Pohyb kontinentů 4. kapitola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik a vývoj litosféry
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Pohyb litosferických desek
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Litosféra Kamenný obal Země.
- zkoumá pohyby litosferických desek a jejich důsledky
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Strukturní geologie litosféry
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Kontinenty v pohybu.
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Endogenní činitelé utvářející zemský povrch – 1
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
POHYBY LITOSFÉRICKÝCH DESEK
Planeta Země - Litosféra
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STAVBA ZEMĚ.
Endogení geologické děje
Stavba a složení Země Kollarov J..
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
Litosféra.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Tvary zemského povrchu
Litosférické desky Jan Dušek.
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Př_142_Geologie_Litosférické desky II.
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Vývoj pevniny a litosférické desky
Zemská kůra pevnin a oceánů
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Litosféra Zkvalitnění ICT ve slušovické škole autor: Helena Nováková
Vznik pevnin Pohyby pevnin.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Stavba zemského tělesa
LITOSFÉRA.
Georeliéf Povrch zemské kůry
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Desková tektonika Teorie, která vysvětluje a dovoluje pochopení mnoha geologických pochodů a dějů, které na Zemi známe.
Litosféra a desková tektonika
Pohyb litosférických desek Uvnitř země vzniká velké množství tepla, které zahřívá okolní horniny a způsobuje pohyb polotekuté části pláště (několik cm.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Litosféra I – úvod Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 07 TEMA: Litosféra – pevný obal Země.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vývoj pevniny a litosférické desky
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Vzdělávací materiál: Litosféra a litosférické desky Operační systém:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
PLANETA ZEMĚ.
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Digitální učební materiál:
LITOSFÉRA.
Přírodní složky a oblasti Země
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Geologické děje.
LITOSFÉRA Pevný obal země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Transkript prezentace:

Pohyb kontinentů 4. kapitola

Úvod – klíčová slova Kontinent – část litosféry velké rozlohy vyčnívající nad hladinou oceánů Kontinentální drift – pohyb kontinentů Rift – trhlina, ze které proudí horká láva Subdukční zóna – je oblast kde dochází k podsouvání (subdukci) Pangea – původní „jednolitý“ kontinent před 200 mil. lety Konvekce – přenášení, přemísťování  konvekční proudění Šelfy – ponořené mělké části pevnin  moře šelfová

Co je příčinou pohybu kontinentů? Konvekční proudění – probíhá v poloplastickém zemském plášti, kde teplé masy hornin proudí k povrchu, ochlazují se a opět klesají směrem k jádru  dochází k unášení litosférických desek podobně jako ledových ker. Přirůstání oceánské kůry – utuhlá láva se hromadí v podobě středooceánského hřbetu a poté na obě strany odtlačuje oceánskou kůru  pohyb litosférických desek. Zanikání oceánské kůry – zaniká v hlubokomořských příkopech  subdukční zóny středooceánský hřbet

Tvary mořského dna - pohyb Oceánská deska Subdukční zóna Rift Kontinentální deska Výstup horkého materiálu Konvekční proudění Pohyb litosfér. desek

Teorie kontinentálního driftu Alfréd Wegener si všiml, že kontinety svými okraji do sebe téměř "zapadají" a mohou tak vytvořit jednu pevninu (r.1915). Dnes se soudí, že kontinety skutečně "plují" po plastické astenosféře, oddalují se, přibližují a dělí. Z rychlostí pohybu bylo vypočteno, že asi před 200 miliony let byl jen jeden kontinent - Pangea, a ten se postupně rozpadl a kontinenty se během věků oddálily. Prokazují to i shodné zkameněliny na okrajích kontinentů, směry po tazích ledovcových polí, směry magnetizace hornin na kontinetech. zdroj: http://yoohoo.euweb.cz/cantor2004/aktual/aktual9/9tekton.html Alfréd Wegener Pangea

Zajímavosti a shrnutí Vzájemné pohyby litosférických desek jsou i zdrojem zemětřesení. Někdy k úplné subdukci nedojde a desky se začnou srážet, drobit. Rychlost pohybu litosférických desek se měří na centimetry, maximálně desítky centimetrů za rok. Litosférické desky se pohybují po tzv. astenosféře (vyšší část svrchního pláště). Oceánská kůra, včetně mohutných vrstev usazenin organického i anorganického původu se dostává podsouváním zpět do pláště, kde je přetavována.

Závěr Použité prameny: Učebnice přírodopisu – Geologie http://yoohoo.euweb.cz/cantor2004/aktual/aktual9/9tekton.html http://nebula.webpark.cz/Neb-zem.htm Prezentace byla vypracováno dne 18.10.2005 Přírodopis – Geologie – 9. třída vypracoval: