STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ IX. Prezentace je výstupem v rámci projektu „Inovace výuky předmětu Hospodářské dějiny (cvičení)”, FRVŠ č.1492 /2009.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
OSN OSN= organizace spojených národů
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Rozpad SSSR, vznik SNS a formování nového Ruska
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Hospodářský vývoj sovětského bloku
Centrálně řízená – plánovaná ekonomika
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Nepokoje v sovětském bloku. Otázky a úkoly 1.V kterém státě vyvrcholily nepokoje roku 1953? 2.Jak tyto nepokoje skončily? 3.Kde vypukly protisovětské.
Bývalé státy Sovětského svazu
VY_32_INOVACE_2D.9.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Československo 20. let – 30. let
STUDENÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÝ POLOOSTROV.
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Jihovýchodní Evropa Štěpán Dobeš.
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Postavení Evropy ve světě
Československo v 50. letech
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
Studená válka – 2. fáze uč
Rozdělená Evropa.
 Poválečná situace  Eduard Beneš  Ohrožení ČSR  Mezistátní smlouvy Zahraniční politika ČSR.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Svět po 2. světové válce.
Poúnorové ČSR a padesátá léta 20. století
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Rozdělení světa do bloků. USA – od r politika zadržování komunismu západní Evropa – snaha o rychlou hospodářskou obnovu a rozvoj železná opona,
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Cesta ke studené válce v Evropě
Svět ve 2. pol. 20. stol..
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
STUDENÁ VÁLKA 1.
První republika – Zajistit hranice republiky
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Digitální učební materiál:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
1980_1984 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Evropské hospodářství
Cesta ke studené válce v Evropě
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU VÝCHODNÍ BLOK STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU

SSSR = 15 svazových republik (střední a jv. EV) vypiš si, které státy SSSR ovládal: mimo Evropu: IMFORMBYRO = komunistický informační úřad (1947 -56) – sdružovalo všechny komunistické strany RVHP = Rada vzájemné hospodářské pomoci – hospodářská pomoc mezi státy SSSR Varšavská smlouva (1955) – vojenská organizace východního bloku (jediný zásah v dějinách – proti ČSR v roce 1968)

Roztržka s Jugoslávií v čele jugoslávské republiky: Josip B. Tito odmítl se podřídit SSSR x spor se Stalinem Jugoslávie si vedla sama také zahraniční politiku a nevstoupila do VS

Nepokoje v 50. letech 1953 smrt Stalina = naděje na změny a zlepšení poměrů 1953-56 povstání dělníků v NDR,v Polsku a v Maďarsku >< potlačeno problém byl, že žádný stát ze západního bloku proti postupu SSSR nezasáhl

Situace v SSSR 1953 – 1964 – v čele SSSR N. S. Chruščov vedoucí úlohu ve státě měla komunistická strana neexistovala f-ce prezidenta, ale prvního tajemníka ÚVKS obrovské plochy kvalitní zemědělské půdy, zásoby uhlí, ropy, mnoho lesů >< nevyužito důraz na těžký průmysl >< lehký průmysl a zemědělství zaostávalo

SSSR snaha udržet ve zbrojení krok s USA >< za cenu hospodářského kolapsu 1985 v čele SSSR: M. S. Gorbačov perestrojka = přestavba hospodářství glasnosť = otevřenost, informovanost spolupráce se Západem 1989-1990 byly ve všech satelitech komunistické režimy svrženy 1991 SSSR zanikl => Společenství nezávislých států (v čele prezident)