Měsíc Lukáš Poledník KVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Planeta Země.
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Fáze Měsíce.
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Zatmění Slunce a Měsíce
Planeta Země.
PLANETA ZEMĚ.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Planeta Země.
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Sluneční soustava a Měsíc
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Měsíc Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Registrační číslo projektu
ZEMĚ a MĚSÍC.
Slapy Amálie Knotová 1.B.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Měsíc Iva Ouhelová.
Měsíc - - přirozená družice Země
M ě s í c.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
KMT/ASTR1 – Astronomie pro 1. stupeň ZŠ
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
SLUNCE.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Měsíc a jeho pohyby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Měsíc Lukáš Poledník KVA

Měsíc Je jediná přirozená družice, obíhající Zemi, básnicky také nazýván Luna Charakteristika Měsíce : menší chladné těleso bez vlastního zdroje energie Střední vzdálenost Měsíce od Země je 384 403 km = cca 0,0026 ± 0,0001 AU ( ± 1,3 světelných sekund) Měsíční rovníkový průměr činí 3 476 km Měsíc se v mnohém podobá planetám, je tedy podobný Zemi (chemické prvky Měsíce jsou tytéž jako na Zemi), ale neobíhá kolem Slunce jako ostatní planety Jako první lidé na Měsíci roku 1969 přistáli Neil Armstrong  a Edwin Aldrin v rámci vesmírného programu Apollo 

Oběh Měsíc vykoná kompletní oběh kolem Země jednou za 29 a jednu polovinu dne Gravitační přitažlivost, kterou Měsíc ovlivňuje Zemi, je příčinou slapových jevů, které jsou nejlépe pozorovatelné na střídání mořského přílivu a odlivu

Rotace Měsíc vykonává tzv. vázanou rotaci Vázaná rotace, též synchronní rotace je dynamický stav, při kterém se menší těleso obíhající kolem centrálního tělesa k centrálnímu tělesu otáčí stále stejnou polokoulí, jinými slovy, když se doba rotace menšího tělesa kolem osy právě rovná době jeho oběhu kolem centrálního tělesa. V důsledku toho vidíme stále stejnou stranu Měsíce Odvrácená strana Měsíce byla zcela neznámá až do průletu sovětské sondy Luna 3 v roce 1959

Měsíční fáze 2.Dorůstající srpek : Zvětšuje se jeho osvětlená část. 3.První čtvrť : Měsíc má tvar písmene D - tedy dorůstá. 4.Dorůstající Měsíc : Poslední fáze před úplňkem. 5.Úplněk : Zhruba čtrnáct dní po novu se dostane do fáze úplňku. Měsíc je v opozici se Sluncem, čili stojí na obloze přímo naproti Slunci. Měsíční cyklus se v tuto chvíli dostává do své druhé poloviny.  6.Couvající Měsíc : po úplňku se Osvětlená část Měsíce zmenšuje. 7.Poslední čtvrť : Měsíc má tvar písmene C – tedy couvá. 8.Ubývající srpek : Poslední fáze před Novem. Poslední část cyklu než se začne opakovat. 1.Nov : Měsíc se nachází mezi námi a Sluncem. Jeho osvětlená polokoule v té době míří od Země, takže při pohledu z povrchu naší planety je Měsíc neviditelný.

Úplněk Úplněk není pouze astronomický jev, ale může mít vliv na lidi a zvířata. Někteří lidé tvrdí, že v době úplňku nemůžou spát. Podle statistiky jsou v době úplňku agresivnější zvířata, kdy přibývají zranění způsobené zvířaty. Souvislost s náměsíčností a úplňkem není potvrzena. Podle některých vědců náměsíčnost s Měsícem nesouvisí. Naopak je viditelná vazba mezi Měsícem a infarkty.

Zatmění Slunce Jde o jev, který nastává, když jsou Slunce, Měsíc a Země v jedné přímce Sluneční zatmění mohou nastat, jen pokud je Měsíc v novu Protože se vzdálenost mezi Měsícem a Zemí během času velmi pomalu zvětšuje, úhlový průměr Měsíce se zmenšuje. To znamená, že před několika milióny let při slunečním zatmění Měsíc Slunce vždycky úplně zakryl a nemohlo nastat žádné prstencové zatmění. Na druhou stranu, za několik miliónů let už nebude Měsíc schopen Slunce úplně zakrýt a žádná úplná zatmění už nebudou nastávat. Známé druhy zatmění Slunce : úplné, prstencové, částečné a kombinované

Úplné zatmění Úplné zatmění Částečné zatmění Prstencové zatmění

Zatmění Měsíce Je jev, kdy měsíční kotouč je zastíněn Zemí. Nastává při úplňku, pokud se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce. Jde o běžněji pozorovatelný jev než zatmění Slunce, kdy dochází k zastínění části zemského povrchu Měsícem. Zatmění Měsíce nastává přibližně dvakrát až třikrát do roka. I při úplném zatmění je Měsíc vidět. Paprsky ohnuté v atmosféře Měsíc osvětlí natolik, že je stále slabě vidět. Protože nejvíce se láme červené světlo, má Měsíc při zatmění narudlou barvu. 3 druhy zatmění Měsíce Polostínové Částečné Úplné

Úplné zatmění Částečné zatmění Polostínové zatmění

Děkuji za pozornost Lukáš Poledník