Jana Horáková, Radek Jareš – F4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Advertisements

Svět techniky a já Petra Hrňová.
VĚZNICE A VĚZNI V ČESKÉ REPUBLICE Křečková Magdalena, 2.A.
Zánik trestů a ochranných opatření
1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství.
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
JUDr. Martina Burachovičová
Základní principy a vybrané instituty středověkého trestního práva
Chetitské trestní právo
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_16.
Trestní právo Trestné činy proti majetku
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Základní registr obyvatel
Současná česká a světová literatura
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
AMERIKANIZACE.
ŠARÍA.
Osvícenství.
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
„Ve svazku s ďáblem“ Čarodějnické blouznění v 16. a 17. století.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
KYBERSTALKING Kyberstalking se odvozuje od pojmu stalking (česky „stopování“, „lovení“). Volně se toto slovo vykládá jako pronásledování, opakované a stupňující.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Aneb jak ho vnímají různé státy, náboženství, historie trestu smrti a jak je vnímán dnes.
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Moc soudní Pavel Šuranský.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Trest smrti.
Pojetí pravdy u pragmatiků
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Albert Camus Barbora Vaňková.
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ____________________________________________________________________________.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ÚSTAVA.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŘÍMSKÉ HRY Vypracovaly: Světlana Moravčíková, Lucie Zetková, 2. A.
Tresty a ochranná opatření
Název prezentace v zápatí1 Může být Rusko demokratické? Mgr. Josef Šaur.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
Trest odnětí svobody a jeho výkon
TREST SMRTI Ing. Lenka Dobešová-SŠDOS- Právo, Právní nauka.
Trest smrti Ondřej Špiřík 4.A Střední škola KNIH.
VĚZEŇSTVÍ A VAZEBNICTVÍ Vypracovala: Kristýna Kučerová, 2. C.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M-1-019
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Stát Definice, funkce, typy.
POLITICKÉ PROCESY V 50. LETECH
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Lidská práva Leden 2016.
Transkript prezentace:

Jana Horáková, Radek Jareš – F4. Trest smrti Jana Horáková, Radek Jareš – F4.

Dějiny trestu smrti ve světě trest smrti byl nejvyšším trestem po tisíciletí na počátku osobní msta upevňování státní moci trest smrti byl poprvé krátkodobě zrušen už v antickém Římě a v Číně myšlenka zakázat trest smrti začala prosazovat až koncem 18. století prvním státem, který zrušil trest smrti, se stalo Toskánsko ( 1786)

Druhy trestů v historii Ukamenování Ubití – bičem Rozpárání břicha Pohřbení za živa Udušení plátem zlata Volný pád Umučení šípy a probodnutí Půst Utopení Stažení kůže Koňská spravedlnost Lámání kolem Elektrické křeslo

Kde se dnes vykonávají popravy??? modrá: zrušen pro všechny delikty světle modrá: zrušen pro normální delikty (avšak jen mimo válečného stavu) zelená: nezrušen, ale za posledních 10 let nebyl uplatněn oranžová: je uplatňován proti dospělým červená: je uplatňován i proti mladistvým

Současný stav evropská tradice vnímá trest jako výchovný prostředek k napravení odsouzeného americké pojetí práva dává trestu význam odplaty ( malá pravděpodobnost zrušení trestu) 88 zemínemá trest smrti 11 zemí, které mají trest smrti jen ve výjimečných stavech 29 zemí, které trest smrti v trestním řádu mají, ale za posledních 10 let neprovedly žádnou popravu 69 zemí, které trest smrti využívají- většinou za vraždy v roce 2005 bylo ve 22 zemích popraveno 2148 lidí, z toho naprostou většinu v Číně, Iránu, Saúdské Arábii a USA. V USA od roku 1976 bylo vykonáno více než 1000 rozsudků smrti (nejvíce ve státě Texas - přes 400) Podle posledního průzkumu se 57 % občanů ČR vyslovilo pro existenci trestu smrti, proti je 30 % a 13 %

Dnešní popravy Smrtící injekce Plynová komora Elektrické křeslo Zastřelení popravčí četou Oběšení Setnutí hlavy (gilotina) Existuje mnoho dalších způsobů trestu smrti. Obvykle se jedná o historické způsoby: ukřižování, ukamenování, estrapáda, rozdupání slonem, upálení, stětí mečem a mnohé další. Některé z těchto historických způsobů jsou ale stále v některých zemích uplatňovány (např. ukamenování v Íránu, stětí mečem v Saúdské Arábii).

Spory Pro Proti jedná se o odstrašení ostatních případných pachatelů zabránění recidivy (popravený zločinec byl zaručeně zneškodněn) či je to jistá pojistka, aby recidiva vůbec nenastala, ekvivalentní odplata není možné ignorovat veřejné mínění, které bývá povětšinou přikloněno k trestu smrti, praktičnost trestu smrti (věznění vrahů je drahé, trest smrti je levnější); popravený už nepředstavuje hrozbu může po případném propuštění svůj čin opakovat, může být hrozbou pro ostrahu věznice, může být hrozbou v případě, že by uprchl, může mít přátele, kteří ho budou chtít osvobodit prostřednictvím napadení věznice nebo výměnou za rukojmí Proti trest smrti je nemorální hrozba justičního omylu jedná se o pouhý akt msty (zločincův trest smrti hraje jen určitou společenskou funkci, jelikož dle statistik je popravena pouze část vrahů), neexistuje studie, jež by prokázala odstrašující účinek trestu smrti odpůrci trestu smrti oponují i vysokými finančními náklady institutu trestu smrti (především v demokratických státech), možná diskriminace (dle statistik bývá trest smrti uplatňován častěji vůči náboženským a etnickým minoritám a vůči chudým, kteří nemají peníze na dobré právníky).

Pokud nemůžeš život dát, tak ho neber !!!! Osobní názor Pokud nemůžeš život dát, tak ho neber !!!!

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Trest_smrti http://lauratiffani.bloguje.cz/tema-3-historie-trestu-smrti.php