Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

Subjekty občanskoprávních vztahů
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Občanské právo - zásady
Občanský zákoník č.89/2012 Sb. Dědické právo § §1720.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM “ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Dědické právo III. Dědění ze zákona
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PRÁVO DĚDICKÉ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název vzdělávacího materiálu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Dědické právo II. Dědění ze závěti
(c) Mgr. Pavel Petr, LL.M Dědické právo I. Úvod.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základy práva Občanské právo
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Komanditní společnost
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Kontakty Mgr. Pavel Petr, LL.M. Konzultační hodiny St 10:00-11:00 Místnost 41 (budova B) Web
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní procesy.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Systém občanského práva.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Skončení pracovního poměru
Dědické právo Přednáška.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
POJEM OBČANSKÉHO PRÁVA jedno z právních odvětví kořeny v římském právu soukromoprávní charakter OP převaha dispozitivních norem smluvní autonomie subsidiarita.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
DĚDICKÉ PRÁVO Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přechod daňové povinnosti (úmrtí poplatníka) Mgr. Václav Těžký.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceNový.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Práva a povinnosti mezi manželi
Absolutní majetková práva II. Dědické právo
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Systém občanského práva.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Občanské právo Dědické právo.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Zánik manželství Občanská nauka 1. M.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Systematika OZ!!! Dědění je upraveno v sedmé části OZ (§460-§487) Ta se dále člení do šesti hlav Hlava I. Nabývání dědictví Hlava II. Dědění ze zákona Hlava III. Dědění ze závěti Hlava IV. Správce dědictví Hlava V. Potvrzení a vypořádání dědiců Hlava VI. Ochrana oprávněného dědice (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Principy právní úpravy Kolektivistické x individualistické pojetí Zásada familiarizace x zásada testovací volnosti, osobní autonomie Univerzální sukcese (posloupnost) x singulární sukcese SEMEL HERES SEMPER HERES (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Dědění Právní skutečnost – smrt Prokazuje se úmrtním listem – ohledání mrtvoly, event. Prohlášení za mrtvého – včleněno do právního řádu po 1.světové válce Dva delační důvody – závěť a zákon Zvláštní způsob nabytí - odúmrť Semel heres semper heres

Dědění Odmítnout lze ve lhůtě jednoho měsíce ode dny, kdy byl soudem obeznámen Nedědí – ten, kdo se dopustil TČ proti zůstaviteli (a jiným osobám); nebo zavrženíhodným způsobem jednal proti projevu poslední vůle – pokud mu to zůstavitel neodpustil Lze vydědit –potomka §469a

Dědění ze zákona Dědické skupiny 1. děti a manžel (muž i žena) 2. manžel, rodiče a osoby, které žili ve spol.domácnosti nejméně 1 rok 3. sourozenci a osoby, které žili ve spol.domácnosti nejméně 1 rok 4. prarodiče, pokud ne prarodiče tety, strýcové Pokud nikdo pak stát – jako tzv.odúmrť

Dědění ze závěti Závěť – jednostranný úkon mortis causa Pořízení s celým, event. s části dědictví Přednost před zákonem formou notářského zápisu vlastnoručně sepsaná závěť tzv. holografní sepsaná jiným způsobem než uvedeným v bodě 2. tzv. allografní + 2 svědci Vždy musí být datum – jinak neplatná!

Sukcese práv Práva a povinnosti, která smrtí člověka zanikají Práva a povinnosti, která se dědí (dědická sukcese), dle ustanovení OZ Práva a povinnosti, která nepřechází děděním, ale tzv. zvláštní sukcesí Dědická sukcese x zvláštní sukcese (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Práva, která zanikají Práva a povinnosti, z rodiněprávních vztahů Práva a povinnosti, jejichž obsahem je plnění, které mělo být provedeno osobně dlužníkem Právo věřitele zanikne, bylo-li plnění omezeno na jeho osobu (zejm. právo na bolestné, ztížení spol. uplatnění) Zaniká věcné břemeno patřilo-li zůstaviteli (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Práva, která přechází zvláštní sukcesí – tedy nikoliv děděním Postmortální ochrana osobnosti zemřelého – VYJMENUJTE Co když nechtějí právo uplatnit? Nájemní právo k bytu Právo na peněžité nároky zaměstnance vůči zaměstnavateli (dlužná mzda, nevyčerpaná dovolená aj.) (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Předpoklady dědění Smrt fyzické osoby Existence pozůstalosti (dědictví) Existence dědice + jeho způsobilost Právní důvod dědění Výslovný projev nebo právně relevantní jednání týkající se přijetí nebo odmítnutí dědictví Dědic nebyl platně vyděděn (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Smrt fyzické osoby Dochází k zániku právní subjektivity (způsobilosti k právům a povinnostem), resp. de lege ferenda právní osobnosti Tři varianty: Úřední zjištění (ohledání mrtvého)+ vydání úmrtního listu Nejde-li zjistit smrt viz 1.) pak určí soud (důkaz smrti) Za mrtvého prohlásí soud i osobu nezvěstnou (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Úmrtní list (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Prohlášení za mrtvého Návrh může podat ten kdo má na věci právní zájem, nejčastěji dědicové, rodina, bytové družstvo apod. Věcná příslušnost okresního soudu Jde o nesporné řízení, lze zahájit i bez návrhu Soud vydá vyhlášku a ustanoví opatrovníka. Ve vyhlášce vyzývá, aby se dostavil, resp. aby každý kdo o něm ví podal zprávu Lhůta je určena jedním rokem Soud vydá rozsudek, ve kterém prohlásí osobu za mrtvou – datum den, který platí za den smrti, resp. den, který nezvěstný nepřežil Pokud je jisto, že osoba zemřela, ale není možné to prokázat stanoveným způsobem, soud rozhodne o prohlášení za mrtvou – bez vyhlášky (c) Mgr. Pavel Petr 2009

Vyhláška (c) Mgr. Pavel Petr 2009