Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 11 TEMA: Dno oceánu ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Cíl prezentace: Žáci jsou seznámeni s profilem dna oceánů, podmínkami jeho vzniku a získají informace o průzkumu oceánského dna. Prezentace je doplněna komentářem a dalšími audiovizuálními programy.

3 Dno oceánů Mořské dno leží v hloubkách od 0 do více než metrů pod hladinou. Na mnohých místech má plochý rozlehlý povrch, jinde zase výrazný reliéf vytvořený působením tektonické a vulkanické aktivity, takže se tam nacházejí mohutné horské pásma, vrchy, hluboké příkopy či plošiny. Za zmínku také stojí, že mořské dno je poměrně mladé - ani jedna z jeho částí není starší než 200 miliónů let, protože ho neustále přetvářejí tektonické procesy v zemské kůře. Tektoniku oceánů tvoří: středooceánské hřbety, hydrotermální sopouchy, ostrovy, příkopy.

4 Nejhlubší místa oceánů
místo hloubka (m) Tichý oceán Marianský příkop 11 034 Atlantský oceán Portorický příkop 8 648 Indický oceán Jávský příkop 7 725 Severní ledový oceán Litkeho příkop 5 450

5 Středooceánské hřbety
Ostrov Hawaii je vrcholem m vysoké sopečné hory (o více než 200 m vyšší než Everest). Středem všech oceánů se táhnou rozeklaná pásma sopečných pohoří, dlouhá tisíce kilometrů (př. Island). Tato pásemná pohoří, nápadně členěná podélnými a příčnými zlomy, vznikají v místech, kde se rozestupují oceánské litosférické desky. Žhavé magma, pronikající trhlinami na oceánské dno, v podobě pohoří pak přirůstá k okrajům oceánských desek, a tak vznikají tyto středooceánské hřbety, uprostřed oddělené žhnoucí trhlinou. Oceánské hřbety je vlastně systém podmořských pohoří, nacházející se ve všech oceánech a probíhající rovnoběžně s riftovými zónami.

6 Ponor do nejhlubšího místa na světě
Hollywoodský režisér James Cameron dokončil ve speciální ponorce jako první na světě sólový sestup do nejhlubšího místa na planetě. Tvůrce filmu Titanik krátce prozkoumal nejnižší oblast dna Mariánského podmořského příkopu, téměř 11 kilometrů pod hladinou Tichého oceánu.

7 Batyskaf před ponorem na dno Mariánského příkopu

8 Pevninské šelfy, které jsou součástí kontinentů, směrem od pobřeží pomalu klesají a při ústí řek jsou přerušovány kaňony, jimiž řeka vniká do moře a cestou zanechává usazeniny dovlečené z kontinentu. Kontinentální šelfy se táhnou obvykle do hloubky kolem 200 m. Oceánské hřbety vyrůstají tisíce metrů nad dno oceánů, přičemž v některých případech dosahují i nad hladinu a vytvářejí ostrovy, jako např. ostrov Jan Mayen v Severním ledovém oceánu či ostrov Island v Atlantiku. Charakteristickým znakem je tedy, že v jejich ose probíhají hluboká riftová údolí, která bývají zónami zemětřesení a vulkanické činnosti. Tuhnoucí čedičová láva vytváří vlastní oceánské hřbety, které jsou porušené množstvím příčných tektonických poruch. Opakem středooceánských hřbetů jsou hlubokomořské příkopy, lemující některé oceánské oblasti a pronikající hluboko do oceánské kůry. Posunující se oceánské desky se v těchto příkopech noří do hloubky podél okraje tzv. subdukční zóny, pod níž dochází k tavení hornin a jejich přeměně na magma. To stoupá k povrchu a většinou za doprovodu zemětřesení vznikají na dně oceánů nové podmořské sopky, které v podobě řetězců lemují hlubokomořské příkopy. Příkladem mohou být japonské ostrovy.

9 Test Ve kterém oceánu je největší hloubka (název této části dna) ?
Ve kterých místech vznikají pásemná pohoří (středooceánské hřbety) ? Uveďte konkrétní příklad oceánského hřbetu. Uveďte konkrétní příklad hlubokomořského příkopu.

10 Použité materiály : Tektonika oceánů. [online]. 2011, [cit ]. Dostupné z: Litosféra. [online] [cit ]. Dostupné z: Tajemství oceánského dna. [online]. 2007, [cit ]. Dostupné z: [online] [cit ]. Dostupné z: Ihned.cz. [online] [cit ]. Dostupné z: ABC. [online] [cit ]. Dostupné z: Dno oceánu. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google