávání nápadů (brainstorming): Aplikace Metoda „vyhledávání nápadů“ se využívá ke zjišťování možných řešení problémů a potenciálních možností zlepšování jakosti. Popis Metoda „vyhledávání nápadů“ je metoda pro vyvolání tvůrčího myšlení týmu, který má vytvořit a objasnit soupis nápadů, problémů nebo sporných otázek.

Postup Fáze tvorby Fáze objasňování Odborný koordinátor stručně vysvětlí pravidla Brainstormingu a účel jednání zaměřeného na vyhledávání nápadů, poté členové týmu vytvoří soupis nápadů. Cílem je vytvoření co největšího množství nápadů. Fáze objasňování Tým přezkoumává soupis nápadů, aby se ujistil, že každý pochopil všechny tyto nápady. Hodnocení nápadů začne, když jednání zaměřené na vyhledávání nápadů skončí.

Brainstorming se řídí těmito pravidly: Vyhledá se odborný koordinátor. Jasně se stanoví účel jednání zaměřeného na vyhledávání nápadů. Každý člen týmu po řadě vyjadřuje jednotlivé nápady. Kde je to možné, členové týmu rozpracovávají nápady ostatních. V této fázi nejsou nápady kritizovány ani diskutovány. Nápady se zaznamenávají tak, aby je všichni členové týmu mohli mít k dispozici. Tento proces pokračuje, až již nevznikají další nápady. Všechny nápady se přezkoumávají s cílem jejich objasnění.

Zlepšování jakosti - diagram příčina-následek (Ishikawův diagram, též „diagram rybí kosti“) Aplikace Diagram příčina následek se využívá pro: analyzování souvislosti příčina-následek; informování o souvislostech příčina-následek; snazší vyřešení problému od symptomu k příčině a k řešení. Postup 1. Jasně a stručně se definuje následek. 2. Definují se hlavní kategorie možných příčin. Faktory, které se mohou vzít v úvahu, jsou: datové a informační systémy prostředí zařízení materiály měření metody osoby

3. Začne se sestavovat diagram, ve kterém se následek definuje v rámečku na pravé straně a hlavní kategorie se umísťují jako spojovací čáry k rámečku následek:

4. Rozpracuje se diagram domyšlením a vepsáním všech dalších úrovní a tímto postupem se pokračuje k úrovním vyššího řádu. Dobře sestrojený diagram nebude mít žádné větve s méně než dvěma úrovněmi a bude mít mnoho větví se třemi nebo více úrovněmi 5. Zvolí se a identifikuje se malý počet (3 až 5) příčin na nejvyšší úrovni, které budou mít pravděpodobně největší vliv na následek a budou vyžadovat další opatření jako je sběr údajů, úsilí pro zavedení regulace apod.

Příklad

V zadání referátu je uvedeno, že máte brainstorming a Ishikawův diagram aplikovat na: a) příčiny nesložení předmětové zkoušky, b) příčiny nenastartování motoru automobilu, c) příčiny vysoké spotřeby paliva traktoru. Jsou to návrhy, můžete si vybrat jakékoli jiné oblasti aplikace těchto metod.

Děkuji za pozornost