Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
Aktuální problémy EU.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June „Reformovat rozpočet, změnit Evropu“
Nástroj změny v místním prostředí
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Základní škola Evropské unie
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Zobrazování politiky (a političek) v médiích Ústí nad Labem, Jana Smiggels Kavková, M.A. o. s. Fórum 50 %
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 –40_ slozeni_obyvatelstva
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2013 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Veřejné mínění a export PRŮZKUM VNÍMÁNÍ PRŮMYSLU GLOBÁLNÍ PRŮZKUM DŮVĚRY.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Integrační procesy v ekonomice
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social EUROBAROMETR 69 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2008 ZVEŘEJNĚNÍ NÁRODNÍ ZPRÁVY HLAVNÍ.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Průzkum společnosti Ernst & Young mapuje společné podnikatelské znaky, ale i aktuální problémy.
Tato prezentace byla vytvořena
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
EuPIA Printing Ink Market Statistics Q EuPIA statistika trhu s tiskovými barvami První kvartál roku 2009.
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Obyvatelstvo ČR
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Transkript prezentace:

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ NÁRODNÍ ZPRÁVY HLAVNÍ VÝSLEDKY ČESKÁ REPUBLIKA Zastoupení Evropské komise v České republice

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Eurobarometr – Jaro 2009  Eurobarometr shromažďuje názory o národních i evropských záležitostech v členských a kandidátských zemích Evropské unie a dvakrát ročně je zveřejňuje formou národních zpráv.  Sběr dat v České republice probíhal od 13. do 26. června Na otázky Eurobarometru odpovědělo 1094 respondentů.  Názory české veřejnosti jsou porovnávány s výsledky předchozích vln Eurobarometru, s výsledky za jednotlivé země a také s průměrnými hodnotami ve 27 členských státech EU, „starých“ členských zemích EU15 a „nových“ členských zemích NČZ12.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Hodnocení hospodářské situace ČR  Hodnocení ekonomické situace i situace zaměstnanosti se od podzimu 2008 výrazně zhoršilo a je jasně negativní.  Výsledky jsou srovnatelné se zbytkem EU, avšak zhoršení je v ČR výraznější.  Podobně negativně je hodnocena i evropská a světová ekonomika.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Porovnání hodnocení obecné a osobní situace  Zatímco hodnocení obecné hospodářské situace je kritické, hodnocení osobní finanční a pracovní situace je poměrně dobré.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Očekávání do budoucnosti  Lidé v Česku se nejvíce obávají zhoršení situace zaměstnanosti.  O vlastní finanční situaci nebo situaci v zaměstnání však takový strach nemají.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Očekávání vývoje ekonomické situace  Očekávání ekonomického vývoje na následující rok jsou pesimistick á.  Oč ekávání lidí u nás i v dalších nových členských zemích horší než na západě. Tam panuje větší optimismus.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Problémy, kterým čelí Česká republika  Za největší problémy ČR lidé považují nezaměstnanost a ekonomickou situaci.  Tyto oblasti jsou označovány za nejvíce problematické v celé EU.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Hodnocení členství v EU  Pro většinu lidí je naše členství v EU výhodné (63%), Opačný názor zastává 29%.  42% občanů uvádí, že je naše členství dobrou věcí, za špatnou věc je považuje 13%.  Zastoupení názoru, že členství v EU je dobrá věc, v posledních 3 letech klesá.  Pravicoví voliči hodnotí členství naší země v EU lépe než příznivci levice.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Asociace spojené s EU  V České republice i Evropské unii si lidé EU spojují nejčastěji se svobodu cestování, studia i práce kdekoli v Unii.  Oproti podzimu 2008 ubylo lidí, kteří si EU spojují s ekonomickou prosperitou, a naopak přibylo těch, kteří v EU vidí nezaměstnanost.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Důvěra v politické instituce ČR  Češi mají slabou důvěru v národní politické instituce. Vládě v červnu důvěřovalo 28% populace, parlamentu 20%. V EU je to průměrně třetina populace.  Nízká důvěra v národní politické instituce je typická pro postkomunistické země (výjimkami jsou Slovensko a Estonsko).  Oproti předchozím několika šetřením letos důvěra ve vládu a parlament mírně vzrostla.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Důvěra v instituce Evropské unie  Ve srovnání s nízkou důvěrou obyvatel ČR k národním politickým institucím je důvěra institucím EU výrazně vyšší.  Důvěra v EU, Evropský parlament i Evropskou komisi v ČR převažuje.  Projevují se značné rozdíly mezi starými a novými členskými státy. Lidé v EU 15 věří více vlastním politickým institucím a méně EU, v zemích NČZ 12 je tomu naopak.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Názory na fungování EU  Mírná většina lidí u nás podporuje měnovou unii se společnou měnou eurem (51% pro : 45% proti). Češi patří k vlažnějším příznivcům, v EU je poměr 61% : 33%.  Rozšiřování EU o další země v příštích letech je v Česku podporováno. Souhlasí s ním 54% lidí a 39% je proti.  Rozšiřování Unie je většinově schvalováno v nových členských státech (64% : 21%). V zemích EU 15 má veřejnost k přijímání dalších členů do Unie negativní postoj, odpůrci tam převažují v poměru 52% : 38%.  Model vícerychlostní evropské integrace, tedy situace, kdy je rychlost budování Evropy odlišná v různých zemích, je v České republice i v EU převážně odmítán.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Priority EU  Největší část lidí v České republice by si přála, aby se EU zaměřila na ekonomické (45%) a sociální otázky (43%).

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Evropská identita  Nejdůležitějším základem evropské identity jsou pro obyvatele ČR i EU demokratické hodnoty.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Imigrace a etnické menšiny  Češi jsou k imigrantům v evropském srovnání poměrně nepřátelsky naladění.

Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71/ JARO 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Dotazy k národní zprávě Eurobarometr 71  V případě dotazů ohledně národní zprávy se prosím obracejte na Zastoupení Evropské komise v České republice na adresu