Poznání se v zrcadle = sebeuvědomění?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Advertisements

Vysvětlení pojmů PROJEKT (ve vztahu s «mentálními gesty » - viz dokument o mentálních gestech) Vědomé projekty a.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Fyzikální projekt První soukromá základní škola v Hradci Králové, s. r
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
IVIG 2005, Praha, 22. září
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli
KATEGORIZACE HODNOT Mgr. et Mgr. Šárka Kubcová
30. – 31. října 2014 © Life Skill Coaching New Zealand.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Neurofysiologické principy a etika v doktorském studiu komise pro vědu RVŠ zpracoval Jaroslav Pokorný Galenos.
Podle knihy Dobráci od přírody – Frans de Waal
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Lukáš Man FF UP / psychologie ETL
Zvířata – Síla myšlení Zuzana Gissyová.
Mirror Self - Recognition ( MSR ). KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni.
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně.
Sebepoznání klientů KBT v porovnání s dalšími terapeutickými směry Mgr. David Kuneš Psychologický ústav FF MU v Brně.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Emoce: Jak víme, že zvířata mohou cítit?
domácí psi využívají lidi jako nástroje.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Socializace,
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Olomouc Simona Rýcová.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ II. přednáška Doc. Ing. Růžena KRNINSKÁ, CSc. Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Bc. Jan Sálus Fakulta elektrotechnická 4. Června 2012, Praha Bc. Jan Sálus 1 Dopravní kontrola.
VY_52_INOVACE_PRV.3.35 _Lidské tělo_pracovní list
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Základy sociální psychologie
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 10. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Zvířecí motivace ke hře Dagmar Stromšíková, 1. ročník, 2016.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
12. Česko-Slovenský foniatrický kongres Praha 2014
Svalová soustava VY_32_INOVACE_06-03 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
, Pedagogická fakulta MU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
VÝZNAM DEMONSTRAČNÍHO POKUSU VE VÝUCE CHEMIE
Pozornost, diagnostika pozornosti
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Temperament, charakter, motivace
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Stipendia města Ostrava
Úvod do psychologie II. přednáška
Kalhous, Z., Obst, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002.
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Poznání se v zrcadle = sebeuvědomění? Některé rozpory v poznatcích Luděk Petrilák

Sebeuvědomění - schopnost reflektovat své vlastní mentální stavy pojímat sebe sama jako smrtelnou bytost schopnost, pochopit a přemýšlet o sobě v tělesné i duševní oblasti  Společné lidem a lidoopum (opicím čí dalším zvířatům)?

Neexistovali důkazy z oblasti studia napodobování pouze z oblasti pokusů se zrcadly (Galup 1970 se šimpanzi) Pokus: - 10 dní před klecí zrcadlo - 11. den byl šimpanz uspán a pomalovali mu obočí a uši červenou barvou (bez vůně, zápachu, nedráždivá) Po vzbuzení byl šimpanz pozorován 30 min bez zrcadla a poté se zrcadlem ve stejném místě Výsledek  šimpanzi se dotýkali obarvených částí těla častěji v přítomnosti zrcadla Jak by se šimpanz mohl poznat, kdyby neměl vědomí sebe sama či pojetí ‘sebe’, a to už dřív, než se setkal se zrcadly?

Další pokusy se stejným základem a stejnými závěry Neprošli jiné opice, sloni… Zrcadlový test = jasný doklad vědomí sebe sama šimpanzů?

Pochybnosti: Dotýkání se sleduje vždy napřed bez zrcadla – doznívající vliv anestetik? ostatní opice a sloni se své hlavy dotýkají méně potřeba další pokusy Schopnost uvědomění sebe sama není potřeba k poznání se v zrcadle musí vědět kde mu končí tělo a kde začíná okolní svět – rozlišení vjemů Poznání se v zrcadle prokazuje, že šimpanzi vědí o hranicích svých těl  Každé zvíře při pohybu bez narážení do překážek ví o hranicích svého těla

Umět napodobovat = jsou si vědomi sami sebe ? (vědí o hranicích svých těl, uvažují o svých přesvědčeních a tužbách a vyvozují přesvědčení a tužby jiných zvířat)  Napodobení pohybu vyžaduje schopnost pozorovatele dokázat se „vmyslit“ do druhého (vyvodit cíl či tužbu demonstrátora a jeho přesvědčení, porovnat se svými a pokud se shodují upravit své přesvědčení a začlenit tuto informaci do akce) – schopnost dále opakovat Pokud šimpanzi skutečně napodobují a projdou zrcadlovým testem  jsou si vědomi sami sebe (?) Šimpanzi umějí napodobovat – často pouze vžitý názor nezaložený na pokusech Krysy umí napodobovat  jsou si vědomi sami sebe? 

Jsou si některá zvířata vědoma sama sebe? Možná ano, ale je potřeba více sofistikovaných experimentů (například prokázání empatie nebo podvodu) Zrcadlový test indikuje seberozpoznání Všechna zvířata, která v zrcadlovém testu uspěla, mají vysoký stupeň encefalizace, kognitivní schopnosti na srovnatelné úrovni, dlouhou juvenilní periodu a složité sociální uspořádání.

Děkuji za pozornost Zdroje: C. M. Heyes, 1994: Napodobování a sebeuvědomování u zvířat, Vesmír, 73, 517. R. Pintová, 2010: Co zrcadlí zrcadlový test – literární rešerše, Bakalářská práce, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. A.Z. Rajala, K. R. Reininger, K.M. Lancaster, L. C. Populin, 2010: Rhesus Monkeys (Macaca mulatta) Do Recognize Themselves in the Mirror: Implications for the Evolution of Self-Recognition, PLoS ONE 5(9): e12865. doi:10.1371/journal.pone.0012865