Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„ JAK HLUBOKO ZAS Á HNE FINANČN Í KRIZE ČESKOU REPUBLIKU? “ středa 5. listopadu od 17.00 v Hotelu Hilton Prague Old Town, Praha 1 Jan Mládek předseda družstva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„ JAK HLUBOKO ZAS Á HNE FINANČN Í KRIZE ČESKOU REPUBLIKU? “ středa 5. listopadu od 17.00 v Hotelu Hilton Prague Old Town, Praha 1 Jan Mládek předseda družstva."— Transkript prezentace:

1 „ JAK HLUBOKO ZAS Á HNE FINANČN Í KRIZE ČESKOU REPUBLIKU? “ středa 5. listopadu od 17.00 v Hotelu Hilton Prague Old Town, Praha 1 Jan Mládek předseda družstva FONTES RERUM a ředitel Masarykova dělnická akademie

2 Přání MF a ČNB Přeji MF a ČNB, aby nemusely znárodňovat banky (dělat nucené správy), poskytovat státní záruky za bankovní aktiva. (nejen kvůli parlamentním vyšetřovacím komisím) Je reálná šance, že finanční sektor nebude dodatečný zdrojem problémů pro ČR. O to větší bude dopad na reálnou ekonomiku skrze exportní trhy.

3 4 důvody stability českých bank I. Menšinová vláda ČSSD kolem roku 2000 provedla privatizaci a sanaci českého bankovního sektoru. Dluhy z období let devadesátých, období bankovního socialismu, byly převedeny na stát. Bilance bank byly vyčištěny a bankéři dosud nezapomněli na lekce z oné doby. Dluhy za bankovní socialismus ovšem dlouhá léta zatěžovaly české veřejné finance.

4 4 důvody stability českých bank II. Rozvoj poskytování hypoték se v České republice nedostal, problémovým skupinám s nízkými příjmy. V České republice má hypotéku pouze 18% domácností, což velmi málo oproti USA, kde ji má 98% domácností. Je ovšem více než pravděpodobné, že pokud by čeští bankéři dostali dost času, dopracovali by se během 10-15 let i k oněm polozaměstnaným příjemcům hypoték.

5 4 důvody stability českých bank III. Privatizace bank způsobila, že většina českých bank je vlastněna velkými bankami ze Západní Evropy. Centrály těchto bank nepustily domácí bankéře k obchodování s deriváty. Tento „výnosný obchod“ si ponechaly v centrálách a tam také realizovaly ztráty z obchodování s deriváty.

6 4 důvody stability českých bank České obyvatelstvo přes masivní reklamní kampaně, že žít na dluh je skvělé, neztratilo sklon ke spoření a české banky nejsou závislé na cizích zdrojích PŘESTO JE TŘEBA SE MODLIT: 1.ZA TO ABY SE V ČESKÝCH BANKÁCH NENAŠLY TOXICKÁ AKTIVA 2.ZA MATKY ČESKÝCH BANK, BÝT VLÍDNÝ NA EUROZÓNU A PODPOROVAT JEJICH BAIL-OUTY

7 Ekonomové: posedlost teorií racionálních očekávání Nedá se kvůli tomu mluvit o problémech: Příklad: Jaký bude hospodářský růst v roce 2009: 1.Vláda 3,7 – tomu nikdo nevěří 2.Analytici 2-3% - opožděná absorpce špatných zpráv 3.0-2% špatná zpráva 4.Pokles HDP – zlý sen

8 Na prognóze závisí co dělat 1.Má pravdu vláda – růst nad 3% je možné dělat nic 2.Mají pravdu analytici (2-3%) – adekvátní opatření: balíček pana ministra Kalouska 3.Špatná zpráva (0-2%) – obnovit investiční pobídky, aktivní politika zaměstnanosti 4.Zlý sen (záporný růst) – mimořádná opatření

9 Co dělat v České republice: daně 1.Zastavit snižování daňové kvóty – nejsou na tom nejlépe země, které mají nejnižší daně, ale země, které za tyto daně vytvoří sociální kohezi, vzdělanou pracovní sílu a kvalitní infrastrukturu. A V NESPOSLEDNI RADE JE TŘEBA VYBÍRAT VÍCE PENEZ OD DANOVYPOPLATNIKU NA OBCASNA SELHÁNÍ TRHU !!!!

10 Co dělat v České republice: daně 2. Obnovit progresivní zdanění FO: 10%, 20%, 30% 3. Není možné dvacet let provozovat volnou hru tržních sil a když selže tak si to nechat zaplatit státem. (Všude Šábes a kolem pátek) 4. Ve světovém měřítku je nutno začít mluvit o Tobinově dani. Vznikající fond na základě kapitálových transferů by byl používán na řešení finančních krizí.

11 Zastavit experiment s privatizací penzijního systému Světová finanční krize ukusuje z (nejen) z amerických penzí. Podniky AAA již nejsou blue chips Ratingy zpochybněny Nejlepší řešení zachování průběžného systému financování důchodů – parametrické změny Nedá se rozkrást

12 Sociální pojištění a penze Nedá se vytunelovat ani správci fondu, ani státem když nemá peníze (Argentina) Snižování sociálního také špatný nápad – potřeba zastavit Třetí pilíř ponechat na státních obligací OECD (90%) I to může být riziko - Island


Stáhnout ppt "„ JAK HLUBOKO ZAS Á HNE FINANČN Í KRIZE ČESKOU REPUBLIKU? “ středa 5. listopadu od 17.00 v Hotelu Hilton Prague Old Town, Praha 1 Jan Mládek předseda družstva."

Podobné prezentace


Reklamy Google