Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te.1.02 Historie výživy Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PE1
Historie výživy Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Technologie Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:pekárenská výroba, výživa, potrava rostlinného a živočišného původu Anotace: Materiál je určen žákům k seznámení s historií výživy od starověku až do minulého století.
Historie výživy Podstatnou složkou stravy v nejstarším období třetihor až po starověk byla potrava rostlinného původu, různé plody a semena. Tuto stravu příležitostně doplňovali drobnými živočichy - hmyz, měkkýši, ptačí vejce a mláďata i drobní savce.
Výživa v období starověku V období starověku se zdokonaluje zemědělství, pěstování obilnin, luštěnin (hrách, cizrna, různé boby) a okopanin (řepa, zelí). Chov hospodářských zvířat je rozšířen o chov prasat. Lovila se zvěř a ryby, drobné ptactvo. Střední a severní Evropa se vyznačovala nedostatkem ovoce, takže hlavním zdrojem vitamínu C byla zelenina. Pro stravování byl typický nedostatek hygieny a hlavně malé zásoby, takže ke konci zimy a na začátku jara a v dobách neúrody lidé často trpěli hladem.
Výživa od starověku ….. Pěstování obilovin, luštěnin (hrách), okopaniny (řepa, zelí) Chov hospodářských zvířat (prasata) Lovení zvěře, ryb a drobného ptactva Chléb, kaše, kyselé mléko, tvaroh, smetana, máslo, sádlo Brambory, káva, kakao, čokoláda, lihoviny, tabákové výrobky Zelná a bramborová polévka
Zpestření stravy Svátečními pokrmy byly buchty, koláče a ve skromném množství maso. Jako pamlsky sloužily ořechy, sušené ovoce a med. Kořenilo se málo. Větší množství masa se snědlo pouze o zabijačkách.
Výživa 20.století V osmdesátých letech byla snaha zvýšit spotřebu hovězího masa, na úkor masa vepřového. Pokračoval pokles spotřeby konzumního mléka, ale zvyšovala se spotřeba jogurtů a sýrů. Nerozvíjela se výroba polotovarů a hotových pokrmů, hlavně pro velkou investiční náročnost. Rostla spotřeba sladkostí a jiných lahůdek a značně také vzrostl konsum alkoholu, hlavně piva. Vysoce vzrostla spotřeba vajec.
Dnešní stravování: viz další sada
Kontrolní otázky 1.Popište stručně výživu od starověku po dnešek. 2.Jmenujte některé potraviny rostlinného a živočišného původu.
Správné odpovědi 1. Obiloviny, řepa, zelí, prasata, ryby, chleba, kyselé mléko, sádlo, brambory, lihoviny, tabák, hovězí maso, jogurty. 2.Luštěniny, obiloviny, mléko, máslo, cukr, čokoláda
Použité zdroje D Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.