Finanční deriváty I. Ing. Martin Širůček, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Zahraniční obchod Platební podmínky.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Města ČR – orientace na mapě
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Téma D8 Klasifikace finančních položek.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
N_MF_B Mezinárodní finance B 4. Devizové operace
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Zápis čísla v desítkové soustavě
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Vlastnosti sčítání a odčítání
Jazyk vývojových diagramů

Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
6. Trh termínových kontraktů
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Pojmy a interpretace.
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Mezinárodní ekonomie – 2. část Kurzová politika
Finanční deriváty Zdeněk Jelínek. Finanční deriváty Finanční derivát je finanční nástroj založený na určitém finančním nástroji (podkladovém aktivu).
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Finanční deriváty II. Ing. Martin Širůček, Ph.D.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přednost početních operací
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Příklad měnového forwardu N_ MF_A zs Témata - otázky Jak vydělávají měnoví dealeři ve velkých bankách? Jaký je vztah mezi spotovým a forwardovým.
Instituce finančního trhu
Mezinárodní finance 5. Devizové operace:
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
N_MF_A Mezinárodní finance 4. Devizové operace
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční deriváty Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale právy. Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
N_MF_A Mezinárodní finance 4. Devizové operace
Finanční deriváty Jana Hnátková Jana Hnátková. Obsah Historie Historie Charakteristika Charakteristika Dělení Dělení Využití Využití Jednotlivé typy +
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
Treasury a jeho funkce v bance Brno, 8/11/2012 Ladislav Louka Head of Risk treasury CZ+SK Citibank Europe plc.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
OCEŇOVÁNÍ CENNÝCH PAPÍRŮ Přednáška č. 6
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Aktivní bankovní operace – úvěry
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
B_MFT Mezinárodní finanční trhy léto 2015 Rozsah 1/1
Úvod do finančních derivátů
Finanční trhy a cenné papíry
Garance Ing. Arnošt Klesla, Ph.D. Katedra financí (FES)
Prezentace pro přednášející
Transkript prezentace:

Finanční deriváty I. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty I.

Základní druhy finančních investičních instrumentů

spotový versus termínový obchod (resp. kontrakt) Vymezení termínových obchodů spotový versus termínový obchod (resp. kontrakt) Zdroj: Rejnuš (2010)

Vymezení termínových obchodů Zdroj: Rejnuš (2010) finanční versus komoditní deriváty

Vymezení termínových obchodů Využití termínových kontraktů: zajištění (hedging: úplný x částečný) spekulace (z důvodu pákového efektu) arbitráž Rozdíl mezi pojištěním a zajištěním

Místa obchodování termínové burzy (co se obchoduje?) OTC trhy (co se obchoduje?)

FORWARD

Forward charakteristika využití + výhody X nevýhody obchodování – dlouhá X krátká pozice podkladové aktivum - cokoliv dlouhodobé podmínky dodávek důvod využití forwardu

FORWARD Individuální dohoda o nákupu a prodeji aktiva za kurz stanovený při uzavření dohody, přičemž platba a dodání se uskuteční v dohodnutém budoucím termínu.

ochrana proti případnému růstu kurzu Nákup forwardu Kupující forwardového kontraktu se zavazuje, že ve splatnosti nakoupí aktivum za v současnosti dohodnutý kurz = DLOUHÁ (LONG) POZICE ochrana proti případnému růstu kurzu

ochrana proti případnému poklesu kurzu Prodej forwardu Prodávající forwardového kontraktu se zavazuje, že ve splatnosti prodá příslušné aktivum za v současnosti dohodnutý kurz = KRÁTKÁ (SHORT) POZICE ochrana proti případnému poklesu kurzu

Výhody a nevýhody forwardu Výhoda: lze dohodnout libovolné množství i splatnost Nevýhody: malá obchodovatelnost a likvidita, zrušení kontraktu problém, riziko protistrany

Forward Základní charakteristika Výhody x nevýhody Obchodování Dlouhá a krátká pozice Podkladová aktiva Co vše se obchoduje forwardem, aniž si to možná uvědomujeme Využití pro hedging – dodání podkladového aktiva

Forward: dlouhá pozice Zdroj: Rejnuš (2010) Termínová cena (delivery price) = 16 000 EUR Spot price v datu vypršení kontraktu = 20 000 EUR

Forward: krátká pozice Zdroj: Rejnuš (2010) „hra s nulovým součtem!“ Termínová cena (delivery price) = 16 000 EUR Spot price v datu vypršení kontraktu = 20 000 EUR

Měnový forward Podkladovým aktivem cizí měna Individuální dohoda o nákupu a prodeji cizí měny za kurz stanovený při uzavření dohody, přičemž platba a dodání se uskuteční v dohodnutém budoucím termínu

Nákup měnového forwardu Kupující forwardového kontraktu se zavazuje, že ve splatnosti nakoupí příslušnou cizí měnu za v současnosti dohodnutý kurz. Ochrana proti případnému zhodnocení zahraniční měny (tzn. znehodnocení domácí měny).

