Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Mgr. Iva Lulayová.
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Shrnutí učiva raného středověku
Byzantská církev a kultura
Dějiny Byzance Mezi Araby a Osmany.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Arabská (Islámská) expanze
Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Byzantská kultura.
Zdroj obrazového materiálu www. images.google.com
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Období raného středověku
Dobytí Konstantinopole
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Raně středověké umění.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ299 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
KOLONIZACE A VZNIK MĚST
Registrační číslo projektu:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Makedonská říše (301) BC.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
VY_32_INOVACE_2D.6.20 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdroj obrazového materiálu www. images.google.com
Turecko Eliška Novotná.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Na Balkánském poloostrově
Alexandr Makedonský = Veliký
Byzantské umění.
Byzantská říše Důležité pojmy
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
ŘECKÉ DĚJINY.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Byzantská říše Byzantská říše
Rozpad a zánik říše římské
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Byzantská říše.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
Pozdní středověk Evropa v 15. století.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Byzantská říše.
VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA. VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou Byzantská říše

Tisícileté impérium V kostce mozaika.jpg t0/s1600-h/hagiasophia_fl.jpg

V kostce Byzantská říše * Byzanc * Východořímská říše Jedná se o východní část říše římské, která ustála nájezdy pohanů.  v 6. stol. za vlády Justiniána největší územní rozmach  v 7. stol. řečtina oficiální řečí, Byzanc se brání útokům Arabů  v 10. stol. opětovný rozmach za makedonské dynastie  roku 1054 vyvrcholení rozkolu mezi západní a východní církví  Turci postupně obsazují většinu Malé Asie  r dobyli Konstantinopol křižáci – fatální úder!  poté doba vnitřního rozkladu, až říše roku 1453 zaniká….

Hlavní město: Byzantion = Konstantinopol V 5.století nechal císař Theodosius významně zesílit hradby města. Konstantinopol se stala na několik příštích staletí nedobytnou. V kostce

Rozmach za Justiniána I. Byzantský vojevůdce Belisar nejprve dobyl říši Vandalů (Kartágo) a poté Itálii. V kostce ia/commons/8/89/Meister_von_Sa n_Vitale_in_Ravenna.jpg Po příchodu posil vedených Narsem padl dokonce samotný Řím !

Justinián I. rovněž podporoval kulturu: Za jeho vlády byla postavena monumentální bazilika Hagia Sofia. V kostce Na příštích 1000 let se stala největším křesťanským chrámem světa.

Justiniánovy výboje a vypuknuvší mor Byzanc oslabily: Justiniánův nástupce odmítl platit mírový tribut Persii = > válka s Persií Byzanc ztrácí Sýrii a hlavně Egypt – Byzanc na hranici kolapsu! V kostce Peršané však nakonec poraženi u Ninive = podepsán mír.

Arabské výboje – boj Byzance o přežití: Oslabená perská říše rodu Sasánovců se pod náporem Arabů zhroutila. Byzanc definitivně ztratila Sýrii a Egypt a i na moři měla s Araby potíže. V kostce Arabové oblehli Byzanc z moře – s pomocí řeckého ohně byli odraženi. Greekfire-madridskylitzes1.jpg/800px-Greekfire- madridskylitzes1.jpg

Zánik Byzance: Západ byl pádem velkého „nedobytného“ centra východu zaskočen ! stantinople_1453.jpg/190px-Constantinople_1453.jpg Turkům se po období vnitřních sporů daří sjednotit – vzniká Osmanská říše. Jejich sultán Mehmed II. přitáhl r s obrovskou armádou ke Konstantinopoli a město oblehl ! Osamocené město se po dvou měsících ostřelování vzdalo… Cesta Osmanů do Evropy byla volná….. V kostce

Historický přínos Byzantské říše: V kostce cz/v2/images/article/1799.jpg

V kostce D ě kuji Vám za pozornost A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali.