řecky: „Černé ostrovy“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_03 Asie - povrch
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
AFRIKA Geografická poloha.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Geografická charakteristika
AMERIKA.
IRSKO Robin Plch 8.A
(Francouzská Polynésie)
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
AMERIKA.
Opakování Austrálie.
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU.
Oceánie Mgr. Petr Krákík.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Portugalsko Info a obrázky.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
AUSTRÁLIE.
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
AUSTRÁLIE + OCEÁNIE Klima a vodstvo
Velká Británie (Great Britain).
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Austrálie.
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
OCEÁNIE.
Registrační číslo projektu
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Afrika – poloha, rozloha
OCEÁNIE.
Oceánie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Oceánie.
Vanuatu a Šalamounovy ostrovy.
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
Kuba.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Austrálie původní obyvatel Sydney.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
OCEÁNIE.  Oceánii tvoří přibližně 1500 ostrovů v …………. oceánu  Rozloha: 0,8 mil km 2  Leží v …………… a …………………… podnebném pásu s vydatnými srážkami tropickém.
PODNEBÍ AUSTRÁLIE.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Austrálie (Rudý kontinent)
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
INDONÉSIE.
Republika Fidžijské ostrovy (Fidži)
NOVÝ ZÉLAND Rozloha: km2 Počet obyvatel: 4 mil.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Karibik Karibik je region v nejjižnější části Severní Ameriky.
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Oceány.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Melanésie
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

řecky: „Černé ostrovy“ Melanésie řecky: „Černé ostrovy“

Melanésie Melanésie je část Oceánie na jihozápadě Tichého oceánu,severně a severovýchodně od Austrálie. Melanésie není samostatný stát. Jedná se o uskupení ostrovů ležících od Timoru na východ.

Součástí Melanésie jsou následující ostrovy a skupiny ostrovů: Bismarckovo souostroví Fidži Nová Kaledonie Nová Guinea Moluky Šalamounovy ostrovy Ostrovy Torresova průlivu Vanuatu

Za součást Melanésie také bývají považovány: Flores Nauru Sumba Timor Tonga I další ostrovy na západ Nové Guinei, jako například Halmahera, Alor a Pantar, se někdy považují za součást Melanésie.

Hospodářství a Historie Tropické zemědělství, lov ryb a perel. Těžba ropy, zlata, rud mědi, niklu a kobaltu. Historie osídlení nejasná, dodnes velká etnická pestrost obyvatelstva. V 16. – 19. stol. byly ostrovy Melanésie postupně objevovány Evropany. Za 2. světové války boje mezi Japonskem a USA

Obyvatelé Původ obyvatelstva Melanésie Nacházejí se zde dvě významné skupiny obyvatel. Papuánci– termín z malajského označení pro člověka s kudrnatými vlasy. Jedná se o nejstarší skupinu Oceánii osídlivší. Druhá skupina ve vnitrozemí Nové Guineje tzv. Negritové – což jest ovšem označení chybné. Praví Negritové jsou lidmi malého vzrůstu v jihovýchodní Asii podobni Pigmejcům africkým (výška cca 150 cm). Melanésané – lidé odlišní vzhledově i kulturně; mají též jiný jazyk.

Mapa MELANÉZIE Velká Útesová bariéra

Šalamounovy ostrovy Šalamounovy ostrovy leží v západní části Tichého oceánu severovýchodně od Austrálie. Povrch ostrovů je převážně hornatý, podnebí je tu horké rovníkové s vydatnými srážkami. Rostou tu vlhké deštné pralesy s hustým podrostem. Ostrovy jsou obklopeny korálovými útesy. Jedná se o rozvojový stát s řídkou dopravní sítí. Na západ od ostrovů se rozkládá Šalamounovo moře. Hlavní město:Honiara Rozloha: 28 450 km² Nejvyšší bod:Mount Makarakomburu Jazyk: Angličtina (úřední) melanéština, polynéština

Fidži Fidži je osamocené souostroví 322 ostrovů vulkanického nebo korálového původu ležících v tropickém pásmu v Tichém oceánu. Leží asi 1000 km východně od Nové Kaledonie. Ostrovy jsou hornaté. Nejvyšší horou je vyhaslá sopka Tomanivi vysoká 1323 m n. m. Fidži leží v oblasti tropického vlhkého podnebí na jižní polokouli. Nejteplejším měsícem je leden, nejchladnějším červenec. Roční úhrn srážek se pohybuje od 2500 mm do 3300 mm. Hlavní město: Suva (Viti Levu) Rozloha:18 270 km² Jazyk:angličtina (úřední), fidžijština, hindustánština

Nová Kaledonie Podnebí je tropické s ročním úhrnem srážek cca 2000 mm v nižších polohách, na horách 2000 až 4000 mm. Hojnější srážky jsou od prosince do dubna. Průměrné teploty se pohybují mezi 18 a 23 °C Původní obyvatelstvo ostrovů tvořili Melanésané. Ostrov Nová Kaledonie objevil v roce 1774 James Cook a v roce 1853 jej anektovala Francie. Byla využívána jako trestanecká kolonie. Hlavní město:Nouméa Rozloha:18 580 kilometrů čtverečních km² Nejvyšší bod:Mont Panie (1628 m n. m.) Jazyk: Francouština (úřední)

Nová Guinea Nová Guinea je od Austrálie oddělena Torresovým průlivem. Střední část ostrova zabírá mohutná Centrální vysočina. Nejvyšším vrcholem ostrova a celé Oceánie je Puncak Jaya se 4884 m. Menší pohoří se táhne i podél severního pobřeží, jinak je pobřeží převážně bažinaté. Mezi nejvýznamnější řeky patří Sepik, Ramu, Fly a Mamberamo. Povrch ostrova pokrývají tropické deštné lesy. Obyvatelé jsou Papuánci, kteří mluví řadou papuánských jazyků.

Moluky Moluky jsou souostroví v Indonésii, nacházející se východně od Celebesu a západně od Nové Guiney. Jsou součástí širšího Malajského souostroví. Rozloha Moluk je 74 505 km². Skládají se asi z 1000 ostrovů,z nichž největší je na severu ležící Halmahera Ostrovy jsou většinou hornaté, na některých jsou aktivní sopky, a vyznačují se vlhkým podnebím. Vegetace je velmi bujná - charakteristické jsou deštné pralesy, ságo, rýže a koření - muškátový oříšek a hřebíček.

Vanuatu Vanuatu, je melanéský ostrovní stát v Oceánii. Souostroví se nachází 1 750 km východně od Austrálie, 500 km severovýchodně od Nové Kaledonie, západně od Fidži a jižně od Šalamounových ostrovů. Vanuatu se rozkládá v oblasti, kde vládne vlhké tropické a rovníkové klima. Teplota se zde pohybuje mezi 22–27 °C. Ročně někdy spadne až 2000 mm srážek. Na jihu se na rozdíl od severu dá rozlišit období dešťů a sucha. Během období dešťů představují velké nebezpečí tajfuny. Vanuatu je typickým homogenním státem. Žije zde totiž 97% Vanuaťanů.

Vytvořila:Lucie Hrabálková