ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBEZITA.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Civilizační choroby a výživa
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Alkoholismus.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Onemocnění trávicí soustavy.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Blanka Petlánová
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod

PŘÍČINY ČASTÝCH NEINFEKČNÍCH NEMOCÍ Vznik a vývoj těchto nemocí je podmíněn, nebo výrazně ovlivněn způsobem života Rozvíjejí se obvykle poměrně dlouhou dobu od několika let a po desítky let Protože poskytují téměř výhradně obyvatele vyspělých států, hovoříme o civilizačních chorobách Tyto nemoci jsou často příčinou předčasné smrti

MEZI TYTO CHOROBY POČÍTÁME Ateroskleróza a její komplikace Vysoký krevní tlak Cukrovka Obezita Nádorová onemocnění Vředová choroba žaludku Alergická onemocnění Osteoporóza Zubní kaz a další

RIZIKOVÉ FAKTORY, které vyvolávají vznik těchto nemocí Kouření Nadměrné pití alkoholu Přejídání Nevhodné složení stravy Nevhodné stravovací návyky Nedostatek pohybu Nadměrná psychická zátěž Rizikové sexuální chování Zpravidla se skloubí několik rizikových faktorů současně

PRIMÁRNÍ PREVENCE těchto chorob Zaměřuje se na odstranění rizikových faktorů Velkým problémem je malá informovanost obyvatel o nepříznivých důsledcích nezdravého způsobu života Dalším problémem je pohodlnost a neochota starat se o své zdraví a žít zdravě Svůj díl má i klamavá reklama v oblasti potravin Toto se týká bohužel i produktů pro děti

PŘÍKLADY KLAMAVÉ REKLAMY Všechny tyto výrobky jsou propagované pro vlákninu, vysoký obsah mléka , vitamínů a ovoce Nikdo z výrobců už nepíše nic o vysokém obsahu tuků a cukrů. Pokud děti přijímají tyto potraviny často můžou trpět OBEZITOU, překyselením organismu a zubním kazem

Zdroje informací a použitá literatura: MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran. Obrázky: images.GOOGLE.COM