Prodej měnového forwardu Prodávající forwardového kontraktu se zavazuje, že ve splatnosti prodá příslušnou cizí měnu za v současnosti dohodnutý kurz. Ochrana proti případnému znehodnocení zahraniční měny (tzn. zhodnocení domácí měny).

Stanovení forwardového kurzu Více viz videokurz Finanční matematika, díl Měnové kurzy

Úrokové forwardové kontrakty forward-forward kontrakty (FF, forwadové termínové depozitum) foward rate agreement (FRA, dohoda o forwardové sazbě, stručněji úrokový forward)

Forward-forward kontrakt vypůjčení (přijaté termínové depozitum) nebo půjčení peněžních prostředků (poskytnuté termínové depozitum) na období, které začíná v budoucnu, a to za úrokovou sazbu, která se sjedná předem v době uzavření kontraktu (forwardová sazba). zafixování úrokové míru depozita nebo půjčky začínající v čase T1 a končící v čase T2 v budoucnu.

FF dohody se uzavírají například „ve třech na sedm“(3x7), což znamená, že počátek úrokového období je za tři měsíce a úrokové období trvá další čtyři měsíce.

Výpočet forwardové úrokové sazby výnosové křivky spotová forwardová

Forward Rate Agreement: FRA depozitum pod FRA je pouze pomyslné, reálně se výměna neuskuteční vyrovnávací platba advanced settled FRA – na začátku období FRA settled in arrears – na konci období

FRA depozitum (NH) pouze pomyslné, výměna se neuskutečňuje pouze výměna úrokových plateb, resp. vyrovnávací platby advacended settled FRA – na začátku období FRA settled in arrears – na konci období referenční úroková sazba FRA sazba FRA období (úrokové období) počátek úrokového období v budoucnu (T1) NH

Forward Rate Agreement

Forward Rate Agreement

Zajištění s využitím FRA Rozdíl oproti Forward-forward kontrakt

FUTURES

Futures Rozdíly oproti forward Principy obchodování Pákový efekt

Na čem je závislá cena futures kontraktu (termínová cena)? Zdroj: Rejnuš (2010) Na čem je závislá cena futures kontraktu (termínová cena)?

Futures kontrakty s odlišnou expirací Zdroj: Rejnuš (2010) Futures kontrakty s odlišnou expirací

SWAP

SWAP Termínová smlouva, kde se dva ekonomické subjekty vzájemně zavazují vyměnit si mezi sebou buď dohodnutá předmětná aktiva, nebo finanční toky za předem „pevně“ stanovených podmínek.

Swapové kontrakty Pouze smluvně (tzv. swapové domy – swap house) – OTC trhy.

SWAPY Devizové swapy (FX-swap) Měnové swapy (currency swap) Smluvně sjednaná směna předem stanoveného cash flow mezi dvěma subjekty v určitých termínech v budoucnosti Devizové swapy (FX-swap) Měnové swapy (currency swap) Úrokové swapy (interest rate swap)

Úrokové swapy Zdroj: Rejnuš (2010)

Úrokový swap: příklad Náklady z emitovaných obligací = 8 % p.a. Výnosy z poskytnutých úvěrů = LIBOR + 2,5 p.b. Nominální hodnota = 100 mil. EUR

Úrokový swap: příklad Swapový partner má buď nižší averzi k riziku, nebo potřebuje zajistit opačně. Dohoda zní: Swapový partner => banka: 7,5 % p.a. Banka => swapový partner: LIBOR + 1 % p.a.

Devizové swapy (FX-swap) Spot-forward Nákup (prodej) měny A za měnu B při promptním kurzu, v budoucnu zpětný prodej (nákup) za dnes kotovaný forwardový kurz. Forward-forward Stejný princip, delší doba od sjednání k 1.plnění., kombinace 2 „obrácených forwardů“ Krátkodobé a jednorázové

Měnové swapy (currency swap) Dlouhodobé a „opakující se“ Konverze pravidelných plateb v jedné měně do pravidelných plateb v jiné měně. Výměna jistin, i výměna vícekrát se opakujících úrokových plateb

Měnové swapy Zdroj: Rejnuš (2010)

strana 43 Děkuji za pozornost.