1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network v České republice 16. mezinárodní sympozium Inovace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Regionální rozvojová agentura Egrensis „Partnerství pro budoucnost“ Karlovy Vary konference 14. – 15. června 2005.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Enterprise Europe Network v České republice ClusterForum pro inovace 16. březen 2009 Ing. Daniela Váchová.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Krajský úřad Karlovarského kraje
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Setkání s generálními sekretáři Rady pro fondy SRR Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005

2 Aktuální úkoly regionálních rozvojových agentur a inovace Obsah Představení ČARA Spolupráce s AIP ČR Regionální inovační infrastruktura Úkoly rozvojových agentur Rozvojové bariéry

3 Představení ČARA ČARA je účelové sdružení 13 rozvojových agentur s krajskou působností, založené 19. února Její členské agentury jsou servisními organizacemi pro podporu hospodářského a sociálního rozvoje. Poslání Přispět svým organizačním a odborným potenciálem k zavedení standardních postupů, osvědčených a používaných v členských zemích EU. Podněcovat ke spolupráci rozhodující instituce z veřejného i hospodářského sektoru na národní, krajské i místní úrovni.

4 Členská základna Rozvojové agentury s krajskou působností

5 Spolupráce s AIP ČR Zahájena v r Od na smluvním základě Hlavním motivem bylo spojení úsilí a odborných kapacit k poskytování služeb v krajích. Od října 2003 vytvořena krajská zastoupení AIP ČR - Zmapování krajské inovační infrastruktury a přesvědčování institucí ke spolupráci. - Zlepšení informovanosti do krajů a zajištění zpětné vazby z krajů. - Spolupráce na aktualizaci Technologického profilu ČR. - Spolupráce na vytváření regionálních rozvojových dokumentů. - Mobilizace hlavních aktérů v krajích a motivace k podpoře inovací.

6 Spolupráce s AIP ČR Rozvojová agentura Rozvojová agentura

7 Spolupráce s AIP ČR

8 Regionální inovační infrastruktura Inovační infrastruktura - systém vztahů mezi jednotli- vými výzkumnými, vývojovými, výrobními, vzdělávacími, obchodními, poradenskými a dalšími specializovanými organizacemi vč. veřejné správy. Ochota a úroveň vzájemné spolupráce při prosazování a realizaci nových technických, hospodářských, organi- začních a sociálních řešení. Kraj bude prosperovat, pokud bude jeho inovační potenciál a infrastruktura jednotlivými aktéry intenzivně využívána ! To vyžaduje jasné odborné cíle, politickou podporu, ochotu ke spolupráci a koordinaci.

9 Rozhodujícím sektorem pro inovace je podnikatelský – jednotlivé firmy nebo jejich sdružení si podle své strategie, hospodářského stavu a situaci na trhu popř. jiných okolností rozhodují o způsobu a míře inovací. Odbornost, rozhodování a iniciativa firem je nezastu- pitelná a jen v určité míře ovlivnitelná. Významně ovlivnit zavádění inovací může vhodné podnikatelské prostředí, cílená intervence, chování a kontrola ze strany veřejné správy. Regionální inovační infrastruktura

10 Úkoly rozvojových agentur Koordinace krajských odborných skupin. Informační servis o podnikatelském, inovačním, sociálním a životním prostředí a veřejných dotacích (EU, ČR, …). Osvětová činnost a motivace ke spolupráci. Aktualizace vybraných částí Technologického profilu ČR. Iniciace zájmu o inovační podnikání a zprostředkování kontaktů na specializované instituce (AIP ČR, Společnost vědeckotechnických parků, Asociace výzkumných organizací, Společnost pro podporu transferu technologií, vysoké školy, zahraniční firn´my a sdružení …).

11 Úkoly rozvojových agentur Účast na vytváření regionálních inovačních strategií, programů a plánů a krajských koncepcí VaV. Účast na realizaci schválených inovačních dokumentů. Pořádání konferencí, seminářů, školení …. Spolupráce se specializovanými agenturami a organiza- cemi pro rozvoj podnikání ( AIP, CzechInvest, CzechTrade, CzechTourism, NARP, hospodářské a agrární komory, Sdružení průmyslu a dopravy, Sdružení podnikatelů ČR …). Prezentace a propagace firem i a sdružení v tuzemsku i zahraničí.

12 Rozvojové bariéry Bariery při realizaci inovačních strategií Současnou prioritou hospodářského rozvoje v ČR i v krajích je podpora vzniku nových pracovních míst nebo jejich udržení. Podpora inovací ke zvýšení konkurenceschopnosti, výnosů a přizpůsobení se trhu je sice politicky prokla- mována, ale už méně prakticky aplikována. Inovace jsou některými stále vnímány jako redukční faktor zaměstnanosti, přesto že udržují pracovní místa a mohou vyvolat další pracovní příležitosti.

13 Děkuji za pozornost Další informace o ČARA získáte na Přeji jménem 13 členských agentur hezký den