Projekt zdravotnictví a farmacie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Finanční možností svépomocných skupin
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
USA. Systém řízení: V USA není jedno hlavní centrum řízení. Na federální úrovni existuje několik federální úřadů a organizací. Každý stát USA má své vlastní.
Péče o zraněné živočichy ve světě Jan Plesník Konference o Národní síti záchranných stanic, Praha,
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
Politika zaměstnanosti Programové návrhy ČSSD „Nezaměstnanost je sociální zlo“ Lord Beveridge , Kulturní dům Krakov.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Financování kapitol státního rozpočtu II
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
„Novinky CzechTrade pro exportéry“ Zuzana Synková ředitelka Odboru exportních služeb Zahraniční kanceláře CzechTrade.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Etiopie, Keňa Obchodní příležitosti pro české zemědělství a potravinářství Praha, 7. dubna 2016.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Soudobý svět Ekonomický pohled
Zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce a Program B2B Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, MZV ČR,
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Obor zdravotních služeb MZ
10. seminář Zdravotnictví.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Projekt zdravotnictví a farmacie Ing. Jozef Kollár, ODEV Mgr. Rostislav Táborský, ODEV

Úvod Projekt MZV v oblasti zdravotnictví a farmacie, v první fázi vybráno 20 zemí: Afghánistán Srbsko Kosovo Mongolsko Moldavsko Bosna a Hercegovina Etiopie Gruzie Palestinská území Kambodža Ukrajina Rusko Kazachstán Bělorusko Brazílie Německo Belgie Itálie Izrael USA

Ukrajina Systém řízení: Na celostátní úrovni je koordinujícím orgánem státní správy v dané oblasti ministerstvo zdravotnictví: http://www.moz.gov.ua Pro plnění specializovaných úkolů na celostátní úrovni byly zřízeny Státní epidemiologická a sanitární služba (www.dsesu.gov.ua), Státní služba pro zdravotnické zásobování (www.diklz.gov.ua), Státní služba pro infekční a nebezpečné nemoci (www.dssz.gov.ua)

Další státní a firemní subjekty: S ohledem na vysoce specializovanou problematiku sektoru fungují v jeho rámci profesionální asociace: Asociace reproduktivní medicíny (http://www.uarm.org.ua/en) Asociace homeopatů (http://www.homeopat-ua.org/) Asociace výrobců farmaceutik (http://www.afvu.org.ua/) Asociace psychiatrů (http://upa-psychiatry.org.ua/), Asociace stomatologů (http://udenta.org.ua/), Asociace otoneurologů, otoneurochirurgů a otiatrů (http://www.otology.com.ua), Ukrajinská asociace počítačové medicíny (http://uacm.kharkov.ua).

Investice a státní zakázky: V oblasti investičních projektů v dané oblasti působí celostátní investiční agentura: www.investukraine.com Informace o tendrech (státních zakázkách) v dané oblasti je možno nalézt na stránkách: www.moz.gov.ua www.investukraine.com http://www.tender.me.gov.ua www.tendery.ua

Aktuální stav sektoru zdravotnictví a farmacie: Zdravotní systém na Ukrajině zahrnuje především státní sektor, jež s tržním podílem více než 95% dominuje. Výdaje na zdravotnický systém činí cca 3-4% HDP. Široká síť zdravotnických zařízení (cca 6/100 tis. obyvatel, z nichž je asi 1500 nemocnic s lůžkovou částí). Od 1. 1. 2013 zavedení systému licencí na dovoz léčiv. Nedostatky v legislativě a její časté změny. Nedostatečně rozvinutý soukromý sektor.

Vládní program rozvoje, reforma, financování: Pro oblast veřejného zdravotnictví byla ukrajinskou vládou schválena koncepce rozvoje, resp. program „Zdraví do roku 2020“ (usnesení vlády č. 1164 ze dne 31. 10. 2011). Byly přijaty tzv. národní investiční projekty (například program New Quality of Life zahrnuje péči a ochranu mateřství a dětí). Bližší informace lze nalézt na webové stránce investiční agentury (www.investukraine.com).

Vládní program rozvoje, reforma, financování: Systém povinného zdravotního pojištění v kombinaci s účastí pacienta. Systém kontroly kvality poskytované péče. Systém tvorby cen léků včetně státní regulace cen. Financování z mezinárodních zdrojů – EBRD a Světová banka.

Místní firmy: Kontakty na významné výrobce farmaceutických výrobků na Ukrajině je možno získat přes profesionální asociaci (http://www.afvu.org.ua/ ). Informace o výrobcích zdravotnické techniky je možno získat z webových stránek (http://www.ua-region.info/kved/Ind.33.10.1 ).

Největšími soukromými zdravotnickými zařízeními na Ukrajině jsou společnosti: Eurolab (laboratorní výzkumy, testy, diagnostika, www.eurolab.ua), Dobrobud (polyfunkční zařízení, www.med.dobrobut.com). Boris (polyfunkční zařízení, www.boris.kiev.ua), Lisod (klinika se zaměřením na onkologické nemoci, www.lissod.com.ua), Isida (gynekologické středisko, www.isida.ua), Medicom (polyfunkční zařízení, www.medikom.kiev.ua), Max-Well Biopharma (síť kardiologických středisek, www.mwax-well.com), Synevo (laboratoře, www.synevo.com.ua), Oxford Medical (polyfunkční zařízení, www.oxford-med.com.ua).

Konkurence: především firmy ze zemí SNS (zejména z Ruska), z regionu střední Evropy (ČR, Polsko, Rakousko), ze západní Evropy (Německo, Itálie, Švýcarsko, Velká Británie, Francie), ostatní (USA, J. Korea, Malajsie, Tchajwan)

Problémy a rizika: nedostatky v legislativě problémy s financováním disproporce v kvalitě poskytované péče mezi státním a soukromým sektorem nízké mzdy zdravotnického personálu včetně lékařů ve státním sektoru nedostatečné technické vybavení zdravotnických pracovišť, zejména ve sféře veřejné zdravotní péče

Výzvy a možnosti: Systém zdravotní péče a farmacie v centru pozornosti z hlediska aktuální potřeby ekonomických reforem. Potenciální potřeba náhrady zastaralé techniky a technologií včetně modernizace příslušné infrastruktury vytvářejí potenciální možnosti pro uplatnění dodávek českých firem.

Výstavy a české firmy na trhu: Mezi českými firmami již působícími na ukrajinském trhu či těmi, které projevily o něj zájem můžeme uvést například firmy: Promed, BMT, BTL, Zentiva, Spofa, Dental, Borcad, Altreva Největší mezinárodní veletrh se koná každoročně v Kyjevě PUBLIC HEALTH, s termínem konání 22. - 25. 10. 2013.