* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_060217 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zahraniční obchod.
Mezinárodní obchod a obchodní politika
Volný pohyb zboží.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A22 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníŘíjen 2012.
Agregátní poptávka a nabídka
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI POŘÍZENÍ prosinec 2012VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA A OSTATNÍ NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD. Příčiny rozvoje odlišné klimatické a přírodní podmínky odlišný spotřebitelský vkus zvyšování efektivity – dělba práce.
Vzdělávací materiál/DUM VY_52_INOVACE_01A21
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
F ISKÁLNÍ POLITIKA Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví.
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
Celnictví Význam a druhy cel.
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Daňová teorie a politika
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Mezinárodní obchod.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Majetek podniku a zdroje financování
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
1 IV. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY. 2 Druhy nástrojů obchodní politiky Nástroje obchodní politiky Omezení obchodu Rozšíření obchodu Dovozní clo Vývozní.
V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Otevřená ekonomika Pavel Janíčko. Mezinárodní obchod Otevřená ekonomika - mezinárodní obchod a mezinárodní kapitálové trhy Míra otevřenosti ekonomiky.
Společná obchodní politika
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Základy ekonomie Seminář 10..
Transkript prezentace:

* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podstata a význam Zahraničně obchodní politika je soubor nástrojů, kterými stát řídí obchodní styky se zahraničím → zahraniční obchod. Česká republika dovoz statků a služeb vývoz statků a služeb Ruko Státy EU Podle podílu dovozu a vývozu na HDP dané země rozlišujeme: OTEVŘENÁ EKONOMIKA UZAVŘENÁ EKONOMIKA Ostatní státy

Výhody x nevýhody zahraničního obchodu VÝHODYNEVÝHODY nízké náklady na výrobunižší cenyvyužití místních výhod zvýšení životní úrovně obyvatelstva ztráta národní samostatnosti odbytová krizekrize zaměstnanosti

Přístupy k zahraničnímu obchodu Podle míry zapojení státu do zahraničního obchodu rozlišujeme: Otevřená ekonomika Uzavřená ekonomika LIBERÁLNÍ ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA OCHRANÁŘSKÁ ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA

LIBERÁLNÍ POLITIKA volný obchodstát nezasahuje do obchodování neexistují zábrany vstupu zahraničního zboží na domácí trh zvýšená konkurence na domácím trhu snížení cen tuzemských statků a služeb OCHRANÁŘSKÁ POLITIKA protekcionismus stát chrání trh před zahraniční konkurencí existují zábrany vstupu zahraničního zboží na domácí trh snížení konkurenceschopnosti domácích výrobců domácí výrobci zaostávají za zahraničními

Nástroje zahraničně obchodní politiky A)AUTONOMNÍ NÁSTROJE 1.Clo Státem vybíraná dávka za zboží při přechodu přes hranice. Funkce cla: 1.fiskální 2.obchodněpolitická 3.cenotvorná Druhy cla: 1.dovozní 2.vývozní Celní sazebník  Klasifikace všeho dováženého zboží a celní sazby  U každého druhu zboží jsou uvedeny tři celní sazby: 1.autonomní 2.smluvní 3.preferenční

2. Kvantitativní restrikce Množstevní omezení dovozu a vývozu statků a služeb. Zákaz dovozu a vývozu. Omezení a zákaz se vztahuje na určité zboží nebo na určitou zemi (země). Množstevní omezení dovozu a vývozu: 1.kvóty 2.kontigenty Zákaz dovozu a vývozu embargo

Tímto opatřením se stát snaží podporovat vývoz zboží. Cíl: zvýšit produkci ekonomiky → růst HDP Nástroje podpory vývozu 1.Vývozní prémie a subvence 2.Státní záruka za úvěr pro zahraniční odběratele 3.Vládní úvěry pro vývozce 4.Poradenství a informace pro vývozce 5.Oceňování nejlepších vývozců 6.Měnový dumping 3. Podpora vývozu

B)SMLUVNÍ NÁSTROJE Vznikají dohodou dvou nebo více států. 1.Platební dohody →dohody o zúčtování →sečtou se vzájemné pohledávky a vyrovná se pouze rozdíl 2.Kompenzační dohody →barter →ofset 3.Obchodní smlouvy →ujednání mezi dvěma a více státy →obsahují zásady a pravidla v rámci obchodování →součástí může být i doložka nejvyšších výhod