PROSTOROVÁ SEGREGACE NA PŘÍKLADU NĚKTERÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
SUBURBANIZACE.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Chudoba jako sociální problém
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
Regionální politika RP ČR.
Teorie optimální velikosti města
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Soudobý svět Ekonomický pohled
Regionální politika EU v období
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Prostorová analýza voleb POL 509
Studijní obor: Sociální činnost
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Přehled teorií regionálního rozvoje
Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?
MIGRACE.
Historie vývoje regionální politiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Úvod, základní principy a cíle
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

PROSTOROVÁ SEGREGACE NA PŘÍKLADU NĚKTERÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ

VYMEZENÍ PROBLEMATIKY především etnická a sociálně-ekonomická segregace 2 pohledy na segregaci: 1. segregace jako sociální problém za jádro problému považovány sociální problémy (nezaměstnanost, nerovnost studijních příležitostí,... ) 2. pohled na segregaci jako na problém prostorový pohled zdůrazňující negativní aspekty segregace: nebezpečí stát se obětí kriminálního činu, nízká kvalita vzdělání, špatná úroveň služeb,... → zhoubný vliv segregace na sociální participaci jednotlivce a negativní stigmatizace také pozitivní aspekty segregace: úspěšnost určitého druhu podnikání, zvýšení volební síly, princip reciprocity

Tab. 1: Pohled na segregaci ve vybraných evropských státech pohled na segregaci jako na problém zeměsociálníprostorový Belgiex Franciex Německo x Nizozemskoxx Švédskoxx Spojené královstvíx

STRATEGIE V JEDNOTLIVÝCH STÁTECH 1. státy kde je segregace považována za problém sociální: pomoc adresována skupinám se sociálními problémy: tzv. area-based policy Velká Británie – Single Regeneration Budget Nizozemsko – Big City Policy Francie – Politique de la Ville, státy kde je segregace považována za problém prostorový: a) politika rozptýlení (nástrojem především bytová politika) Německo – Frankfurt - program Frankfurter Vertrag - neochota kooperace ze strany obyvatelstva, vyloučení nově příchozích imigrantů b) další strategie: stavba, prodej a pronájem dražších bytů v problémových oblastech úspěšné hlavně v oblastech, které se již dříve zlepšovaly úspěšné spíše krátkodobě

Tab. 2: Index odlišnosti ve vybraných severoamerických a evropských městech městoetnikaIO USANewarkbílí - černí85 St. Louis 84 Los Angeles 83 Atlanta 80 Miami 78 Pittsburgh 76 Washington D.C. 75 Norfolk - Virginia Beach 68 San Francisco 68 Birmingham 51

městoetnikaIO EvropaBirminghamBangladéšané - bílí66 HaagTurci - Nizozemci65 ManchesterIndové - bílí64 LondýnBangladéšané - bílí64 BruselTurci, Maročané, Alžířané a Tunisané - Belgičané64 RotterdamTurci - Nizozemci62 AmsterdamTurci - Nizozemci43 DüsseldorfTurci a Maročané - Němci28 FrankfurtMaročané - němci27 PařížAlžířané - Francouzi23

SEGREGACE V EVROPSKÝCH MĚSTECH metodika: index segregace... nabývá hodnoty od 0 do 100 segregace mezi dvěma skupinami – index odlišnosti (IO) v mezinárodním srovnání problém odlišnosti ukazatelů z hlediska prostorového vymezení, časového vymezení, rozdílů v registraci populace na bázi národnosti nebo etnicity,... obecně mnohem vyšší úroveň segregace ve městech USA než v evropských městech v Evropě – výraznější segregace v liberálním kontextu než v sociálně demokratickém - jak etnická, nebo národnostní, tak i sociálně-ekonomicky podmíněná segregace na regionální úrovni nárůst koncentrace – růst bohatství aglomerace vs. pomalé zlepšení v jádrové oblasti rozdíly v rámci měst menší a stabilní nebo jen pomalu narůstající

VYSVĚTLENÍ PROSTOROVÉ POLARIZACE 2 procesy: strukturální procesy vs. individuální chování 1. strukturální procesy – a) globalizace a ekonomická restrukturalizace přerušování vazeb mezi produkcí a konkrétním územím → internacionalizace, vzájemná provázanost a specializace poškození ekonomiky mnoha měst a regionů, zhoršení sociální situace většiny pracující třídy (včetně velké skupiny migrantů) koncentrace moci, špičkových služeb a vlastnictví v centrech měst → takřka nulový užitek pro okolní problémové oblasti b) měnící se role státu rozdílný pohled na roli státu v anglosaských zemích (liberální principy) a kontinentální Evropě (větší intervencionismu) – odlišný přístup k trhu práce, sociálnímu zabezpečení, přístupu ke vzdělání a lékařské péči v současnosti oslabování redistribuce i v kontinentálních státechi – souvislost s přechodem k měnové unii

2. individuální chování migrace střední a vyšší vrstvy do předměstských oblastí koncentrace bohatších obyvatel také v centrech měst souvislost s ekonomickým růstem a situací na trhu práce

ZÁVĚRY problémem není segregace, ale efekty globalizačních procesů a měnící se role státu sociálně-ekonomická příslušnost hraje větší roli než etnicita