Robot Team Písek Kaufman Pavel Havlena Ondřej Kobylka Jaroslav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník. VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník.
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Nervová soustava.
ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY.
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČLOVĚK
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_622_BUŇKA, TKÁŇ, ORGÁN Téma: ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ.
Dýchací soustava 1.
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Hormonální řízení.
Biologie člověka.
(C) Mgr. Martin Šmíd Obecná funkce vylučovací soustavy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Dýchací soustava2.
Řízení organismu Filip Bordovský.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SAVCI.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Člověk Člověk je společně s živými organizmy součástí živé přírody.
Vnitřní ústrojí psa domácího
Vnitřní ústrojí psa domácího
Přírodopis ČLOVĚK Tento projekt bude napsán podle výstavy Bodies, na které jsem byla nedávno v Praze.
Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Soustavy orgánů - opakování
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Lidské tělo - kostra.
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Základní stavba lidského těla
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Stavba těla savců.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Kožní soustava.
Testy pro 8. třídu ZŠ Hejnice M. Hradil.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Robot Team Písek Kaufman Pavel Havlena Ondřej Kobylka Jaroslav Mihalik Zbyněk Metelcová Miroslava Hejl Lukáš Novotný Jakub

Zrakové ústrojí oko je smyslový orgán zajišťuje zrak v průběhu vývoje došlo k výraznému rozvoji

Kožní soustava orgánová soustava na povrchu těl živočichů řadí se tam: kůže, vlasy, nehty a potní žlázy kožní soustava má rozmanité funkce: - chrání před vodou (vodotěsná) - chrání měkké tkáně - vylučuje odpadní látky - reguluje tělní teplotu a obsahuje některé smyslové senzory (bolesti, tlaku a teploty).

Cévní systém Slouží zejména k transportu živin, plynů a odpadních látek z tkání nebo do tkání. Transportním médiem je krev nebo hemolymfa. Jeho součásti jsou: - Srdce - Tepenní oběh - Žilní oběh - Malý a velký krevní oběh

Sval často také svalovina orgán, jehož funkcí je umožnění aktivního pohybu tvořen především svalovou tkání

Centrální nervová soustava ústřední část nervové soustavy obratlovců centrální nervová soustava se skládá z mozku a míchy mozek je řídící a integrační orgán nervové soustavy řídí a kontroluje veškeré tělesné funkce lidský mozek má objem asi 1450 cm3 a váží asi 1300-1400 g, tedy 2% lidské váhy

Dýchací soustava slouží k dýchání, tedy k výměně plynů do  dýchacích cest patří: dutina nosní, nosohltan, hrtan, průdušnice, průdušky, plíce a průdušinky lidé kyslík nutně potřebují k buněčnému dýchání na přeměnu živin na energii

Trávicí soustava soustava orgánů, které se podílejí na příjmu, zpracování a vylučování potravy u člověka je trávicí soustava dlouhá téměř 8 metrů a ve svém průběhu se člení, kroutí a různě rozšiřuje

Vylučovací soustava zajišťuje vylučování odpadních látek z těla vylučování je způsob, jak udržet homeostázu velmi často se vylučování děje prostřednictvím moči.

Hormony sloučeniny sloužící jako chemický posel mezi buňkami hormony jsou produkovány v těle mohou tak řídit průběh a vzájemnou koordinaci reakcí v organismu od enzymů se odlišují také tím, že působí jen na žijící buňky.

Rozmnožovací soustava slouží k rozmnožování zajišťuje vznik pohlavních buněk a přenos jejich dědičné informace na potomky

Sluchové ústrojí přijímá zvukové podněty člení se na tři části: - vnější ucho - střední ucho - vnitřní ucho

Klouby podle počtu kostí: - jednoduché klouby - složené klouby podle tvaru: 1. Kulový 2. Elipsoidní 3. Sedlový 4. Válcový 5. Čepový kloub Některé nemoci kloubů: - Artróza - Revmatoidní artritida

Kloubní protézy patří mezi tzv. endoprotézy nejčastěji se nahrazuje kloub kyčelní a kolenní komplikací implantace endoprotézy může být nestabilita kloubu, omezená hybnost, popřípadě infekce v místě protézy a uvolnění umělého kloubu

Biomedicínské inženýrství aplikace inženýrských postupů v medicíně a biologii diagnosticky zaměřená část biomedicínského inženýrství využívá chemické a fyzikální principy inženýrských oborů terapeutická část biomedicínského inženýrství pak využívá inženýrských postupů v konstrukci přístrojů nahrazujících či podporujících funkci orgánů a v konstrukci terapeutických přístrojů

Pro zajímavost: Da Vinci S. Robot-chirurg značně ulehčuje průběh operačních zákroků, snižuje ztráty krve a dobu pooperační rekonvalescence. Zařízení, jehož se po celém světě používá již více než tisíc kusů, se skládá z hlavního stojanu a čtyř rukou. Zatímco tři ruce třímají nejrůznější teleskopické instrumenty EndoWrist o tloušťce pouhých 5 až 8 milimetrů, čtvrtá slouží jako endoskop.