Období od vzniku samostatného Československa po současnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Advertisements

Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Návrat k demokracii Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii.
Česká republika-demokratický stát
Elektronická učebnice - I
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
ČR – historický vývoj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.01 Mgr. Kosík Lukáš
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
ČSR po 1. světové válce.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Československo na cestě destalinizace
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Státní symboly Petr Machala.
Česká republika Územní vývoj státu
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Tomáš Garrigue Masaryk
VLAST 6. ročník.
Česká republika Naše vlast.
CZ.1.07/1.4.00/
ČLOVĚK A JEHO SVĚT - MÍSTO, KDE ŽIJEME VLASTIVĚDA pro 5.roč. ZŠ  ČESKÁ REPUBLIKA DEMOKRATICKÝ STÁT  POLOHA – VZNIK OBYVATELSTVO  PRACOVNÍ LIST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Státní symboly, státní svátky.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_12_ČR – demokratický.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_07_Výprava do 20. století
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_05_Státní_symboly_sousední_státy_kh2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_ 19_SAMETOVÁ REVOLUCE
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Masarykovi se podařilo přesvědčit prezidenta Wilsona, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Člověk a jeho svět Vlastivěda
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Formování naší státnosti do roku 89 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_26_NAŠE VLAST Mgr. Petra Kukuczková
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Totalitní vláda komunistické strany
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Obnovení demokracie v Československu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Od totality k demokracii
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČSR
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Období od vzniku samostatného Československa po současnost Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb

Vznik Československa Samostatné Československo bylo vyhlášeno___________________________. Zasloužil se o vyhlášení československého státu, čtyřikrát zvolen prezidentem ___________________________________. Jméno dalšího československého prezidenta, spolupracovníka Masaryka _____________. Popiš státní vlajku a znak tohoto období.

Nástup komunistické moci První komunistický prezident _____________. Rok příjezdu sovětských tanků na naše území_____________. Jméno prezidenta nastupujícího po „Pražském jaru“________________. Jméno prezidenta, který byl představitelem normalizačního režimu ________________.

Cesta k demokracii Ve které listině bychom našli úryvky těchto prohlášení: …mladým lidem je bráněno ve studiu jen pro jejich názory nebo dokonce pro názory jejich rodičů. Bezpočet občanů musí žít ve strachu, že kdyby se projevili v souladu se svým přesvědčením, mohli by být buď sami nebo jejich děti zbaveni práva na vzdělání.

Návrat k demokracii Prezident zvolený po listopadové revoluci v roce 1989 _______________. Československo se rozpadlo a vznikla Česká a Slovenská republika roku ____________. Popiš státní znak České republiky. ČR dnes patří svou rozlohou větší- střední-menší státy(vyber).