Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR Daňové, zdravotnické a penzijní reformy, euro aj. významné faktory ovlivňující konkurenceschopnost českých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Řešení problematiky nezaměstnanosti Ing. Jiří Paroubek předseda strany.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Bankovky Bankovka, neboli cenný papír s určitou peněžní částkou je bezúročný platební prostředek, vydávaný centrální bankou.
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Nástroje finančního trhu
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Hospodářská politika státu
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Vypracoval: Štěpán Bill
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Světové hospodářství.
Světová hospodářská krize
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Integrační procesy v ekonomice
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
„ JAK HLUBOKO ZAS Á HNE FINANČN Í KRIZE ČESKOU REPUBLIKU? “ středa 5. listopadu od v Hotelu Hilton Prague Old Town, Praha 1 Jan Mládek předseda družstva.
EVROPSKÉ ODBORY A GLOBÁLNÍ FINANČNÍ KRIZE Seminář FONTES RERUM Novotného lávka 21. října 2008.
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
FONTES RERUM Družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia
Spolupracovat a společně překonat těžké období. 1.Vliv mezinárodní finanční krize na čínské hospodářství Mezinárodnífinančníkrize Zpomalení světové ekonomiky.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Organizace a řízení nadnárodních společností
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Česká měnová krize 1997 aneb bitva o českou korunu.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Měnový kurz.
13. Mezinárodní finanční trhy a euro
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Světová hospodářská krize
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Struktura finančního trhu
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Velká hospodářská krize
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR Daňové, zdravotnické a penzijní reformy, euro aj. významné faktory ovlivňující konkurenceschopnost českých a moravských podniků ve světle současné světové finanční krize Jan Mládek družstvo FONTES RERUM a Masarykova dělnická akademie

Finanční krize vznikla v USA v roce 2007 USA v minulosti byly schopny vyhnout se krizím. Ty byly na „emerging markets“. TEĎ JE TO JINÉ!!! V USA od 1. ledna 2008 Do počátku října držitelé cenných papírů přišli o USD Pokles z 20 biliónů na 12 biliónů USD

Některé příčiny krize: Dlouhodobý život na dluh v USA Hypotéka = spotřebitelský úvěr ?! Finanční inovace – perverzního typu Měnová politika FEDu –procyklická Nedostatek regulace

V USA dokázali neuvěřitelné věci: Ze seriózního bankovního podnikání v hypotékách udělali „CASINO BUSSINES“ Podařilo se jim zbankrovat i obrovskou pojišťovnu AIG American International Group, Inc.

Konec jedné formy kapitalismu Kapitalismus ve své neoliberální formě, postavený na Washingtonském konsensu, investičních bankách, chamtivosti a naivní víře v autoregulaci skončil. Softpower USA podlomena, vývoz modelu již jen silou Selhání IMF, WB a možná i OECD

Nezůstane na kameni kámen Nová verse tržní ekonomiky: více regulace posílení úlohy státu porýnský kapitalismus ? sociální-tržní hospodářství ?

A co Česká republika? Krize dorazila se silnou korunou. Z posílení o 20% se mnozí radovali. Krátkozrace Vláda dlouho popírala vůbec existenci problému – změna až po prohraných volbách Mohla do dělat protože bankovní sektor je stabilní

3 důvody stability českých bank I. Kolem roku 2000 byla provedena privatizace a sanace českého bankovního sektoru. Dluhy z období let devadesátých, období bankovního socialismu, byly převedeny na stát. Bilance bank byly vyčištěny a bankéři dosud nezapomněli na lekce z oné doby. Dluhy za bankovní socialismus ovšem dlouhá léta zatěžovaly české veřejné finance.

3 důvody stability českých bank II. Rozvoj poskytování hypoték se v České republice nedostal, problémovým skupinám s nízkými příjmy. V České republice má hypotéku pouze 18% domácností, což velmi málo oproti USA, kde ji má 98% domácností. Je ovšem více než pravděpodobné, že pokud by čeští bankéři dostali dost času, dopracovali by se během let i k oněm polozaměstnaným příjemcům hypoték. Nyní je šance, pokud se poučí z americké krize, že se k nim nedostanou nikdy.

3 důvody stability českých bank III. Privatizace bank způsobila, že většina českých bank je vlastněna velkými bankami ze Západní Evropy. Centrály těchto bank nepustily domácí bankéře k obchodování s deriváty. Tento „výnosný obchod“ si ponechaly v centrálách a tam také realizovaly ztráty z obchodování s deriváty.

Světová finanční krize v ČR Vliv světové finanční krize v ČR dovozem Likvidace zbytků textilního průmyslu bankroty v průmyslu sklářském a porcelánovém potíže v automobilovém průmyslu

Prognóza Čeká nás v lepším případě 7 hubených let v tom horším VELKÁ DEPRESE

Co dělat v České republice: daně 1.Zastavit snižování daňové kvóty – nejsou na tom nejlépe země, které mají nejnižší daně, ale země, které za tyto daně vytvoří sociální kohezi, vzdělanou pracovní sílu a kvalitní infrastrukturu. A V NESPOSLEDNI RADE JE TŘEBA VYBÍRAT VÍCE PENEZ OD DANOVYPOPLATNIKU NA OBCASNA SELHÁNÍ TRHU !!!!

Co dělat v České republice: daně 2. Obnovit progresivní zdanění FO: 10%, 20%, 30% 3. Není možné dvacet let provozovat volnou hru tržních sil a když selže tak si to nechat zaplatit státem. (Všude Šábes a kolem pátek) 4. Ve světovém měřítku je nutno začít mluvit o Tobinově dani. Vznikající fond na základě kapitálových transferů by byl používán na řešení finančních krizí.

Zastavit experiment s privatizací penzijního systému Světová finanční krize ukusuje z (nejen) z amerických penzí. Podniky AAA již nejsou blue chips Ratingy zpochybněny Nejlepší řešení zachování průběžného systému financování důchodů – parametrické změny Nedá se rozkrást

Sociální pojištění a penze Nedá se vytunelovat ani správci fondu, ani státem když nemá peníze (Argentina) Snižování sociálního také špatný nápad – potřeba zastavit Třetí pilíř ponechat na státních obligací OECD (90%) I to může být riziko - Island

Zdravotnictví Udržet páteřní síť neziskovou Nezisková nemocnice v každém okrese Jistotu pro občany Nutno ovšem zlepšit řízení nemocnic a vůbec zdravotní péče

Co dělat v ČR: Euro Euro prochází testem, který se přál pan president Pro ČR to znamená pokračovat dále. Od vstupu do ERM II jsme nejméně 2 roky Od vstupu do eurozóny jsme 4 roky. Do té doby bude jednoznačně jasné zda je euro životaschopný projekt